sobota 7. března 2015

RC (Ami): Vypravěčka

Název: Vypravěčka

Autorka: Jodi Picoultová

Nakladatelství: Ikar

Série: -

Díl: -

Rok vydání: 2014

Sage pochází z rodiny s židovskými kořeny a její babička přežila holocaust. Ona sama se snaží vyrovnat s jiným traumatem – se smrtí matky.
Na skupinové terapii se seznamuje s devadesátníkem Josefem Weberem. Při jednom z jejich rozhovorů ji tento muž, kterého si všichni v jeho okolí váží a mají ho rádi, požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Tíží ho svědomí, přirozenou smrtí se mu však zemřít nedaří. Aby Sage přesvědčil, vzpomíná na své působení v SS i koncentračních táborech. Po dlouhém zvažování Sage kontaktuje úřad pro vyšetřování nacistických zločinů a podaří se jí přesvědčit babičku, aby jí i ona vyprávěla o svém mládí. Zděšeně naslouchá, co všechno zažila v polském ghettu, v Osvětimi i později na útěku. Je možné, že se s Josefem Weberem setkala a může ho usvědčit? A kdyby Sage vyhověla přání starého muže – byla by to vražda, nebo vykonání spravedlnosti na tyranovi?

Fenomenální a brilantní kniha o utrpení lidí z 2. světové války, ale také o trablech dnešní doby.
 
meadow_girl-8238.jpg (683×683)První, co musím pochválit, je obálka, která je úplně bombová! Ta dívka na přední straně je strašně krásná a ten její účes (musím se ho naučit a uplést ten copánek Ell). I ty barvy napovídají o krutém osudu některých z hrdinů.

,, ,,Každý si ale čas od času myslíme, že náš žal je větší než smutek těch ostatních." "

Kniha má několik dějových linek a částí. První část je z pohledů hlavních hrdinů. Druhá - docela - obsáhlá je vyprávění staré babičky Minky o jejím životě za války. A poslední je téměř to samé jako ta pevní. Co se týče dějových linek, tak kniha vypráví příběh Sage, Josefa, Minky a dalo by se říci, že i trošičku z života Lea. Vyprávění je protkané příběhem, který psala Minka. Je o dívce, která se zamilovala do upíra. Musím říct, že to knihu krásně doplnilo.

,, ,,Jediné obludy, které jsem kdy znala, byli lidé." "
 
Today is a Day to remember.Remember the Jews,Their Fear,Their Pain,the Injustice,Their life burned... 27-01-1945Tento příběh je protkaný mouder. Stačí, když je najdete, protože se schovávají pod slupky normálních a neužitečných věcí. Citáty se to v této knize jen hemžilo a mě mrzí, že je vám sem nemohu napsat všechny, ale pokusím se jich sem dát co nejvíce, protože toto úchvatné dílo si to zaslouží.

,, ,,...ale myslíval jsem si, že existuje plevel, který je stejně krásný jako květiny." "
 
Někdo si může myslet, že kniha je brutální, krvavá, vraždící a pro nás nevhodná. Není tomu tak. Ano, je jasné, že když je to z koncentračních táborů, tak v knize ta nějaká krev a vražda bude. Ale není jí tam mnoho a tyto "nechuťárny" v knize nejsou nijak vydatně popsané, takže v tomhle ohledu se knihy bát nemusíme :).
Chessboard | via Tumblr
,, ,,Bůh nám nic nedělá," namítla Darija. ,,To Němci." "
 
Sage je vynikající pekařka a v knize najdeme detailně popisování pečení. Musím se přiznat, že při těchto popisech se mi sbíhaly sliny. Tuhle osůbku jsem si oblíbila, protože ona vypadá strašně nepřístupně, ale ve skutečnosti je to skvělá žena, jíž požádá jistý Josef Weber, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Postupně Sage odhaluje svůj život. Ale je vůbec tím, kým se zdá? Další postavou je Minka, což je babička Sage, která přežila holocautus. Když jsem četla její příběh, musela jsem ji obdivovat, protože byla strašně silná a nevzdala to, ani když už nikoho neměla. Za zmíňku určitě stojí i Leo, který je naprosto úžasný.
Kniha je plná postav, které vypráví svůj příběh, ale všechny vypadaly až neuvěřitelně živě, a každá měla nějaké přednosti a charisma.

It's coming .. Holocaust Day.                  לא נשכח ולא נסלח.,, ,,Pravá láska je jako chleba. Potřebuje správné ingredience, trochu tepla a nějaké to kouzlo, aby vzkvétala." "
 
V knize je plno postav, které si prožily své a mně bylo ctí, že jsem mohla být svědkem a posluchačem jejich dojemného, smutného a naprosto zdrcujícího životního příběhu.

,,Během čtyř měsíců, kdy jsem pro něj pracovala, na mě nevztáhl ruku. Teď se to ale stalo.
Položil mi dlaň na tvář a tak něžně, že mi to vhánělo slzy do očí. Palcem mě hladil, jako by se mě dotýkal milenec, a přitom se mi díval do očí.
Potom mě udeřil takovou silou, že mi zlomil čelist."
 
Tento příběh je naprosto úžasný, dojemný, smutný, emotivní a strhující zároveň. Na tomto díle není nic, co bych vytkla. Všechno měla autorka skvěle promyšlené. Každý detail měl v knize nějaké poslání, ať malé či velké. To samé platí o postavách. Ty, které zemřely, nezemřely nadarmo.
Untitled
,,Aby se člověk stal znovu lidskou bytostí, stačí někdo, kdo vás tak vnímá bez ohledu na to, jak vypadáte."
 
Autorka je strašně nadaná, protože všechno v knize ožívá. Jodi Picoultová je brilantní, geniální a nadaná žena. Určitě se přečtu její další knihy a doufám, že něco podobného jako je tato kniha budu ještě někdy číst - na toto téma vyšlo a vychází celkem dost knih, ale jen některé knihy si zaslouží takový obdiv jako Vypravěčka.


,,I ta nejhorší příšera může být jednoho dne jen vzdálenou vzpomínkou."
 

Auschwitz - BirkenauAbych se přiznala, tak ten konec byl nečekaný. Jodi to na nás prostě vybafla a byl konec. Takže by se dalo říct, že to všechno si čtenář po přečtení knihy může domyslet. Ty hlavní informace nám autorka odhalila.


,, ,,Překvapilo by vás, jak je těžké přimět lidi uvěřit pravdivým věcem." "

 
A proto si dovoluji říct, že Vypravěčka je nejlepší kniha vydaná v roce 2014. Předčila i samotnou Selekci, která se ovšem řadí hned za tuto knihu. Takže pokud váháte, zda si knihu přečíst či ne, já ji mohu jenom doporučit! A rozhodně je to kniha, ke které se budu s nadšením vracet.
  
10/10


7 komentářů:

  1. Krásná recenze :) Vypravěčku si chci strašně přečíst!

    OdpovědětVymazat
  2. Doufám, že se k Vypravěčce dostanu, protože vypadá fakt dobře. :)
    Pěkná recence, Ami! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :3
      A rozhodně si ji přečti, je to úžasná kniha!

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze, docela jsi mě navnadila a tak mám chuť Vypravěčku přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tu se chystám a moc se na ni těším. :)

    OdpovědětVymazat
  5. O můj bože, tuhle knížku musím mít. Ty citáty mě naprosto dostaly!
    Úžasná recenze, vážně mě na knihu navnadila :O

    P. S. Jsem zpátky na blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty citáty jsou naprosto úchvatné!
      Jéé, to jsme rády, že jsi zpět :)

      Vymazat