čtvrtek 23. června 2016

RC (Ami): Ségry

Výsledek obrázku pro ségry rainaNázev: Ségry

Autorka: Raina Telgemeierová

Nakladatelství: Paseka

Série: Volně navazuje na Úsměv

Díl: -

Počet stran: 208

Rok vydání: 2016

Raina se nemůže dočkat, až bude mít sourozence. Ale jen do chvíle, než se její sestřička narodí - Amara je úplně jiná, než si Raina představovala. Je sice roztomilá, jenže je taky náladové, ubrečené mimino. Během let se jejich vztah příliš nelepší, později se navíc objeví mladší brácha a mezi rodiči to začne skřípat. Jak se ségry vyrovnají s několikadenní cestou autem přes západ Spojených států a rodinným srazem? Po úspěchu komiksu Úsměv se Raina Telgemeierová vrátila k autobiografickému vyprávění o vlastní rodině. Ukázala, že vyzrála v autorku autentických, nadčasových příběhů, s nimiž se může identifikovat kdokoli - dospívající čtenář i jeho rodič.

Jste milovníci komiksů? ANO? Tak potom zbystřete, protože tahle kniha, která je formou komiksu, by se vám mohla vážně líbit!

Jestli sledujete náš blog už trošku delší dobu, tak určitě víte, že jsem kdysi psala recenzi na Úsměv, což je prakticky o stejné hrdince, až na to, že tady už to není o rovnátkách, ale o tom, jak vydržet s někdy otravnými mladšími sourozenci.

 ,, ,,Tvoje rybička se vykakala!" "

Já sama mám dva mladší sourozence - sestru a bratra. A můžu vám říct, že někdy je to vážně pořádná fuška, ale zase jindy jsem hrozně ráda, že je mám. Myslím si, že asi každé dítě, které má menší sestřičku nebo bratříčka někdy zažil ten pocit, kdy byste je nejradši trochu přiškrtili, přitopili a kdo ví co ještě.

V tomto komiksovém dílku musí Raina přežít svou otravnou mladší sestřičku Amaru a později i malého bratra. Raina a celá její rodina zažívá katastrofální věci, třeba úmrtí domácích zvířátek a nebo pořízení jednoho moc hezkého hada. Ale zároveň je v knize krásně vyobrazena i ta sourozenecká láska.

 ,, ,,Tvoje rybička je mrtvá."
,,Co?"
,,AAAAAAAAAAAAAAA!" "

Hlavní hrdinkou je, stejně jako v Úsměvu, Raina, která je pořád stejná praštěná holka, kterou v Úsměvu byla.Další důležitou roli zde hraje i Amara, což je Rainina mladší sestra, která je už od svého narození hrozně otravná. A určitě mi uvěříte, když vám řeknu, že jsem v ní viděla svojí sestru. A naopak jsem se našla i v Raině. A ne jen v hezkých a příjemných okamžicích.

Kniha je doslova jednohubka na odpoledne. Ségry krásně ubíhají a než se nadějete jste už na konci. V knize najdeme hlavně zábavné momenty, nad kterými se nejde nesmát.
Co se týče grafiky a ilustrací, tak si nemůžu stěžovat, protože kniha je naprsoto originální a svá.

Myslím, že kniha by se určitě líbila všem. Ať už dospělým, dětem, čtenářům, ale i nečtenářům, protože na knize není nic těžkého. Vlastně se skládá převážně z obrázků, což je výhoda pro ty, kteří neradi čtou - třeba moje sestra! Rozhodně od knihy nečekejte nějaké hlubší myšlenky. Tato kniha je naprostá oddechovka a pokud toužíte po nějakém složitém románu či thrilleru, tak tahle kniha asi není pro vás.
DOPORUČUJI!

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Paseka!
Knihu si můžete pořídit ZDE!


2 komentáře:

  1. Určitě si knihu přečtu. Na oddech musí být perfektní :) Navíc jsem poslední dobou moc komiksových knih nečetla a to mám komiksy ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Komiksy jsem si poslední dobou oblíbila a tento mám v hledáčku snad od doby, co vyšel. Doufám, že se k Ségrám, potažmo k Úsměvu brzy dostanu a budu stejně nadšená jako ty :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat