čtvrtek 22. ledna 2015

RC (Ami): S láskou, Rosie


Název: S láskou, Rosie

Autorka: Cecelia Ahernová

Nakladatelství: Motto

Série: -

Díl: -

Rok vydání: 2015

"Někdy trvá věčnost, než najdete toho pravého."
Nejlepší přátelé Rosie a Alex se musí vinou osudu rozloučit na neurčito, aniž by si dokázali navzájem přiznat pravdu o svých citech. Jejich přátelství pokračuje dlouhé roky pouze prostřednictvím e-mailů, dopisů a dlouhých telefonních hovorů, které si vyměňují přes oceán. Žijí své vlastní životy a hledají štěstí a „poklad na konci duhy“. Přijdou na to, že ho mají na dosah ruky už dávno a dostane jejich láska druhou šanci?

Na tuhle knihu jsem se neskutečně těšila už od té doby, co jsem viděla trailer k filmu. Bohužel, v té době byla kniha pouze ve slovenštině a tak jsem si stejně nakonec musela počkat na české vydání, které už mám doma a ke vší smůle jí budu muset zase půjčit čtvrtince mé rodiny, která čte.

add a captionKniha začíná, když je Rosie a Alexovi sedm let a Rosie zve Alexe na narozeninovou oslavu. Hned na začátku jsem jen koukala, protože kniha je formou dopisů, chatů, mailu a vůbec žádné popisy, takže už v sedmi si posílali psaníčka a...musela jsem se usmívat, protože když jsem viděla slovo PYTOMÁ, nešlo se nesmát :) Tyto chyby, které se v knize objevovaly naschvál, časem mizely, ale Alex a stejně tak i Katie, psali slovo pořád s t. A každý je opravoval.

"POŘÁD, ne POŘÁT!"
 
Kniha je napsaná strašně zajímavým stylem. Autorka vsadila celou knihu na to, že čtenáři si musí zvyknout na její styl. Celý příběh se skládá POUZE z dopisů, chatů, mailů. Ten, kdo si na to nezvykne - má smůlu. Mně, přestože je tohle pěkné zpestření mi tam občas chyběly popisy. Inu, je to tlustá kniha o 447 stranách a po nějakých 250 jsem už toužila tam mít nějaký popis!
Ale i přes to jsem četla dál.
 
Lily et Sam ❤️Strašně se za to stydím a je mi to i líto, ale někdy jsem se do čtení musela nutit. Často jsem četla jen po večerech. Občas i přes den, ale jednou či vícekrát jsem si prostě musela říct: "Šup, mazej číst tu knížku!" Je mi to líto, protože tahle kniha si tohle zacházení nezaslouží.
 

 "Dnes tě miluji víc než kdy jindy a zítra tě budu milovat ještě víc."


Tato kniha je rozhodně oddychová četba. Zasmějete se u ní, někteří jedinci si možná popláčí (to není můj případ - já budu plakat u filmu :D).

Hlavními hrdiny jsou nerozluční kamarádi Rosie a Alex. Tohle je naprosto úžasná dvojka a hned od začátku je jasné, že by měli patřit k sobě! Nemusím asi psát, jak tato kniha končí, protože si myslím, že je to až příliš jasné.
Rosie je chytrá, vtipná a silná hrdinka, kterou si okamžitě zamilujete. A Alex? To je taky skvělý mužský hrdina. S osudy postav budete soucítit.

Untitled | via Tumblr"Došlo mi, že je jedno, kde jsi, nebo s kým jsi. Vždycky budu naprosto upřímně milovat tebe."

Kniha začíná v okamžiku, kdy je Alexovi a Rosie sedm let a končí, když je jim padesát. Takže kniha je - co se týče let - obsáhlá a proto celkem tlustá a rozhodně není nejlehčí :)

Já osobně se strašně těším na film! Jsem zvědavá, jak se s tím režisér poradil, protože knihu - jak už jsem psala - tvoří zajímavá forma. Žádné popisy. Nic. Takže doufám, že nebudu zklamaná.

8,5/10

A tady ještě doplněk - trailer k filmu S láskou, Rosie!
 
 

8 komentářů:

  1. Knihu jsem nečetla, ale film si musím pustit.
    Navíc, když tam hraje má oblíbená Lily Collins.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se přiznám..nedokázala bych číst celou knihu jen z dopisů nebo možná dokázala, ale mám ráda popis - víc u toho můžu "zapnout" fantazii. Ale na film se rozhodně podívám! :)
    Moc pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  3. Nikdy sem necetla knihu jen z dopisu a emailu, takze nevim jestli bych u toho vydrzela. Ale ten ztailer se mi libi!:) po knizce se podivam, pekna recenze:)

    OdpovědětVymazat
  4. Film je tedy rozhodně trochu jiný než kniha. Vidíme tam život Rosie a Alexe, jejich partnery, děti, přátele a jejich stálé nalézání sebe sama.
    Ale dostalo mě že kniha končí když je jim padesát. Ve filmu to teda tolik nevypadá :D
    Myslím, že tady bude knížka možná o trochu lepší :) Už se moc těším až si ji přečtu, mám ji slíbenou od kamarádky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se osobně se líbil víc film, nějak mi ten styl nesedl :)

      Vymazat
  5. Ahoj. Jen jsem ti chtěla napsat, že u mě na blogu probíhá jakési promazání SB, tak pokud chceš zůstat, mrkni se tam. :)

    OdpovědětVymazat
  6. UUh! Potřebuju si to přečíst! Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já viděla film. Doopravdy, stojí to za to! Chtěla jsem si jí okamžitě koupit, ale když jsem přišla do knihkupectví a uviděla právě tuto formu psaní, inu, zarazilo mne to. Jsem asi ten typ, co by si nezvykl. KAŽDOPÁDNĚ(!) u filmu jsem chvílemi myslela, že dám v kině pauzu a půjdu nakopat Cecelii do **, páč jsem si chvílemi už doopravdy začínala myslet, že se k sobě dostanou až v důchodu! :D UGH!! Málem jsem protáhla ruce plátnem a uškrtila je! Ale pak jsem uviděla karmu, jak hází klacky pod nohy Rosie a chtělo se mi hned brečet, hned smát a pak opět nadávat :D Nevím, jaká je knížka, ale film byl dokonalý!! :D

    OdpovědětVymazat