sobota 30. ledna 2016

RC (Ell): Arkádie: Vzpoura

Název: Vzpoura

Autor: Kai Meyer

Série: Arkádie

Díl: 2.

Počet stran: 320

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2015

Anotace:
Láska a nenávist, intriky a loajalita, něha a násilí. Mafiánská fantasy trilogie pokračuje.
Alcantarové a Carnevarové – dvě znepřátelené rodiny, dva mafiánské klany. Láska a nenávist, intriky a loajalita, něha a násilí.
Po násilném úmrtí své sestry a tety se Rosa Alcantarová takřka přes noc stává hlavou klanu. I když je jí pouhých osmnáct let, nehodlá být pouze pasivní loutkou. Zasahuje do všech záležitostí, což vyvolává u jejích chladnokrevných příbuzných značnou nevoli. Stejně tak jako vztah s hlavou nenáviděného klanu Carnevarů Alessandrem.
Rosa nepřestává hledat informace o arkádských dynastiích. Při svém pátrání se dostává do nebezpečné pasti Carnevarů, ale uniká. A nevzdává se. Ještě naléhavěji potřebuje vědět, co před ní Alessandro skrývá. A nejen on…
Co je zač tajemná organizace TABULA? Jaké hry hraje rodinný advokát Alcantarů? A kým byl ve skutečnosti její otec?
Napínavé pátrání po minulosti blízké i velmi, velmi vzdálené pokračuje. Druhý díl mafiánské fantasy trilogie Arkádie.


Abych pravdu přiznala, tak druhý díl Arkádie je pro mě první přečtenou knížkou letošního roku. Ačkoli jsem se bála, tak můžu s radostí říct, že začátek mého knihomolského roku byl dobrý. Vzpoura a vlastně celá série Arkádie není nic z čeho byste si sedli na zadek, začali velebit její jméno a hlavní postavy si kreslit do sešitů. Teď se možná ptáte proč se mi tedy tato kniha líbila. Já sama si tím taky nejsem moc jistá. Myslím, že to bylo tím, že kniha mimo poutavého příběhu obsahovala i osobní kouzlo, které způsobilo, že o knize doteď přemýšlím. Teď se na to ale mrkneme podrobněji.

snake
Jak je mojí oblíbenou tradicí, tak začnu postavami. Myslím si, že tento díl byl nabytý nečekanými odhaleními, takže ve finále bylo postav až až. Ovšem ty nejhlavnĕjší zůstaly. Jedním z pilířů knihy je bez pochyby hlavní hrdinka Rosa, nejvĕtší knižní cynička a majitelka mnoha různých tváří. Když si mám Rosu představit, tak jí vidím jako černovlásku. Nevím proč. Přitom v knize bylo párkrát naťuknuto, že je blonďatá. Vlastně to ale není ani tak důležité. Nejhlavnější jsou její vlastnosti - je neohrožená, tvrdohlavá navenek silná hrdinka, před svými blízkými je ale nejistá, citlivá a zmatená. Ze začátku mi její střídání tváří dělalo potíže, ale časem jsem to začala mít dokonce i ráda. Za zmínku by určitě stálo i to, že náleží ke klanu Alcantarů a tím pádem má v sobě schopnost měnit se v hada. Správně se celá její linie jmenuje Lamie.
Vždycky vypisuju i protějšek hlavní hrdinky či hrdiny. Tentokrát je to Alessadro Carnevare. Od minulého dílu se z něco stal capo klanu Carnevare, hlavních nepřátel Alcantarů, jehož hlavou je Rosa. Už minule jsem psala, že Alessando je tajemný, tady se ale víc otevřel. Je to člověk, který když se do něčeho nadchne, tak ho to jen tak nepustí. Když to jde, tak se snaží ochránit nevinné lidi a hlavně své blízké. Miluje silně a díky tomu v něm občas pramení pomstychtivost. Jinak je to ale dobrý člověk. Bohužel je ale rodu Panthera, tudíž se mění na pantera a navíc jeho vztah s Lamií je brán trošku jako zrádcovství. To rozhodně není pro nového capa dobré.
animal


Myslím, že napsat začátek knihy je pro autora asi nejtěžší. Začátek byl pro mě i zmatenější v tom, že se hodně řešili věci z minulého dílu a já si je nepamatovala. Navíc to bylo zase lehce táhlé. Ale zbytek knihy je plný akce a skoro nikdy nevíte, co vás čeká na další straně. Vážně je to hodně čtivé. Další plus knihy.

Obálka. Panebože, tahle obálka je dokonalá. Líbí se mi černé siluety na výrazném pozadí, je to zase něco nového a neokoukaného. Mrzí mě, že hřbet knížky je ale tak nevýrazný a v knihovně neudělá moc parády...

Vždycky je pro mě nejtěžší nastínit vám děj. Je složité prozradit tak akorát na to, abyste si dokázali představit obsah knížky, ale zároveň abyste nepřišli o překvapení. Tady to bylo o to těžší, protože celá kniha byla vlastně o nečekaných odhaleních.
Rosa a Iole jsou jediné obyvatelky hlavního sídla Alcantarů. Rosa jakožto nový capo se snaží zjistit, v jakých obludnostech mají Alcantaři prsty. K tomu si přidejte zakázanou lásku mezi Rosou a Alessandrem a už byste měli mít trochu pocit o obsahu. Ale nenechte se zmást, díky různým odhalením je pak knížka složitější, než se vám teď může zdát.

Dostáváme se do finále. Teď bych měla nad knihou vyřknou rozsudek. Byla dobrá nebo se jí máte vyhnout? 
animeNejdříve klady. Překrásná obálka, neotřelý nápad s Lamiemi a Panthery, čtivý děj a cynická hlavní hrdinka. Zápory - pomalý začátek, nevýrazný hřbet knihy. 
Myslím, že je to jasné. Pokud máte rádi romantiku, fantasy nebo obojí, tak se vám i druhý díl Arkádie bude líbit. Pokud vás první díl nenadchnul, tak nezoufejte, druhý díl je o hodně lepší. Pořád je to ale takový fantasy průměr. Jestli nefandíte těmto dvěma žánrům, tak se knížce smíte vyhnout :)
Mně se ale líbila, protože zbožňuju romantiku, takže...
 8/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju nakladatelství Fragment.
Knížku můžete zakoupit zde!

Ell

1 komentář:

  1. To nemusí být špatné. Já teď čtu Autofikci od jedné Japonky.

    OdpovědětVymazat