středa 2. srpna 2017

RC (Ell): Dvůr mlhy a hněhu


Název: Dvůr mlhy a hněvu

Autor: Sarah J. Maas

Počet stránek: 657

Série: Dvůr trnů a růží

Díl v sérii: 2.

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2017

Anotace: Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid.
A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?


feyre and tamlin imageO Sarah J. Maas se mezi českými čtenáři už nějakou dobu mluví. Nejvíce lidí samozřejmě uchvátila známější série Skleněný trůn, ale veřte, že série Dvůr trnů a růží taky stojí za přečtení. Kniha, kterou dnes budu recenzovat, je už druhým dílem této ságy, jejíž první díl se nesl v duchu přepracované pohádky Kráska a zvíře, kterou já miluju ve všech variantách. Ale druhý díl je už úplně jiné kafe. Po záporačce z prvního dílu přichází daleko děsivější nepřítel a z dětské pohádky okořeněné vílami a magií se stal akční fantasy příběh, který má grády.

Už první knihu jsem přečetla jako malinu a pomohla mi se po dlouhé odmlce vrátit ke čtení. V Dvoře růží a trnů najdete ale mouchy a mezery, které z toho dělají pořád docela pohádku. A pro spoustu lidí by to takhle mohlo končit. Feyre vyhrála nad Amaranthou a s Tamlinem na ně čeká sladký konec. Vznešená víla, která zachránila vílí svět, a vládce Jarního dvora. Dokonalý pár, ne?

Už první kapitoly nás ale přesvědčí o tom, že tak kouzelné to není. Feyre zvrací ze snů a Tamlin se utápí ve svých vlastních děsech. A tím největším je představa, že by ztratil Feyre. To ho vede k radikálním řešením a on ji drží proti její vůli doma. Teď je to paní Jarního dvora a její povinnosti jsou úplně jiné. Ale pamatujte si - člověka uvězněného pod Horou podruhé věznit nesmíte. Škoda, že to Tamlin netušil...

"Láska - láska byla balzám i jed."

angel, book, and feyre imageVždycky v recenzích rozebírám postavy, ale dneska se o ně jen lehce otřu. Příběh je zase vyprávěn z pohledu Feyre, naší Ničitelky kleteb. Na konci předchozí knihy se z ní stala vznešená víla a s tím přišly i náležité schopnosti. Ale pořád jí v hrudi buší smrtelné srdce. Každopádně ta dívka, která si přála být ochraňovaná, byla pryč. Je tu silnější, urputnější, neodbytnější a odvážnější Feyre, která nechce být jen vladařovým mazlíčkem. Chvílemi jsem nad ní kroutila hlavou a chvílemi jsem ji milovala a dokonale chápala. Skvělá postava :)
O mužských hrdinech - Tamlinovi, Lucienovi a Rhysandovi - vám asi řeknu jen to, že vás překvapí. Někdo příjemně, někdo nepříjemně. Ale bude vás bavit je sledovat ;)

Nakousla jsem Rhysanda, tak jste si určitě vzpomněli na jeho a Feyřinu dohodu. Jeden týden z každého měsíce bude muset strávit na jeho dvoře. Noční dvůr. I když hlavní hrdinka se snažila na to zapomenout, tak Rhys si ji stejně vyzvedl a to v tu nej(ne)vhodnější dobu :)

"Narodily jsme se jako něco jiného a teď jsme uvězněné v nových, cizích tělech."

Při scénách z jiného prostředí jsem si zase všimla autorčina mistrného popisu krajiny a jejího nadání vykouzlit věrnou atmosféru vlastně neexistujících míst. A postavy (těšte se na mnoho nových!) tvoří taky dokonale. Je vůbec něco, co jí nejde? Jednoduše pokud vás baví fantasy, tak Sarah J. Maas nesmíte minout!

assassin, eos, and celaena sardothien imageI když do sebe hezky všechno zapadalo a byla jsem ráda, že můžu číst tak hezkou knížku alespoň těch 657 stran, tak bych asi knihu zkrátila. Přiznám se, že některé pasáže už ani nedokážu chronologicky seřadit. Ale bylo to mistrně napsáno a dějově to ani tolik nepokulhávalo, tak je to jen malá výtka :)

Konečný verdikt je tedy stoprocentně ano! Pokud vám série nic neříkala, tak se vrhněte na obě bichličky, a pokud jste se jen báli si rozbít pohádkový konec, tak do toho jděte taky. Trny a růže byly jen začátek. Mně další porce ve formě hněvu a mlhy vážně nadchla, tak snad i vás ;)

9/10
Za recenzní výtisk moc děkuju e-shopu knihcentrum.cz.
Knížku si můžete koupit zde!

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Četla jsem první díl a byla nadšená :) Na pokračování už se těším :) Teď jen se k němu co nejdříve dostat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska už čtu druhou recenzi právě na tuto knihu. Obě jsou velmi kladné, takže se na sérii snad někdy chystám také :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel neznám první díl a tak se nemohu k této knize zasvěceně vyjadřovat, ale zaujal mě název knihy, mám ráda název který působí jako magnet, přitáhne pozornost a probudí fantazii...

    OdpovědětVymazat
  4. přijdeš si normální

    OdpovědětVymazat