neděle 5. června 2016

RC (Ami): Kečupová mračna

Kečupová mračnaNázev: Kečupová mračna

Autorka: Annabel Pitcherová

Nakladatelství: Slovart

Série: -

Díl: -

Počet stran: 272

Rok vydání: 2015

Patnáctiletá Zoe tráví noci neobvyklým způsobem: v zahradní kůlně píše dopisy Stuartu Harrisovi, usvědčenému vrahovi odsouzenému k trestu smrti, toho času v texaské věznici. Je přesvědčená, že jen on může pochopit její neobvyklý příběh. O jejím tajemství nemá nikdo v okolí ani zdání, přesto se rozhodla svěřit ho papíru, v naději, že tak odčiní své chyby.

 Měli jste někdy z nějaké knihy radost jako malé dítě? Já ano. A mnohokrát. Ve většině případech jsem se při čtení utvrdila, že je ta kniha vážně suprová. Ale samozřejmě jsou i takové knihy, které do kategorie radosti a následného achání nad příběhem nezapadají. Hádejte, do které kategorie spadají Kečupová mračna...nevíte? Popravdě - já také ne.

black, girl, and sad image,,Když se nemůžete pořádně vyjádřit, tak se říká, že máte svázaný jazyk, a kdyby se něco podobného dalo vztáhnout na psaní, tak bych řekla, že jsem měla prsty zašmodrchané jako ty šíleně komplikované uzly, co umějí jenom skauti."

Hned na začátek bych chtěla říct, že kniha je velmi originálně pojatá. Hlavní hrdinka, kterou si máme představit pod jménem Zoe, píše dopisy usvědčenému vrahovi. Což je netradiční styl vypravování, protože když se podíváte na jakékoli knihy, tak většina je psaná v ich-formě nebo er-formě. Tahle je sice psaná také v ich-formě, ale ojedinělým způsobem. Formou dopisů. Já tento styl nemám ráda, protože mi přijde dost neosobní, ale musím přiznat, že se to autorce docela povedlo.

,,A popravdě mi tak trochu připomínáte Harryho Pottera. Nepamatuju si, kdy vyšel první díl, jestli to bylo předtím, nebo potom, co Vás odsoudili, ale kdybyste náhodou netušil, o co kráčí, harry Potter měl taky brejle a jizvu jako Vy a taky mu nechodily dopisy."

bn imageHlavní hrdinkou je puberťačka Zoe, která chce normálně žít. Jenomže nemůže, protože provedla něco hrozného. Na rovinu - nesedla mi. Zoe mi nebyla vůbec ničím sympatická, možná byla vtipná a zábavná, ale tím to asi tak skončilo. Myslela jsem, že se to časem zlepší, ale nezlepšilo, a tak jsem byla nucena snášet její pubertální kecy až do konce.
V knize jsou i mužští hrdinové. Max a Aaron. Co se těch dvou týče, tak Aarona jsem měla od začátku radši než Maxe a vlastně víc než hlavní hrdinku.

,,Měla toho za sebou hodně: petice, protestní akce, články v novinách a dopisy vězňům, kteří jí odepisovali a svěřovali se jí se vším možný. ,,Jako co provedli a tak?" zeptal se někdo. Jeptiška přikývla. ,,Občas. Všichni někdy potřebujeme, aby nám někdy naslouchal." "

sadJak už jste si mohli domyslet, kniha mě naštvala. Vadila mi hlavní hrdinka a vlastně samotné myšlení hrdinky. Pubertální. Někomu to nevadí. Mně by to taky tak před rokem nevadilo, ale teď už jsem prostě zvyklá na vážnější knihy a tohle...byl menší nezvyk. Možná kdybych měla nějakou rozjařenější náladu, možná by bylo mé hodnocení jiné, ale nestalo se. Myslím si, že je to i tím, že jsem na knihu měla moc vysoké nároky, což se běžně knihomolům stává.

,,Dot uthla pampelišku, na té už ale bylo jenom nadýchané chmýří, které vypadá jako chumel mrtvých víl."

Ale abych jen nekritizovala, tak se mi líbilo grafické zpracování knihy. Ať už obálky nebo samotné grafické podoby uvnitř. Kniha je totiž plná amatérských kresbiček, které byly někdy tak hrozné, až jsem se jim musela smát.  Další nepatrné plus je, že vlastně celá  kniha je záhadou a že do konce nic nevíme. Takže i přes to, že mi nesedla Zoe, tak přes počáteční nevoli jsem se prokousávala dál, abych zjistila, co se vlastně stalo. Jinak bych s knihou sekla hned na začátku :)

flowers, brave, and quote image,,Roztáhni křídla a leť."

Takže shrnuto a podtrženo - od knihy jsem čekala něco jiného. Myslela jsem si, že to bude kniha, kterou si zamiluju, protože to téma je vážně originální. Vlastně teď potají hledám nějaká pluska, abych knize dala lepší hodnocení, ale už mě nic nenapadá.
Doporučuji vám knihu zkusit, protože třeba budete mít zrovna tu náladu, která se pro tuhle knihu hodí. Já si možná někdy tento příběh přečtu znovu a uvidím, jak to dopadne.

6/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Slovart!
Knihu si můžete pořídit ZDE!


5 komentářů:

  1. To je, ale zvláštní název knihy. No když mě knížka nenadchne, tak jí nečtu a většinou mě to přestane byvit u třetí, čtvrté stránky. Ale když mě baví tak si jí dočtu až do konce.
    Tohle je tedy jako zajímavá knížka, nevím, ale takhle to nevypadá špatně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle sepsaná recenze jako vždy. Musím říct, že mě kniha odrazuje svou obálkou i názvem, na druhé straně ale, téma se mi zdá opravdu jedinečné. Mám ji na svém TBR už od doby, co vyšla, a jsem fakt zvědavá, jestli na ni někdy přijde řada. No, uvidím, každopádně se měj moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem si jistá, jestli do Kečupových mračen vůbec půjdu. Celkově jsou názory dost rozporuplné. Asi to jako obvykle nechám na osudu. Buď se mi připlete do cesty nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  4. Kromě bezvadné recenzi musím pochválit ještě nádherný design blogu! :o

    OdpovědětVymazat