sobota 13. prosince 2014

Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic (RC)

Název: Edith Piaf - Bez lásky nejsme nic

Autor: Jean-Dominique Brierre

Série: -

Díl v sérii: -

Počet stránek: 232

Rok vydání: 2014

Nakladatelství: Metafora

Anotace:
Příběh fenomenální zpěvačky... Ze dna ulice až na vrchol světových pódií.
Byl by to neuvěřitelný román – kdyby to nebyl její skutečný život.
Osud, který se stal legendou. Magickou, triumfální i tragickou...
Barvitá dobová mozaika, kterou přišli poskládat Edithini slavní souputníci, mecenáši, kolegové, přátelé, manželé, milenci i rivalové. Marcel Cerdan, Théo Sarapo, Marlene Dietrich, Charles Aznavour, Jean Cocteau, Yves Montand, Georges Moustaki... a mnozí další se svěřují s důvěrnými vzpomínkami. Slavní promlouvají o ještě slavnější.
Edith Giovanna Gassion vzlétla doslova z dlažby pařížské Pigalle až na oběžnou dráhu světové hvězdy. Zrodila se Edith Piaf. A dobyla svět.
Celý její osud byl poznamenán bizarními událostmi a tragédiemi, stejně jako divokou stravující vášní. Drobná, jen 147 cm vysoká ženička, za dveřmi svého domova zničená chorobami a závislostmi, zářila na pódiích jako světlice.
Edithina biografie patří k těm, které se čtou bez dechu jako román, a z jejích stránek jako by k nám doléhal její vášnivý, lkavý zpěv.
Bez lásky nejsme nic... A ničeho nelitujme. (Použito z nakladatelství Metafora)

edith piaf"Příběh fenomenální zpěvačky... Ze dna ulice až na vrchol světových pódií," píše se na přebalu hned pod skvostnou akvarelovou vyobrazeninou Piaf. A je to pravda: Edith byla opravdu fenomenální zpěvačka, a přitom se údajně narodila na ulici. Rozebírání právě této skutečnosti najdete hned v první kapitole, kde se dozvíte, že historikové tuto teorii nepotvrzují. Dojemná historka o jejím narozením ovšem Edith Piaf začala její kariéru a provázela ji po celý život.

Edithina matka, umělecky Line Marsa, byla pouliční zpěvačka (stejně jako později Piaf, ale zdaleka ne tak úspěšná) a otec pouliční akrobat. A právě on jí provedl pouličním uměním... Line Marsa nebyla příliš dobrá matka, svojí dceru předávala do péče své opilecké matky. Po dvou letech si malou Edith odvedl její otec, akrobat Louis Gassion. Místo kde později žila, nevěstinec, sice nebyl úplně počestný podnik, ale Edith se tu dostalo tolik lásky, kterou dosud nezažila. Ve svých šesti letech ale museli s otcem opustit nevěstinec. Louis svou dceru naučil přežití na ulici.
Mab Store https://www.facebook.com/MabStoreV patnácti letech se Edith Piaf postavila na vlastní nohy - vydala se dráhou pouliční zpěvačky. Měla talent potkávat ty správné lidi a měla úžasný hlas. A to ji vyneslo na vrchol.

"Zemřu a lidé budou říkat, že neexistuje nikdo, kdo ví, kým skutečně jsem. To přece vůbec není důležité, namítnete nejspíš. To je pravda.
Jenže právě tohle pomyšlení mě naplňuje bolest." - Edith Piaf

O Edith Piaf, nejznámější francouzské zpěvačce snad slyšeli všichni. Ale neznáte její hudbu nebo příběh. Také můj případ. A proto jsem si vybrala k recenzi tuto knihu.
Život Edith Piaf byl jako na houpačce. Jednou byla oblíbená a potleskem ji povzbuzoval celý sál, podruhé byla šedivá nicka, kterou všichni zavrhli. K dobru neměla krásu, jen svůj hlas, který neměl obdoby.

"Schválně se podívejte na tu malou ženu, jejíž ruce připomínají nožky ještěrky šplhající po zřícené zdi, pohledně na to její napoleonské čelo a oči slepce, jemuž se vrátil zrak. Jak bude zpívat? Jak se bude vyjadřovat? Jak ze své drobné hrudi vyprostí tak působivé noční nářky.
A přesto zpívá, nebo se spíš jako skřivan v dubnu pokouší přednést svou milostnou píseň. Už jste slyšeli skřivánčí zpěv? Namáhá se, váhá, snaží se, dusí se svým hlasem, nese se k výšinám a padá. A znenadání nachází, mění se v hlas, otřásá se jím." - Zadní přebal knihy

edith piaf | TumblrTahle biografie je jedna z nejlépe zpracovaných biografií vůbec. Edithin život je tady rozdělen do několika kapitol, takže je to všechno přehledné. I jako v jiných biografiích se tady objevují kvanta jmen a názvů, ale s tím se prostě musí počítat. Knize by nejspíš prospělo i pár ilustrací/fotek, ale to už je spíše malá výtka.
Knihu doporučuju těm, kteří by se chtěli dozvědět něco o této velikánce. Její příběh je totiž velmi působivý. Nenechte se zastrašit tím, že se vám nelíbí její hudba, protože jak podotknul můj táta, tak tenhle styl hudby si buď zamilujete nebo vám jednoduše nesedne. Knihu hodnotit nebudu, protože netuším jak bych jí měla hodnotit :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju Knihcentru.
Obálka a anotace: Metafora
Ilustrační obrázky: Weheartit

4 komentáře:

  1. Zajímavá rc..:) já osobně mám kvůli hodinám frániny averzi k všemu francouzskému, takže mě tahle kniha moc neláká.. i když, možná se po ní podívám, protože biografie mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já četla knížku o Edith Piaf z roku 1969. Musím uznat, že to byla docela síla a také jsem viděla film.

    OdpovědětVymazat
  3. Já o ní viděla jenom film, ale o knížce už jsem taky slyšela. Nevypadá to tak zle, ale v nejbližší době si to nejspíš nepřečtu.. :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, knížku si musím přečíst! Vážně jsi mě svou recenzí zaujala, krásně napsané :) Taky bych se o této zpěvačce dozvěděla víc :)

    OdpovědětVymazat