čtvrtek 18. prosince 2014

RC (Ami): HUNGER GAMES - Aréna smrti

Název: Hunger games - Aréna smrti

Autorka: Suzanne Collinsová

Nakladatelství: Fragment

Díl: 1/3

Rok vydání: 2010/2014

Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít. V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska. Hunger games začínají…


Strhující série Young Adults, která zacloumala celým světem a stále cloumá - Tuto knihu i celou sérii si nikdo nemůže nechat ujít!

Poprvé jsem knihu četla tak před rokem a půl a neskutečně se mi líbila. Nedávno jsem byla v kině na HG: Mockingjay a strašně mě mrzelo, že nemám knihy doma a tak jsem si o ně napsala. A zase přečtení nelituji, protože je to něco neskutečného.
Celý námět je úžasně zpracovaný - Amerika po zdrcující válce, ze které vyšel Panem a Hladové hry.

"Panem today, Panem tomorrow, Panem forever!"

Už je to delší doba, co jsem knihu četla a zapomněla jsem, jaká to je skvělá. Příběh je psán jednoduchým stylem, který je i přesto okouzlující. Všechno, co autorka v knize popisuje, vypadá tak realisticky, takže my - jakožto čtenáři -  prostě musíme číst dál!

Celý příběh je posazený do dystopického žánru, který mám moc ráda, samozřejmě nám tu nechybí i milostný trojúhelník. Sice tady není ještě tak znát, ale přece...malinko tam náznak je. Katniss, Peeta, Hurikán. Nutno podotknout, že kniha není tvořená pro křehotinky. Vraždy a brutalita nejsou moc vydatně popisovány, ale...Nic pro slabé povahy!

"Hloupí lidé jsou nebezpeční."

Hlavní hrdinkou a také dívkou, která nám vše popisuje je Katniss, která je milující sestra. Přijde mi jako správňačka, protože není ten typ hrdinek, které by brečely kvůli nějakému malému bebíčku. Katniss je jiná. Jako dalšího tu máme druhého splátce z Dvanáctého kraje Peetu Mellarka - tohohle miláška mám strašně ráda a nechápu, jak může mít někdo rád Hurikána (ok. ze začátku bych to ještě pochopila, ale potom?!). Ale zpět k Peetovi. Každá jeho myšlenka, slovo, věta - má nějaký hlubší smysl. A naopak Hurikán... Ne-e, tohohle si neoblíbím, ani kdyby mi někdo vyhrožoval smrtí. Potom chci zmínit i Katnissinu sestru Prim, která je tak rozkošná holčička, ale jen pomyslím na další díly, chce se mi brečet.

Knížka je vážně krásná, ale přesto by se na ní něco dalo vytknout. Třeba některé myšlenkové pochody hlavní hrdinky mě zaráželi a já - stejně jako diváci, kteří sledovali Hunger games - se v některých částech v aréně malinko nudili. Přesto všechno je to ale pěkný příběh.

9/10
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji moc nakladatelství Fragment!
 


2 komentáře:

  1. Souhlasím, knížky úplně vtáhnou do děje a nepustí. Hrozně se mi ten nápad líbí, ale ty myšlenkové pochody je pravda že někdy váznou :)
    Prostě Hunger Games ♡
    Skvělá recenze :) A ten poslední obrázek! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá recenze :) Já knihu četla a teď mám doma druhý díl na který se těším. Tahle série je úžasná :D

    OdpovědětVymazat