neděle 23. listopadu 2014

Detektiv Michael Crow: Klauni (RC)

Název: Detektiv Michael Crow - Klauni

Autor: Ian Dasch

Série: ???

Díl v sérii: ???

Počet stránek: 256

Rok vydání: 2014

Nakladatelství: Fragment

Anotace: Když se začnou objevovat klauni, nemusí to ještě znamenat, že do města přijel cirkus…
Ulicemi New Yorku se plíží zákeřný vrah a číhá. Jeho motivy jsou nejasné, podpis děsivý. Na tváře brutálně zavražděných obětí maluje klaunské obličeje. Kolik přibude mrtvých, než mu detektiv Michael Crow a psycholožka Anne Shawová přijdou na stopu?
Oběti spojuje s Anne společná minulost. Je vrahem někdo, koho dobře zná? Může být příštím „klaunem“ ona?
Michael se pouští do vyšetřování, ale nic není tak jednoduché, jak se zdá. Chorobná mysl jeho protivníka je vynalézavá...

Fotky na časovej osiMilovníci hardbacků zřejmě budou mít žně, protože knížka je právě takto vydaná. Stejně jako zastánci dlouhých kapitol a hrozeb minulosti. Dlouhé kapitoly, tady nazvané části, vévodí celé knize. Jedinou vyjímkou je stránkový úvod. A hrozba minulosti? Jak jinak byste vysvětlili, že Klaun zabíjí pouze žáky jedné třídy základní školy v Illinois? 

Stephen Byrd je moderátor baseballu. Byl studentem jedné z tříd v malé ZŠ v Illinois. A stal se třetí obětí "Klauna". Předchozí dvě vraždy se odehrály jen pár týdnů před touto a mimo New York. Spojitosti mezi obětmi jsou dvě. Prvním je docházka do stejné třídy ZŠ Illinois. Druhá je děsivější. Jejich mrtvoly jsou přemalované na klauny.

Vypoulené oči a výraz v obličeji jasně vypovídal o jeho posledních vteřinách. Od běžného místa činu se tohle ale lišilo. Stephen měl nasazený klaunský nos a tvář mu zdobila líčidla. Bílý make-up, široký klaunský úsměv červenou rtěnkou a nalíčené oči. Přes hrudník se táhl nápis "Klaun" vyvedený červenou barvou.
Fotky uživatele "Taký je život", povedal klaun a so slzami v očiach si namaľoval úsmev – Fotky na zdi 
Přicházejí další dvě oběti, dvě ženy, které spojovali opět ty samé věci. Pak přišel můž, který měl naději na život. Jenomže Klaun je vynalézavý a zdá se, že nad ním nikdo nevyhraje. 
Přítelkyně Michaela Crowa, detektiva, který tento případ vyšetřuje, je spolužačkou všech šesti obětí. Je možné, že další bude ona.

Vyšetřování případu je propleteno lidskými vztahy. Vztah Anne Shawowé a Michaela Crowa, utrpení Doriana Snailse - udržbáře v nemocnici nebo přátelství Dinah Cooperové s Michaelem. 

Výrazným mínusem ale je jistá předvídatelnost příběhu. Já jsem už zhruba od konce první části věděla jaký vztah bude mít vrah s obětmi. Nevěděla jsem jméno, tak alespoň tak. Pak to ale již bylo dobré, rozzuzlení bylo překvapivé a zapadalo. Tématika klaunů byla skvělá! Autorem je navíc český spisovatel, který píše pod pseudonymem.

Do knížky se trochu hůře začítalo, ale nakonec to byl působivý příběh plný potlačovaných emocí, bolesti a detektivního umění. Doporučuje všem milovníkům thrillerů, detektivek a klaunů ;) 
A prozradím vám, že kromě "Klauního příběhu na vás čeká ještě jeden, který se stal před tím, než Anne a Michael začali tvořit pár. Víc neprozradím, nechte se překvapit :)

8/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.

Zdroj obálky a anotace: Fragment
Zdroj obrázků klaunů: Weheartit

5 komentářů:

  1. Já váhala, jestli si mám knihu brát k recenzi, ale teďka uvažuju, že si ji vezmu, protože mě tvá recenze zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Holky, doufám, že už se tady na tomhle blogu usadíte. :) Snad to spolu na jedné lodi zmáknete a blog vám popluje dál a dál. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Detektivky moc nečtu, ale tahle vypadá dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto skvělá recenze. :)
    Knížka vypadá dost zajímavě. Dlouho jsem nečetla žádnou detektivku a že jsem je dřív četla dost, asi si ji napíšu do seznamu knih, který bych si chtěla přečíst. Je strašné, že ten seznam je tak dlouhý a já mám tak málo času na čtení. :(

    OdpovědětVymazat
  5. Klauny nemám ráda už od přečtení Kingova románu TO, a tady se moje nechuť k nim potvrzuje. Ale kniha může být zajímavá, thrillery čtu ráda, pokud mají kriminální zápletku, vůbec nevadí. Dobrá recenze.

    OdpovědětVymazat