pátek 20. února 2015

RC: (Ell) Goblini

 GobliniNázev: Goblini

Autor: Philip Reeve

Série: Goblini

Díl:1

Počet stran: 296

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2014

Anotace: Goblini jsou banda zelených, nevycválaných a věčně hladových budižkničemů.
Ale Lišák je jiný. Je chytrý a je taky mazaný. Jako jediný totiž pochopil, že stará kouzla a čáry, které dřímají všude kolem, se znovu probouzejí, a že se začnou dít věci. A on bude při tom. Vrhne se po hlavě do nejdivočejšího dobrodružství v gobliních dějinách!



Untitled
Na knížku jsem se hrozně moc těšila, protože už jsem dlouho nečetla nic takhle bezstarostného a regulérně fantasy. Je to a zároveň není čtení pro děti. Pokud nesnášíte pohádky a různé šílené vymyšlené postavy, tak tuhle knihu radši ani neotvírejte. A vy, kteří jste si oblíbily knihy jako Odkaz dračích jezdců - tak tahle kniha je přesně pro vás!

Může se stát, že knihu předčasně odsoudíte. Obálka je dětská a anotace zní nezáživně. Pod tím vším se ale skrývá skvělá kniha! Není to sice žádný výkřik, ale příběh má své kouzlo a hrdinům budete fandit do posledního okamžiku. Žádný z hrdinů není dokonalý, mají své mouchy, dělají chyby a podléhají svodům zla a moci. Ale kniha přesto končí happy endem.

Goblin Market
Jednou z hlavních postav je Lišák, drobnější, méně bojovnější a hlavně chytřejší goblin. Lišák, stejně jako ostatní goblini, touží po bohatství, po svém malém pokládku. Hlavní ale je, že cítí, jak se kolem něj něco děje. Za hradby svého domova, štěpnice se ale nedostal sám a taky ne dobrovolně. Ven ho totiž za přílišnou chytrost vystřelili z katapultu.
Tou druhou postavou, se kterou se seznámíme na začátku je Henwyn z Adheraku. Je to syn sýraře a má jednou převzít továrnu. Horší je to, že je to snílek, kterého sýr a ušlechtilá plíseň příliš nezajímá. Daleko více ho přitahují pohádky psané v knihách, příběhy odehrávající se za mořem a
kouzla.Další důležitou postavou je princezna Ned, celým jménem Eluned. Měla se provdat za krále Čúnu, ale chytře poradila mírumilovnému obrovi, aby ji unesl. Ned není typická mladá a krásná princezna, ale spíše šedivějící dáma, které táhne na padesát. Je hrozně chytrá a žije v podpalubí lodi, kterou obr usadil na pevninu.
A nakonec tzv. Tajné bratrstvo - skupina samozvaných kouzelníků, kteří tvrdí, že jsou nástupci nejmocnějšího a také poslední čaroděje - Lorda Nesmrta. Jsou to F. Husíbrk, Čihař a Štramák.

S Lišákem se setkáváme ve chvíli, kdy se nachází zhruba kilometr nad zemí a padá volným pádem dolů. Byl vystřelen z katapultu jinými gobliny za přílišnou chytrost. Cestou se dozvídáme většinu toho, co zažil ve Štěpnici, spolu s ním proboříme oblak oblačných panenek čekajících na prince a přežijeme náraz. Na Trolím městě Lišák potká Henwyna z Adheraku, kteří byl vykázán ze své domoviny. Od té chvíle se vyprávění Lišáka prolíná s příběhem Henwyna, věčného snílka.


Výsledek obrázku pro obr
Jelikož je tahle kniha hlavně Fantasy, tak tady najdete i různorodé způsoby dopravy. Třeba plutí na mraku oblačných panenek nebo cestování na rameni obra Fradona. A taky padání z věží Štěpnice :)

Kniha je taky plná postav více tváří. Henwyn touží být hrdinou, o kterém se budou psát balady a zároveň nechce zklamat své přátele. Lišák na jednu stranu chce a jeho pud mu velí ukradnout všechno co se třpytí, ale taky snaží být lepší. Tajné bratrstvo by rádo moc a zároveň se bojí.

Komu bych knihu doporučila? Všem fantasy nadšencům! A taky těm, kteří by si chtěli odpočinout od složitých psychologických románů.
Ke knize se chystá pokračování jménem Goblini a trpaslíci - to si chci rozhodně přečíst! Tenhle díl byl podařený, ale občas mě štval Lišák a Henwyn - ale jen občas. Kniha byla  hezky graficky zpracovaná, takže za mě:



9/10



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

1 komentář:

  1. O knihe počujem prvý raz a vyzerá naozaj dobre a zaujímavo :D A má výbornú obálku :D Pekne napísaná recenzia.

    OdpovědětVymazat