úterý 9. prosince 2014

RC (Ami): Eleanor & Park

Název: Eleanor & Park


Autorka: Rainbow Rowellová

Nakladatelství: Yoli

Rok vydání: 2014

Žánr: Dívčí román

Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.


"Chytrá, něžná, sexy romance, která duní punkrockovou hudbou a pravou láskou. Čtenáře Eleanor & Park zaručeně okouzlí."
Gayle Formanová, autorka bestsellerů Zůstaň se mnou a Jen jeden den
 
Čtenáři se začínají dělit na dvě skupiny: Ti, kteří knihu milují, ale najdou se i tací, kterým se to...jednoduše nějakým způsobem nelíbilo.
Do jaké skupiny se řadím já?
 
"Držet Eleanor za ruku, bylo jako držet motýla. Nebo bijící srdce. Jako držet něco dokonalého a dokonale živého."
 
Co se týče tohoto úryvku...Ano, je to pravda, to, co se píše v anotaci, že nás - čtenáře - připraví o dech, až se ti dva vezmou za ruku, je naprostá pravda. Není tak, že byste přestali dýchat, ale něco to je. Je to strašně úžasný pocit, když čtete a najednou se to stane a vy se jen usmíváte jako totální vůl :). A napomáhá tomu i to, že tento zážitek je nádherně popsaný. Jak z pohledu Eleanor, tak z pohledu Parka.
 
 
Kniha je psaná příjemným jednoduchým stylem, který si oblíbíte. Bohužel nevidíme přímo do hlav hrdinů, ale autorka se vynasnažila nám to přiblížit. Strašně se mi líbilo to, jak autorka dokázala popsat pomalu rozkvétající první lásku. Dokázala napsat o tom, jak je krásná, ale i jak dokáže být krutá.
 
"Nežádám tě o ruku," prohlásil."Akorát říkám...Miluju tě. A nedokážu si představit, že někdy přestanu... 
 
V této knize je všechno naopak - najdeme v ní ne perfektní hlavní hrdiny. Eleanor, která má dost těžký život. Je trochu při těle a má strašně bujné, kudrnaté a zrzavé vlasy. Abych pravdu řekla, tahle holka mi moc k srdci nepřirostla - přišla mi strašně protivná.
Naopak její drahá polovička Park! Byl mi strašně sympatický hned od začátku. Strašně jsem si ho oblíbila :) Krásně se k sobě hodili.

Co mi malinko vadilo bylo to, že kniha se točila okolo toho samého. Eleanor, Park, láska, trable s Richiem, Parkův táta...Pořád to samé. Ale pokud si myslíte, že tuhle knihu si vezmete jen na tu krátkou chvíli než ji přečtete, jste na omylu! Po dočtení se budete chtít dozvědět skryté pravdy a tak budete číst znova a znova.

"Protože Park je slunce a Eleanor nevěděla, jak jinak to má vysvětlit."
 
Přestože já se řadím do té první skupiny, něco bych knize přesto jen ještě vytkla. Prvních pár stránek je takových...pomalejších, což ale vynahradí ten konec, kde se to všechno zkomplikuje. V některých částech se blaženě usmíváte a za pár chvil sedíte a koukáte do knihy s vykulenýma očima a ptáte se: "Cože?" - já to tak měla úplně na konci. Nechci se na autorku zlobit kvůli ukončení, ale mám takový pocit, že nám nedala vysvětlení. Ano, to hlavní víme, ale co to ostatní? Kde skončila Eleanořina rodina? Proč se ta malá nestvůrka Tina zachovala na konci tak jak se zachovala? A co ty dvě slova?
To je jen snůška nevyřčených otázek...A nemám na ně odpovědi.
 
 Nerada bych tuhle knihu hodnotila, ale tak nějak musím. Hodně jsem přemýšlela...A proto je to takhle:
9,5/10
 
Není to dokonalé, ale blíží se to dokonalosti a já jsem hrdá, že tuto knihu vlastním, a že zaujme místečko hned vedle Hvězdy nám nepřály a Zůstaň se mnou.

7 komentářů:

  1. Pořád nevím, co si o téhle knize myslet. Nečetla jsem jí, a proto marně uvažuji, jestli jo nebo ne. Na romantiku moc nejsem, takže nevím. Ale recenze je moc pěkná :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím jestli by mě úplně bavila ale vypadá jinak hezky :) Kdyby byl čas tak bych si ji klidně přečetla :D Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Eleanor mi taky přišla děsně protivná :D
    Mě osobně kniha moc nevzala ale špatná nebyla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze :) Já na romantiku moc nejsem, ale jak o ní všude slyším, budu si to muset přečíst, hehe :D

    OdpovědětVymazat
  5. knihu možná dostanu na Vánoce a už se na ni moc těším :) četla jsem hlavně kladné recenze a tak vždy, když jdu do knihkupectví, zastavím se u ní a jen se kochám :) krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já podobný názor jako Zoey. Kniha je to příjemná, hezká, ale není dokonalá a nevede u mě.. Prostě to byla jen další krásně napsaná romantická YA.. Ale krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem na tuhle knihu líná... Mám jí od Databáze, ale nedokážu ji číst... A ještě víc mě drtí, že téměř všem se líbila a já to zase nemůžu přelouskat, páč mě se nelíbí... :D
    Jsem ráda, že máš tu knihu ráda. *le divná věta :DD
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat