pátek 30. ledna 2015

RC: (Ell) Panenka z kostí

Panenka z kostíNázev: Panenka z kostí

Autor: Holly Blacková

Série: -

Díl v séri: -

Počet stran: 216

Nakladatelství: Jota

Rok vydání: 2014

Anotace: Tajuplný, napínavý a zároveň citlivý příběh o síle fantazie, nerozlučném přátelství i o tom, že se člověk může stát dospělým, aniž by přestal věřit svým snům.
Zach, Poppy a Alice byli přátelé odnepaměti. A dlouho spolu hráli jednu zvláštní hru, kterou si sami vymysleli. Jen několik figurek a především pořádná dávka fantazie jim stačila k vytvoření vlastního světa obydleného piráty a zloději, mořskými pannami a válečníky. Těm všem vládla záhadná porcelánová panenka – Velká královna.
Ale Zachovi je už dvanáct a otec ho nutí, aby dal před hraním si na něco přednost hraní basketbalu. Když mu jednoho dne vyhodí figurky, Zach přestane hrát, ale stydí se ostatním prozradit skutečný důvod a sám sobě namlouvá, že už o hru vlastně ani nestojí. Zdá se, že je jejich přátelství konec, dokud Poppy nepřijde s nečekanou, vzrušující výzvou. Prohlásí, že se jí zdává o Královně – a o duchu holčičky, která nenajde klid, dokud porcelánovou panenku někdo nepohřbí do jejího prázdného hrobu.
A tak se všichni tři vydávají na tajnou výpravu, aby uložili Královnina ducha k věčnému odpočinku. Nic se ale nedaří podle plánu a s tím, jak se zdánlivě nenáročný výlet mění v dobrodružné putování, se začínají dít děsivé věci...


UntitledHned na záčátku cítím jako důležité uvést, že doporučovaný věk čtenářů je 8+. Nevím tedy do jaké míry bude recenze objektvní, protože osm mi již dávno není.
Pamatujete si na knihy, které jste četli jako mladší? Knihy o napínavých dobrodružstvích party kluků a holek, plné nepravděpodobných a naivních situacích díky nimž jste knhu milovali? Přesně taková je Panenka z kostí. Já se u čtení cítila jako malá holčička, která napjatě poslouchala, když mi rodiče četli a zároveň jsem byla nespokojená z přemrštěného množství naivity.

Základy hororu jsou prý v pohádkách - v této knize jsou opravdu jen základy! Já osobně jsem ty děsivé části (ty, které vás údajně donutí spát s rozsvícenou lampičkou,) nějak nepostřehla. Moc nevím, co s o knize myslet. A nejsem si jistá, že "Nikdo nedokáže psát strašidejněji než Holly Blacková."
Ale zase musím podotknout, že děti si čtení téhle knihy určitě užijí. Pro mě největší plus celé knhy byly vážně skvělé ilustrace. A nemůžu Holly Blackové upřít, že píše docela věrohodně. Nakonec musím hodně ocenit nápad, protože celé zpracování se mi moc líbilo.

Děj je v anotaci popsán skvěle, takže bych přeskočila rovnou ke čtyřem hlavním postavám: Zachovi, Alici, Poppy a samotné Panence.
Zach se mi z nich zamlouval nejvíc, hádala se v něm dvě já - jedno toužilo po dobrodružství a druhé vdělo hlavně rizika. Zachary je úplně nejhlavnější postava této knihy. Alice je taková nevýrazná a tuctová puberťačka. Poppy má spoustu nápadů, překypuje fantazií, zbožňuje duchářské historky - nebyla mi moc sympatická, ale ńěkomu se jistě zalíbí. Uvidíte v ní tvrdohlavost, odhodlání a bohužel i naivitu. Nejvýraznější postavou je ale Panenka, vlastně Eleanor Kerchnerová - dívka, která zemřela v 19. století a z jejího popela se stala porcelánová panenka.

Hrdinové prožívají sen nejednoho dítěte, porušují všechny možné zákazy, protože po porušeníé jednoho to už jde snadno. Jedou do sousední země ve tři ráno jen proto, aby pohřbily panenku. A ani není jisté, jestli si Poppy, které se prý zdá o Panence (a tam k ní Panenka mluví), nevymýšlí. Kniha je plná přemýšlení o fiktivních postavách, nepochopitelných náhod, útěků, problémů s dospívání a hlavní hrdinové se musí často důležitě rozhodnout.

Příběh se odehrává v jedom dni a pár hodinám navíc, o to ještě více krásnější a zároveň naivnější.
Knihu doporučuju jako skvělý dárek pro mladší sourozence, děti v rodině nebo pokud si chcete přečíst něco, co jste možná četli dřív - prostě čistá nostalgie. Není to klasická pohádka, je v ní trochu morbidnosti, ale i tak mi moc nesedla. Jestli sedne vám musíte zjistit sami.

6,5/10

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju Knihcentru!
Anotace, obálka a závěrečný obrázek - Jota
Druhý obrázek - Neoluxor
Třetí - zde

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze:33
    Nemyslím, že tohle je můj šálek kávy, ale i přesto kniha vypadá vážně dobře:)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze, úplně ti rozumím. Občas je ale krásné vrátit se zpátky do dětských let a zavzpomínat na všechny ty příběhy a přečíst si i nové, které nám dětství přiblíží ještě víc. Já mám tyhle dětské knihy dost ráda a snad nikdy mě neomrzí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tuhle knihu určtě zkus, bude se ti líbit!

      Vymazat
  3. Čo sa týka anotácie, pripomína mi to Most do krajiny Terabitia (neviem ako presne sa to píše), čo bola dobrá kniha. Mladších čitateľov zrejme zaujme, mňa až tak veľmi nie. Ako som tak pozrela na obálku a ilustrácie pripomenulo mi to Kroniku rodu Spiderwickovcov a po overení mena autorky je mi aj jasné prečo :D Nevyzerá to zle, avšak skôr pre tie mladšie ročníky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bože, já se úplně bojím knížek s panenkami, které umřely před dvěma stoletími a teď si chtějí hrát :D
    Koupím to bratrovi k narozkám! :D Moc pěkná recenze, a děsivá panenka :D

    OdpovědětVymazat
  5. Snad každý se rád vrací do dětských let a má doma schovaných pár knížek, ke kterým se čas od času vrátí a zavzpomíná si. Upřímně řečeno, já těchto knih mám doma hromadu a i když už je to mimo mou věkovou skupinu, vždycky mě na knize zaujme něco nového. Recenze se mi moc líbila, protože mám ráda takové příběhy a možná si ji i někdy přečtu :)

    OdpovědětVymazat