sobota 3. ledna 2015

RC (Ami): HUNGER GAMES - Síla vzdoru

Název: Hunger games - Vražedná pomsta

Autorka: Suzanne Collinsová

Nakladatelství: Fragment

Série: Hunger games

Díl: 3/3

Rok vydání: 2011/2014

Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. 
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...
 
 
Recenze může obsahovat spoilery!!!
 
Pokračování úspěšné série, podle které jsou natočené i filmy, vrcholí!
 
Na tento díl jsem se - i přes to, že jsem věděla, že je nejslabší - strašně těšila kvůli filmu, který jsem nedávno zhlédla. Čtení jsem si užívala, ale...
 
Některé pasáže jsem automaticky přeskakovala, protože byly prostě a jednoduše celkem nudné, ale tyto části nechyběly ani v předešlých dílech. Ale naopak některé jsem četla pořád dokola :)
 
" "Teď žijeme v tom sladkém období, kdy se všichni shodují na tom, že se nedávné hrůzy nesmějí nikdy opakovat,... Kolektivní vědomí má ale obvykle krátkou paměť. Jsme vrtkavé, pošetilé bytosti s výjimečným darem ničit samy sebe. I když, kdo ví?" "
 
Kniha je vlastně "rozdělena" na tři části. Ta první nás víceméně seznamuje s životem ve Třináctém kraji a vše okolo Katniss. Je to poměrně nudná záležitost, protože se tady hodně řeší Katnissina šílenost, která mě trochu otravovala.
Druhá část je všechno od Peetova varování po následnou výpravu do Kapitolu, kde se řeší Peeta a jeho léčba. Třetí je už akčnější, jelikož se vydáváme s hvězdném oddílem do samotného Kapitolu.
A potom máme konec s epilogem...
 
"Všechny ty dlouhé měsíce, kdy jsem se mohla spolehnout na to, že mě Peeta považuje za skvělou bytost. skončily. Konečně mě vidí takovou, jaká jsem. Jakou neurvalou, nespolehlivou a smrtící manipulátorku. A já ho za to nenávidím."
 
Styl je jako obvykle osobitě jednoduchý, ale přišlo mi, že autorka se strašně zabývá Katnissinými myšlenky a kašle na okolí a tak. To mi vadilo, že jsem po několika stránkovém popisu jedné myšlenky, nevěděla, co se stalo před tím.
 
"IF WE BURN, YOU BURN WITH US!"
 
A jako skoro v každé knize se i tady vyskytuje milostný trojúhelník, na který jste už docela zvyklí, každopádně - nemám ráda tyto trojúhelníky, protože se stejně jenom řeší jestli hlavní hrdinka skončí s ním a nebo zase s tím druhým. Tady se jedná o Katniss a Hurikána a Katniss a Peetu. Kdo je Váš favorit?
"Některé cesty člověk musí projít sám."
 
Hlavní hrdinkou a dívkou, která skončila v plamenech je úžasná Katniss Everdeenová, kterou mám celkem ráda. Už to není ta dívka, která se přihlásila místo své mladší sestry...Je jiná, ostatně jako všichni. Další, kdo v celé této věci hraje velkou roli je prezidentka Coinová a prezident Snow - stačí když řeknu, že je nenávidím! Katnissin partner z Hladových her Peeta Mellark si toho taky dost vytrpěl, ale mám ho strašně ráda. I když někdy z něj šel strach. Co se týče jeho protivníka Hurikána, názor na něj je pořád stejný - nemám ho ráda. Dále taky stojí za zmínění Finnick s Annie, což je krásný pár! Ještě si dovolím připsat Johannu, na který mám o hodně víc pozitivní názor než v předešlém díle. A Haymitch...myslím, že tenhle chlápek u mě taky celkem hodně stoupl. V knize je plno postav, ale tyhle by měly stačit...
 
"Na vteřinu mě přepadá strach, že umírá, a musím si připomenout, že je mi to vlastně jedno"
 
Co se týče konce a epilogu...Dost často jsem v jiných recenzích četla, že byli s koncem zklamaní, Já si dovedu trochu nesouhlasit - ano, přiznávám, že to mohlo být o trochu víc dramatičtější a prostě lepší zakončení, ale zase jsem ráda, že to takhle skončilo.
 
"Necítím žádnou loajalitu k nestvůrám, jež si říkají lidské bytosti, a pohrdám sama sebou, protože k nim patřím."
 
A abych celou sérii shrnula: JE a navždy to BUDE jedna z nejlepších sérií, ale tento knižní příběh skončil, ale my si ho stále budeme připomínat čtením těchto knih a sledováním filmů. Tato série se nám zapíše do srdce stejně tak, jako legendární Harry Potter!
 
" "Nečekejte, že si z toho sedneme na zadek. Právě jsme viděli Finnicka Odaira ve spodním prádle." "
 
8,5/10
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment!


3 komentáře:

  1. Hunger Games taky miluju :) Třetí část se mi líbila. Ano, je sice natahovaná, ale vím, že třetí arénu bych už asi nepřežila (a asi ani Katniss ne...). Konec mě zklamal. Nevadí mi, že je otevřený a moc epilogových informací neříká, ale připadal mi hodně uspěchaný. Zmatený. Jinak s Hurikánem souhlasím :D A do Hunger Games jsem úplný šílenec ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem všechny díly filmů (samozřejmě jen ty, který byly natočený) a teď čtu Arénu smrti, takže ke třetímu dílu zatím nemám, co říct..Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju tuhle knihu!! :D Četla jsem jí sice již dávno, ale v člověku tak nějak zůstane navždy! Hlavně mě baví v kině spoilerovat to, co se stane, pár minut dopředu :D Ale až někoho takového uslyšíte, určitě to nejsem já! ^^" Každopádně fall in love w Peeta - jak z knihy, tak i poté nebylo úniku, když ho ztvárnil Josh, má dětská láska! :D Líbí se mi, jak si napsala tuhle recenzi, ale zaráží mě výsledné hodnocení 8,5...každý má ale jiný názor a musím uznat, že některé pasáže, jak si napsala, nešly jinak, než přeskočit :)

    OdpovědětVymazat