sobota 15. dubna 2017

RC (Ell): Kouzelníkův únik z reality

Kouzelníkův únik z realityNázev: Kouzelníkův únik z reality

Autor: Lars Vasa Johansson

Série: -

Díl v sérii: -

Počet stran: 380

Nakladatelství: HOST

Rok vydání: 2017

Anotace: Jakožto kouzelník dokáže Anton jednou rukou za zády rozvázat složité uzly. Jakožto člověk si sotva zvládne koupit hrnek kávy, aniž se přitom dostane do potíží. Vlastně by měl být celkem spokojený, ale občas si nemůže pomoct a myslí na přátele z mládí, Sebastiana a Charlottu, a na to, že tisíce lidí platí za zhlédnutí jejich velkolepé kouzelnické show spoustu peněz, zatímco on sám vystupuje v neutěšených pečovatelských domech. Život je někdy pekelně nespravedlivý.
Pak má navíc Anton během svého turné nehodu — poblíž švédského národního parku Tiveden narazí autem do pohovky stojící přímo uprostřed silnice. Zabloudí v prastarém lese a zjistí, že se to tam hemží nadpřirozenými bytostmi a nevysvětlitelnými jevy. Nedobrovolně se zaplete do pradávného boje mezi dobrem a zlem, ve kterém se ukáže, že Antonovým nejhorším nepřítelem je jeho vlastní osobnost.
Kouzelníkův únik z reality je sarkastický feel-good román o přátelství, závisti, lásce a o tom, co se stane, když nepomůžete natrhat květiny malé holčičce.

darkMůže magický les dát domýšlivému kouzelníkovi za vyučenou?
Na tuhle knihu jsem se hodně těšila a o to větším zklamáním bylo, že jsem se do knihy nedokázala začíst, ale o tom později. Čekala jsem, že se dočkám kouzelně přemýšlivé knížky, kterou budu moct porovnávat s mým miláčkem Až vyprší čas (recenze zde). Sice jsem se úplně nestrefila, ale i tak mě Kouzelníkův únik z reality dost zaujal!

Ačkoli má kniha i zajímavé vedlejší postavy jako naivního Jormu, zvláštně milou Gretu a Gunnara nebo lesní královnu Hnojanu, tak bych se chtěla věnovat hlavně Antonovi. 
Je to ten klasický typ kouzelníka, který čaruje s kartami a mincemi, což už ale bohužel není tak moc žádané. Bohužel pro něj je to dost hádavý člověk, který vidí chybu v ostatních a ne moc v sobě. Nabubřelý, vybíravý a odměřený člověk, se kterým bych se kamarádit asi ani moc nechtěla. Ovšem jako hrdina této knihy je perfektní, protože právě jeho špatná osobnost nabízí mnoho prostoru pro vnitřní boje a zábavné konflikty s ostatními.

forest and girl image"Poučení z tohohle příběhu zní, že když vás holčička požádá o pomoc s trháním květin, tak jí pomůžete. I když je ta holčička, tak jako v tomhle případě, pomstychtivé stvoření, které vás chce přinutit spáchat sebevraždu, ulovit vaši duši a schovat si ji do sponky. Princip zůstává. Chovat se k holkám hezky. Velkým i malým."


Styl psaní je takový svérázný. Není ničím špatný, ale ani nijak extrémně nevyniká. Tady je to pro mě jedna velká záhada - moc se mi ten styl líbí, ale zároveň mi trvalo se začíst. Možná to bylo tím, že jsem očekávala něco jiného, nevím. To, co na něm ale určitě stojí za zmínku, a zároveň to, co se mi na něm líbí, je ale krásný popis malých detailů běžného života. Třeba hned v první kapitole Anton rozebírá špatné rozvržení napoleonského řezu, protože se hned rozplácne.  

Už dvakrát jsem se zmínila, že jsem od knihy očekávala něco jiného. Opravdu jsem si myslela, že to bude takové filozofování o životě během toho, co se Anton protlouká životem a tajemným národním parkem. No tak takhle to úplně nebylo. Je to spíš magický realismus, pořádné fantasy prolnuté s reálným světem a Antonovým neslavným životem. A bavilo mě to!

"Mohl byste nám říct o něčem, za co se stydíte?"

"Stydím? Jak to myslíte?"
"Budete tu bydlet přes víkend, a tak bychom vás rádi trochu poznali. Když slyšíte, za co se člověk stydí, hodně se toho o něm dozvíte."

Autorovi se ovšem nedá upřít jeho originalita. Celá kniha se hemží zvláštními postavami - od nadpřirozené jinotvorky v podobě dívenky až po obyvatele Tivedenu, válející se jednou ročně nazí v rose. Originální byl ale i v zahájení příběhu - Anton se vybourá, ale není to ledajaká bouračka. Mohl by narazit do stromu, zvířete nebo čehokoli normálního. Ale to ne, Anton narazí do červené sedačky uprostřed silnice :)

magicJako ozvláštnění příběhu se Johansson rozhodl zvolit útržky z Antonovy minulosti a jeho prvních pokusů o kouzla. Zní to zajímavě, ale pro mě to byla nejnudnější část knihy. Přiznávám, že jsem některé úseky i přeskočila, což bohužel znamená záporné body.

Komu bych knihu doporučila? Asi spíše dospělým čtenářům, protože při čtení jsem často myslela na to, že Kouzelníkův únik z reality by se určitě moc líbil tátovi. Proto si myslím, že pokud máte ve svém okolí nějakého Antonova vrstevníka, tak to je perfektní dárek. Nemyslím si ale, že je to výhradně pro ně. Já, jakožto patnáctiletá dušinka, jsem si knihu taky moc užila :)

8/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji e-shopu Knihcentrum.
Za pěknou cenu knihu seženete zde.

Ell

2 komentáře:

  1. O knize slyším vůbec poprvé, ale vážně mě zaujala. Asi se jí podívám blíže na zoubek! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi líbí obálka! Po knize pořád po očku pokukuji, protože anotace zní fakt neotřele :)

    OdpovědětVymazat