pátek 15. května 2015

RC (Ami): Percy Jackson - Prokletí Titánů

 Percy Jackson – Prokletí TitánůNázev: Percy Jackson - Prokletí Titánů

Autor: Rock Riordan

Nakladatelství: Fragment

Série: Percy Jackson

Díl: 3/5

Počet stran: 336

Rok vydání: 2010/2014

Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis?
Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
Vezmeme tě s sebou, chceš?


Poslední dobou mám pocit, že se mi začínají více líbit pohádkové knihy, jako je třeba Percy, což je taková pohádka pro náctileté. Ale taky romantika. Neříkám, že bych musela ty slaďácké románky pro naivky. NE! Musí tam být zápletka, drama a...romantika je na hlavní vedlejší lince, ale bez romantiky v knihách se už těžce obejdu :) Tomu není ale u série Percy Jackson!

So beautiful  ,, ,,Hm, a s kým mám tancovat?"
Dloubla mě do břicha. ,,Se mnou, chaluhový mozečku." "

Další díl skvělé série od skvělého autora Ricka Riordana, který si získal mé srdce a srdce dalších čtenáři svým humorem, vyprávěním o podivuhodném chlapci a mnoho další.

V Moři nestvůr mi chyběl Rickův osobitý humor, myslím, že to bylo hlavně kvůli tomu, že se v tom díle Grover vyskytoval tak málo. Tady ho sice máme, ale zase mi chyběla Annabeth se štiplavými poznámkami. Přesto je to zase skvělá kniha, kterou zhltnete jako malinu.

,,Ukázal jsem mu Anaklusmos a vysvětloval mu, jak se proměňuje z pera na meč jen tím, že ho otevřu.
,,Paráda! Dojde mu někdy náplň?"
,,Ehm, no, já s ním vlastně nikdy nepsal." "

Kniha je psaná obvyklým Riordanovým stylem, který všechny oslovit. Ať už je to humorné zpracování kritických a dramatických událostí nebo vtipnétrapné okamžiky hrdinů a nebo oslovování samotných čtenářů.

FinnickV tomto díle se objevuje nová postava, která byla úplně na konci druhého dílu a v předešlých na ni byly narážky. Ano, správně - jedná se o Thalii, což je Diova dcera. Upřímně - ze začátku jsem se hrozně rozčilovala a žárlila jsem, že Percy už není ten nejlepší, protože Thalie je dcerou nejvyššího boha a tak. Ale potom jsem si na ní celkem zvykla. Neoblíbila jsem si ji, ale zase ji ne nenávidím :)
Přibyly nám ale i dvě další postavy, vlastně plno dalších postav, ale tyto dvě jsou takové důležité. Jednou z ní je Zoe Večernice, která je jedna z Lovkyň. Ze začátku mi vadila, byla protivná a přišla mi nafoukaná. Ale potom...byla celkem fajn. Potom tu máme další Lovkyni Biancu di Angeli, která mi přišla jako milá holka, jen mě trochu naštvalo, jak se zachovala ke svému bratrovi.

,, ,,Bože můj!" houkla. ,,To zabiješ každého, kdo se chce vysmrkat?" "

A Annabeth? Ztratila se a já se o ní vážně bála, ale je to Annabeth, takže ty vždycky něco vymyslí. Bohužel se v tomto díle moc nevyskytovala, ale pořád si o ní myslím to samé :D
Můj další oblíbenec je Grover. Můj milý satyr, kterého mají všichni rádi. A já nejsem výjimka. Ty nejlepší postavy si nechávám nakonec! Jednou z nich je samozřejmě Percy Jackson! Moje nejoblíbenější postava 'Chaluhový mozeče' :) A potom taky nové zvířátko - Blackjack, pegas, kterého si díky jeho vtipným poznámkám určitě oblíbíte!
Málem bych zapomněla - Bessie je taky skvělá!

Percy Jackson,,Vy jste jednička, šéfe.
,,A neříkej mi šéfe!" "

Postavy jsou jako v předešlých dílech úžasné. Každá má charakter a je něčím zvláštním, ale ani jedna postava není stejná.

Konec je vždy takový uklidňující. Sice se pár stránek před koncem knihy něco stane, ale poslední stránky bývají pohodové, ale jsou strašně důležité a jsou zásadní pro nastínění děje dalšího dílu. Tady tomu není jinak, protože po té konečné větě, je asi jasné o co v knize půjde. Můžeme se ale jen dohadovat, zda je to ta nejdůležitější část příběhu nebo okrajová část.

,,Vždycky existuje nějaká cesta ven, když je člověk dost chytrý a dokáže ji najít."

Za mě rozhodně je tento díl na stejné úrovni jako první díl. A rozhodně si přečtu i další díly, na které se nehorázně těším! Doufám, že Rick Riordan nezklame a posunou se jeho knihy v mém hodnocení výše než tento a předešlé díly, protože toto jsou naprosto úžasné knihy, které by si měl přečíst každý a musím se přiznat, že z těchto knih jsem se dozvěděla o řecké mytologie daleko více než z hodin dějepisu :D.
Já osobně knihu a ostatně celou sérii doporučuji jak velkým, tak malým a možná Percyho dohodím ségře, která odmítá číst :)

,,Můj otec se zamračil. ,,Tys toho Ophiotaura pojmenoval Bessie?" "

9,5/10
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment!

2 komentáře: