sobota 27. prosince 2014

RC (Ami): HUNGER GAMES - Vražedná pomsta

Název: Hunger games - Vražedná pomsta

Autorka: Suzanne Collinsová

Nakladatelství: Fragment

Série: Hunger games

Díl: 2/3

Rok vydání: 2010/2013

Jmenuji se Katniss Everdeenová a zvítězila jsem v posledních Hladových hrách.
Strhující příběh lásky a touhy po přežití ve světě plném útlaku a nesvobody pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných...
Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno?


Strhující pokračování světového knižního bestselleru, které vás nenechá vydechnout!

Hned na začátek si malinko rýpnu - ten název. Vražedná pomsta, což rozhodně nevystihuje tento díl. ALE - tohle rozhodně nedávám za vinu autorce! Je to jen moje malilinkatá poznámka.
 
 "Já jsem jako otevřená kniha. Mám dojem, že všichni znají moje tajemství dřív než já."
 

Tento díl jsem nyní četla po druhé, ale byla jsem stejně nadšená jako když jsem ji četla poprvé. Je to totiž strašně čtivé, styl - i když je strašně jednoduchý - je krásný, ale u knihy musíte především myslet, takže toto není kniha určená na jedno odpoledne jako oddechová četba. NE! Je to i poněkud náročné. Spojit si všechno, aby to dávalo nějaký smysl je docela vyčerpávající, takže já i přes to, že jsem chtěla číst dál, tak jsem už k večeru nemohla, protože jsem byla buďto úplně hotová a tím pádem jsem se nemohla soustředit.

Pokračování navazuje na předchozí díl s odchylkou pár měsíců. Katniss se snaží žít svůj starý život, ale už nikdy nebude nic jako dřív. Vyhrála Hladové hry a tím, že vytáhle oné Bobule si vysloužila nenávist Kapitolu a co hůř, k prezidentu Snowovi. Velkým obloukem se vyhýbá Peetovi, avšak jen do chvíle než se mají vydat na Turné vítězů, kde budou muset hrát Osudem stíhané milence z Dvanáctého kraje. Všechno se ale pokazí, když Katniss navštíví osobně prezident Snow a Katniss ví, že je v sázce mnohem víc, než její život či život její rodiny nebo Peety...

"Moje noční můry se většinou týkají toho, že tě ztratím."

Tento díl je akční a mně se líbil o trošičku víc než první díl. Tento má lepší zápletku a je sám o sobě prostě lepší. V prvním díle jsme se tak nějak se vším seznamovali a tady jde už skutečně o život.

Hlavní hrdinkou je známá jako Dívka v plamenech - Katniss Everdeenová. Hry jí změnily. Ostatně jako všechny vítěze. Já začínám mít z Katniss rozporuplné pocity, protože v jednu dobu se úplně usmívám, jak krásně jí to s Peetou sluší a za chvíli bych jí nejraději nafackovala, že se tahá z Hurikánem (ano, pořád ho nemám ráda a nikdy ani nebudu!). Není to strašná hrdinka, ale že by byla jedna z nejlepších...to říct nemohu. Peeta Mellark je úžasná mužská postava, které prostě buď přijdete na chuť nebo nepřijdete. On je tak skvělý, až to ani popsat nejde :) Naopak Hurikán! Achrrr...Tfuj! A neodpustím si ani miláčka všech žen a Kapitolu - Finnick Odair :) Jedna z nejlepších postav této série.
(Pozn.: Tohle nepatří k recenzi, ale víte, že herec, který si ve filmu zahrál Finnicka, hraje v novém filmu, který přijde do kin v lednu? Film se jmenuje S láskou, Rosie a já se na něj mooc těším. Tady máte odkaz na trailer ZDE)
 
"Neboj. Já vždycky vkládám pocity do své práce. Tak nezraním nikoho kromě sebe."

Kniha je skvělá, krásně napsaná, postavy jsou propracované. Ještě mě trochu nudily Katnissiny myšlenkové pochody, a že neustále byla zabraná ve svých myšlenkách, ve kterých jsem se občas ztrácela :) Na plný počet to není, ale tenhle díl se mi líbil přeci jen malinko víc...

9,5/10
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment!

6 komentářů:

  1. 1 a 2 díl jsem už jako film viděla, ale na knihy pořád nemám čas :/ měla bych se stydět :D

    OdpovědětVymazat
  2. Trilogii Hunger Games jsem četla už před nějakou dobou a moje vzpomínky na ni jsou mlhavé, ale vím, že Vražedná pomsta se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle díl mám nejraději :) Dá se číst pořád! Krásná recenze, ty citáty <33
    Mimochodem, nominovala jsem vás do jednoho tagu, více na mém blogu :3

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla a hrozně se mi líbila. S tvým názorem na postavy plnění souhlasíme.

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle díl se mi četl asi nejlépe a mám ho také nejraději. :3 Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
  6. Já teď čtu první díl a musím říct, že mě sice baví, ale na mě je tam strašně popisování, které mě odvádí od samotného děje a navíc si to všechno spojuji s filmem. :D

    OdpovědětVymazat