sobota 6. června 2015

RC: (Ell) Polibek z temnot

 Kronika kambionů – Polibek z temnotNázev: Polibek z temnot

Autor: Jaime Reed

Počet stran: 264

Série: Kronika kambiónů

Díl v sérii: 3.

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2015

Anotace: Jsou záhadní, přitažliví a nebezpeční... Kambioni.
Samaře se od základu změnil život. Zamilovala se do kambiona a sama se stala kambionkou. Myslela si, že nic horšího už se nemůže stát. Ale náhlé výpadky paměti, záhadná úmrtí a hrozba nebezpečí vznášející se nad městem poukazují na to, že může být ještě hůř. V pozadí všeho je pravděpodobně démon Tobias, který náhle bez vysvětlení zmizel.
Samara musí přijít všem záhadám na kloub dřív, než bude pozdě. A také se musí rozhodnout – ujasnit si, kam má její vztah s Calebem směřovat. Chce mu skutečně obětovat celý svůj život?


My eye Jako jednu z prvních recenzí na tomto blogu jsem vám nabídla recenzi na 2. díl Kambionských kronik. Co s tím má společného tahle kniha? Je to 3. díl téhle série!

Kniha nepřišla o žádné kvality předchozích dvou dílů, právě naopak. Mizí tu věci, které mě štvaly a vrací se starý Caleb a stará Samara. A děj není předvídatelný - samé klady. Ale teď to rozebereme trochu podrobněji...

 Začneme postavami. Hlavní hrdinka se jmenuje Samara, dříve hnědooká "panenka" svého otce, oddaná kamarádka a nejlepší dcera. Všechno začalo už podivnou proměnu, která se Samarou stala, když do ní přešel Nadiin duch - Lilith. Oči jí zezelenaly a najednou uměla polsky. Tím to ale všechno jen začalo. Poslední doboutotiž trpí neustálými výpadky paměti. A Lilith jí spoustu věcí zatajuje.

Gutenfree and vegan banana pancakes Určitě musím zmínit i Samařinýho přítele, Caleba. Kambión od narození se spostou bratrů (ano, 3 bratři jsou spoustu :D). Miluje sladké (třeba vafle) a proto mu Samara dala přezdívku Cukrouš. V těle má spolubydlícího Capona. Radost mu přináší hlavně Samara a mixování hudby.
Na scéně nechybí ani samařina nejlepší kamarádka Mia, která neví nic o kambiónském světě. Cítí se odsunutě, když se se Samarou dějí podivné věci a ona o ničem neví. Od prvního dílu se moc nezměnila, pořád zbožňuje oblečení, má měnící se nálady a miluje Dougieho.
Dougieho, celým jménem Douglase Emersona III. bych nemohla vynechat! Je to vtipálek, přítel Mii, kamarád Samary. V prvním díle učil Calebe se bránit před holkama a tím si mě získal :) Teď není o moc jiný. Většinou.
Samařina mamka je úžasná žena, která přežila rychlý vpád do světa kambiónů, miluje svojí dceru a tak trochu se zamilovává do Ruize. Skvělá postava, které nechybí soutěživost (kdo četli, ví).
.Ruiz, kterého jsem před chvílí zmínila, je detektiv, který hledá nějaké špatnosti na Caleba a jeho bratry. Nebo to tak alespoň vypadá. Přezdívá se mu Krvavý Kubánec a začíná se nejspíš zamilovávat do Samařiné mamky.
V knize je opravdu hodně postav a tohle je jen malý výtažek těch nejdůležitějších...

A teď něco o ději. Na začátku se ocitáme na stropě Samařiného pokoje. A to doslova, právě tam se totiž nachází Samara, když se probudí po výpadku paměti. Lilith jí nechá vzkaz, že nemá po těch pár ztracených hodinách živta pátrat. Víc nic. A proto se tomu snaží přijít na kloub Samara sama. Znepokojující navíc je i to, že nikdo už nějakou dobu neviděl démona Tobiase... Vše je ale docela v pořádku. Tedy až d chvíle, co se Samaře do pokje vloupe šílenec, promluví tobiasovou mluvou a žádá pomoc. Problémy ale nemá jen Samara, ale i její přítel Caleb, který si bere každý den až příliš energie. Hrozí, že se z něj stane démon - a to Samara nechce dopustit...

To by myslím k nastínění děje stačilo, teď vzhůru ke stylu psaní. Autorka píše čtivě, když něco popisuje, tak je to tak akorát dlouhé. Když v jejích knihách lidé mluví, tak to skoro vždycky zní reálně. A teď ten největší klad! Většinu událostí, co se tady stanou, nečekáte. Například vám zbývá pár stránek do konce a vy si říkáte, že už tam bude jen popsáno něco ve stylu a žili spolu šťastně až do smrti, ale ono ouha. 

Beutty QueenKnihu bych rozhodně doporučila! Obálka není sice tak hezká jako ty předchozí, trochu mi na ní vadí ten démon, ale jinak je to jeden z těch hezčích 3. dílů. Pokud si nejste jisti, zda dočíst sérii do konce - neváhejte. Pokud přemýšlíte, že sérii teprve začnete číst, tak se do ní určitě pusťte. Tuhle sérii jsem si oblíbila jako už dlouho ne. A moje hodnocení:
8,5/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentáře: