neděle 3. května 2015

RC (Ell): Čtvrtá úroveň


Název: Čtvrtá úroveň (hra života)

Autor: Jitka Prokšová

Série: -

Díl v sérii: -

Počet stran: 220

Nakladatelství: MOBA

Rok vydání: 2015

Anotace: Existují náhody? Není náš život jen skládankou, kdy jednotlivé dílky do sebe zapadají s neuvěřitelnou přesností? A co když jeden kousek náhle chybí?
Alexe baví kvantová fyzika a Klára už téměř rok nepromluvila. Společně se pokoušejí zmapovat jeden životní úsek, na jehož konci nebude nic jako dřív…

Abych se vám přiznala, tak mě hrozně baví objevovat české autor(k)y. Baví mě hledat zvláště ty dobré. Snažím se totiž hledat ty, na kteé bych byla pyšná a ráda bych říkala: "Pocházím ze stejné země jako on(a)!" Zdá se to možná divné, ale někdo hledá citáty, já české autory. Zatím mám stoprocentně dva, ale baví mě jich o malinko víc. Možná se to zlomí, až se konečně rozhodnu přečíst si pár klasiků, ale zatím tu máme Jitku Prokšovou a její nejnovější román Čtvrtá úroveň.

😔😔Anotace toho o knize moc neřekne. Takže vám příběh nastíním já... V příběhu se prolínají přítomnost a minulost. Současností nás provází deník Alexe, který pracuje na soukromé psychiatrické klinice a baví ho kvantová fyzika. Na druhé straně je život čtyř postav: Borise, Silvie, Daniela a Kláry. Tuto část vypráví Klára, žena, která žije skládáním puzzle a až do teď nemluvila.
Mě osobně bavila víc minulost, protože příběh byl docela dramatický a byla jsem zvědavá, jak to skončí. Ale na druhé straně je příběh lehce absurdní.

V knize je hned několik postav. Tou nejdůležitější je šestačtyřicetiletá Klára. Už rok přežívá na psychiatrické klinice, nemluví (ani nevydává zvuky) a skládá puzzle. Právě jedno takové puzzle s motivem cesty ve 4 ročních obdobích zapříčiní, že Klára svůj příběh někomu prozradí.

Puzzles !!! 😁😉"Jediné, co narušovalo zaběhnutý stereotyp dní, byl okamžik, kdy přišel balík. S podivuhodnou pravidelností dorazil vždycky na začátku měsíce. Neobsahoval nic jiného než puzzle. Žádný dopis, nic. Tuhle jsem je spočítal. Jedenáct různých skládanek. Šest s motivem hradů a zámků nalevo a pět, na kterých jsou vyobrazené různé typy lodí na moři, vpravo."

Tím, komu se Klára svěří, je Alex, zdravotní bratr působící na klinice. Jeho velkým koníčkem je fyzika a jeho kocour Felix. Spisovatelka ho příliš nevykreslila, takže nevím.
Další z postav je Boris, ex-manžel Kláry. Právě on je ten, který přispěl k tomu, že se Klára složila. Tím, že po 20-ti letém manželství udělal něco, co se neodpouští. Je to neúprosný vůdce, muž, kterému zaleží jen na sobě. Záporná postava, ale části s ním se mi četly dobře.
Další mužskou postavou je Dan, realitní makléř. Na začátku příběhu vystupuje jako vášnivý tenista, kterého okouzlí Klára. Rozhodne se jí pozvat na rande i přesto, že má přítelkyni Silvii, která mu ovšem odmítá dát dítě. Dan je taková neutrální postava. Části s ním byly bohužel nijaké a četly se špatně.
Poslední z hlavních postav je Silvie. Žena, která vyrůstala v chudých poměrech a proto dnes miluje luxusní věci. Byla vykreslená jako žena, která nemá ráda hádky a bojí se dítěte. Už sedm let bydlí s Danem, ale zároveň už ho nějakou dobu podvádí s o 20 let starším Borisem. Ten o Silvii tvrdí, že je v ní skrytá oboupohlavnost.
Dalšími postavami je třeba Adam, Klářin a Borisův syn; Anna, Klářina sestra nebo Toník, neurčitá postava, která se vyjasní až na konci.

I tried to do my best ... It's mine 📷Čtvrtá úroveň je jen oddechová knížka, na což se musí brát zřetel. Ačkoli se autorka trochu snažila do příběhu vtěsnit pár mouder, tak sejí to příliš nepodařilo. Kniha vám tedy nic nedá. Ale to neznamená, že je to špatná kniha!
Knížka nepostrádá čtivost, autorka používá taktiku odkrýt něco šokujícího, ale vysvětlit to až o x stran dál. Styl psaní, není nijak složitý, ale zároveň trochu tuctový. Vytknout bych chtěla jen vyumělkované deníkové zápisy, které by nikdy v realitě nevznikly.

Knihu bych doporučila hodně nenáročným čtenářům, milovníkům romantiky a těm, co mají rádi depresivní příběhy. Neříkám, že celá kniha je depresivní, ale při některých momentech mi bylo docela úzko. Myslím si, že kniha není špatný dárek pro starší ženy, protože zároveň kniha značí fakt, že je možné, začít znovu.
6/10  
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Knihcentru.
www.knihcentrum.cz
Ell

4 komentáře:

  1. Mno, nevím nevím, jestli bych si to přečetla... uvidím, jestli na to někdy narazím :-) Každopádně - moc povedená recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Tuhle knížku jsem nedávno ulovila v knihovně, tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat