středa 18. března 2015

RC: (Ell) Percy Jackson - Bitva o labyrint

 Percy Jackson – Bitva o labyrintNázev: Bitva o labyrint

Autor: Rick Riordan

Série: Percy Jackson

Díl v sérii: 4

Počet stránek: 384

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2011/2014

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější.
Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…

Výsledek obrázku pro percy jacksonDalší z úžasných knih ze série Percy Jackson. Série je s každým dílem lepší, postavy dostávají rozum a děj je čtivější. Ale teď podrobněji...
Ve čtvrtém dílu série se děj točí okolo záhadného Labyrintu a nastávající války. Opět je vyslána záchranná výprava - Percy, Annabeth, Grover a Tyson. Kronos se totiž probouzí a s Lukem chtějí převést armádu příšer do Tábora polokrevných právě přes bájný Labyrint. Jediný problém je ve skutečnosti, že Labyrint sám roste a mění se z minuty na minutu a proto se v něm nedá orientovat. Jedině pokud vlastníte Ariadninu nit nebo vás vede smrtelnice, která umí prohlédnout mlhu.

Postavy jsou opět skoro totožné, přibývá ale jedna velmi důležitá postava a to Nico di Angelo, syn Háda. Nabízí se tady možnost, že Percy není polokrevný z proroctví. Tomu je momentálně 15, zbývá mu rok do vyvršení proroctví. Percy, náš chaluhový mozeček a syn boha Poseidóna, dospívá. Pořád ale k smrti miluje modrou barvu nebo třeba modré dorty, což zjistíme hned v první kapitole.
Annabeth, dcera bohyně Athény, geniální kamarádka Percyho, tentokrát dostane těžký úkol. Musí se ujmout vlastní výpravy do Daidalova Labyrintu. V tomhle díle jsem z ní cítila žárlivost, odtažitost, ale zároveň to pořád byla naše Annabeth.
Grover se v tomhle díle tolik nevyskytoval, což nebylo na škodu - v tomhle díle mě jeho posedlost Panem začala trošičku štvát. A i Tyson v knze chyběl, protože se vydal s Groverem hledat ztraceného boha Pana. Opět se tady objeví Rachel, smrtelnice, která zachránila v minulém díle Percyho a dovede vidět skrz mlhu.

Bitva o labyrint je už čtvrtý díl v sérii a mám pocit, že je slabší než díly předchozí. Autor mohl lépe zapracovat na zoufalství Daidalova labyrintu, protože jsem měla pocit, že tentokrát to bylo všechno moc jednoduché. V příběhu se to už hemží obludami tolik, že mám problém se v tom vyznat, ale není to tak strašné.

Výsledek obrázku pro labyrintKnihu bych doporučovala všem nadšencům do fantasy, ale i jen občasným čtenářům tohohle žánru. Neříkám, že je to dokonalé, ale je to čtivé, občas se dozvíte i něco z řecké mytologie i když učit by se podle toho nedalo. Celá série je moc hezky zpracovaná, hlavní hrdinové vyspívají a proto vřele doporučuji. Celkem má série 5 dílů, což znamená, že příště se už můžete těšit na recenzi posledního dílu :)

 9/10

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Fragment.

4 komentáře:

  1. Knihy z mytologie jsem dřív hodně četl. Dokáží i inspirovat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. V tejto sérii som sa zatiaľ dostala iba k dvojke, ale vidím, že sa mám na čo tešiť. Zo všetkých strán počujem dobré ohlasy a teší ma, že táto recenzia to potvrdila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na sérii Percy Jackson se musím podívat :) Filmy se mi líbily, ale knížkám jsem se ještě nějak nedostala.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo Percy, to je moje srdcovka :) V poslední době mám chuť na re-reading :)

    OdpovědětVymazat