pondělí 13. dubna 2015

RC: (Ell) Volání sirény: Pomsta

 Volání sirény – Pomsta
Název: Pomsta

Autor: Michaela Burdová

Série: Volání sirény

Díl v sérii: 2.

Počet stran: 368

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2015

Anotace: Vydržela pravá láska staletí a překonala nenávist, nebo se změnila v touhu po pomstě?
Noel se nedokáže smířit se smrtí svého přítele. Je přesvědčená, že za ní stojí nadpřirozené síly. Každé léto se totiž ve městě ztrácejí a záhadně umírají muži. Její teorii o siréně, která má všechno na svědomí, nikdo nevěří. Až na záhadného Derrena, který se nedávno přistěhoval a kterému Noel očividně není lhostejná. Co když ale Derren něco skrývá?
Dívka se začne zaplétat do příběhu staleté zrady a nenávisti a brzy zjišťuje, že jí jde o život. Vše se ještě zkomplikuje, když poznává strýcovu přítelkyni Larissu – skutečnou sirénu.



Aa O.OJméno Míša Burdová je určitě všem českým čtenářům a čtenářkám minimálně povědomé. Třeba já jsem na jejích knížkách začínala. Pomsta - tedy druhý díl série Volání sirény - je už její 11. kniha. Člověk by řekl, že v knihách uvidí postupné zlepšování. Ale já si myslím, že než Pomsta jsou pořád daleko lepší první dvě série. Ale i Pomsta není špatná.

Námětem knihy jsou sirény, které svádí muže a následně je pohřbívají v moři. Zatímco v předchozím díle je hlavní hrdinkou právě siréna, v tomto díle je to naopak křehká obyčejná dívka, kterou jako malou a topící zachránila krásná žena s dvěma mořskými ocasy.
Moon Naše nová "hrdinka" se jmenuje Noel. A hned musím přiznat, že s touto změnou nejsem příliš spokojená. Naivní, nepoučitelná, neopatrná, tvrdohlavá - to je Noelina krátká definice. Ale zase se jí musí nechat, že hodně přemýšlí, což je zase pozitivní vlastnost.
Jedinou postavou, která nás nonstop provází celou sérií je Derren, černomág, bytost, která přišla o bratra. Muž sžíraný nenávistí, ale zároveň trpí ochranářskými pudy vůči dívce, která si to nezaslouží. Ze začátku jsem Derrena považovala za jednu ze dvou postav, které se Míše vážně povedly, ale druhá půlka mi ukázala i jeho podivnější stránky, které mi moc nesedly.
Proto zbývá už jen Dom, Noelin starší bratr, aby kvalitu postav knihy vytáhl. Musím se přiznat, že postava byla věrohodná a moc se mi líbila.
MoonDále tam samozřejmě byly Noeliny kamarádky Kate a Anna, které mi k srdci moc nepřirostly, v druhé půlce se objevila i naše stará známá Larissa.

Příběh je tentokrát zasazen do přítomnosti, do 21. století. Právě sem mi starodávný příběh moc nezapadá. Míša si ale zase vyzkoušela něco nového - Proč ne? Osud sirén bylo tak možné sledovat s odstupem 700 let.

Protože v současných knihách se moc ilustrací už neobjevuje, tak je právě tenhle prvek vítanou změnou. Míša navíc ví, jak by ty postavy měli vypadat - takže je tak nakreslí. A jsou to ilustrace vážně krásné :)

Dostáváme se k stylu psaní. Kniha je psaná lehce, což znamená, že kniha rychle ubíhá. Skvělý prvek je i ve střídání pohledů, že chvíli čtete, co prožívá Noel a najednou přeskočíte k Derrenovi. Moc mi nesedly části, kde až do přílišných podrobností popisuje, co si Noel vzala na sebe atd. Daleko zručněji už Míša popisuje zmíněné části s Derrenem nebo později Larissou. Kniha je tradičně psaná ER-formou.

Pomsta se mi líbila víc než předchozí díl Prokletí. I tak mi ale postavy minulého dílu přišly sympatičtější a kniha měla několik mínusů. Myslím si, že kniha je spíše pro nenáročné čtenáře, velké milovníky fantasy a Míšiny fanoušky :) Takže...

... 7,5/10
 
Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Fragment.
 
Ell

5 komentářů:

  1. Já jsem taky přemýšlela, že si knížky "vezmu", ale pořád se mi víc líbilo něco jiného, takže doufám, že se k tomu někdy dostanu. :) :D
    Hezky napsaná recenze, fakt se to dobře čte. :3

    OdpovědětVymazat
  2. První díl mě nezaujal, já na tyhle série moc nejsem, ale tvá recenze se moc povedla! :)
    Jinak, tak trochu jsem ztratila chuť psát blog..nevím proč, vůbec mi to nechybí :I Snad se to zlepší prozatím ---> pauza :(

    OdpovědětVymazat
  3. Já už Míšiny knihy číst nechci. Ona napsala výborné dvě série a od té doby jde jen dolů... Nijak se neposunula, co se dovedností týče. Prokletí mě hodně zklamalo. Byla to má poslední šance pro ní. :) Snad jsem nikoho neurazila. :/
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze :-) Já se na knížku chystám, ačkoli sama nevím proč, protože předchozí díl byl první kniha, které jsem udělila tak nízké hodnocení - ani ne 20% Doufám, že se mi druhý díl bude líbit víc :D
    P.S. Došel dopis? Nejsem si jistá, jestli jsem tam náhodou nenalepila o známku míň O.O

    OdpovědětVymazat
  5. Díky Míši Burdové jsem začala mít ráda fantasy. Nejvíc se mi líbily Křišťály moci, četla jsem je asi 4x. Recenzi si napsala moc hezky, cítím to úplně stejně. Ale když by Míša chtěla napsat něco dalšího ve stejném duchu, ani by mi to nevadilo, tenhle typ fantasy se mi líbí stejně jako Poselství nebo Křišťály. A úplně to pokazila se Synem pekel. Nebylo to špatné, ale výhra to taky nebyla. Každopádně, jak už jsem řekla, Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat