sobota 25. července 2015

RC (Ami): První dojmy

Lovett Charlie, První dojmyNázev: První dojmy

Autor: Charlie Lovett

Nakladatelství: Paseka

Série: -

Díl: -

Počet stran: 344

Rok vydání: 2015

"Ukradla Jane Austenová nápad na Pýchu a předsudek?" Přesně taková otázka pronásleduje milovnici knih Sophii Collingwoodovou. Čerstvá absolventka Oxfordu si najde práci v jednom londýnském antikvariátu a brzy ji zaskočí zvláštní poptávka, když v jediný den do obchodu zavolají dva různí zákazníci a chtějí vzácný svazek alegorií z 18. století. Jejich autorem je Richard Mansfield, spisovatel a kněz, který se před více než dvěma stoletími spřátelil v jihoanglickém Hampshire s mladou Jane Austenovou a stal se prvním čtenářem jejích literárních pokusů. Neobvyklá žádost přivede Sophii na stopu tajemství, jak to vlastně bylo s původem slavné Pýchy a předsudku - a současně před ní otevře otázku milostné volby mezi dvěma nápadníky. Podobně jako v úspěšném Dobrodružství milovníka knih vypráví Charlie Lovett úchvatný příběh o lásce a literárních záhadách, který si vychutnají nejen obdivovatelé a obdivovatelky Jane Austenové, ale všichni ti, kdo propadli vášni číst.

Román o starých knihách, nečekané lásce a Jane Austenové.

Říkáte si: První dojmy? To je mi nějaké povědomé...
Jane AustenAno, je to možné, protože takto se jmenuje náčrt světoznámé knihy od Jane Austenové, Pýcha a předsudek. Prvními dojmy to všechno začne a Pýchou a předsudkem to skončí.

Tato kniha je o Jane Austenové! Takže je to něco pro fanoušky a fanynky Austenky. Já jsem zatím od Jane četla zkrácenou verzi PaP, a i když to bylo jen podle jejího příběhu, líbilo se mi to.

,, ,,Dobrá kniha je jako dobrý kamarád. Zůstane s tebou do konce života. Zkraje, když se s ní teprve seznamuješ, ti poskytne vzrušení a dobrodružství a v pozdějších letech zase útěchu a pocit, že se vracíš k čemusi známému. Ale nejlepší ze všeho je, že se o ni můžeš podělit se svými dětmi, vnoučaty či s každým, koho budeš mít natolik ráda, že ho vpustíš do jejího tajemství." "

Na knihu jsem náhodou narazila na jednom blogu a když jsem poté získala spolupráci s knižním nakladatelstvím, neváhala jsem a napsala si o ni.

UntitledPříběh je vyprávěn ze dvou pohledů. Jeden je ze současného života a provází nás jím Sophie a v druhém se vracíme s Jane Austenovou na překrásný anglický venkov. Hrozně se mi líbily kapitoly z pohledu Jane, které byly kouzelné a jelikož zbožňuji Anglii, tak prožívat procházky Jane Austenové po venkově, bylo něco úchvatného.

,, ,,Už jako dítě jsem trpěla neuhasitelnou žízní po románech," řekla Jane."

Hlavní hrdinkou je Sophie, která je sběratelkou knih. Miluje staré knihy, ale její největší láskou jsou knihy od Jane Austenové. Sophie je obyčejná hrdinka, kterou si vcelku oblíbíte, ale žádná super hrdinka to není.
Co se týče Jane Austenové, tak se můžeme dohadovat jestli se to, co je popsané v knize opravdu dělo a ani nevíme, jak se chovala, ale mně byla strašně sympatická!
Poté tu máme dva mužské hrdiny, z čeho můžeme usoudit, že v knize je milostný trojúhelník.
Eric je skvělý a má zálibu v knihách. Vážně, které holce by se nelíbilo dostat od kluka, který je přitažlivý, knihu, která nebyla zrovna nejlevnější? Erica jsem měla rozhodně radši než jeho protivníka.
(5) Favoritas | TumblrWinston je...no, na začátku si říkáte jaký je to suprový muž,  který je na ženy milý a hodný, ale potom byste ho chtěli zavraždit. Jeho postava je dost překvapivá.

,,Sophie si přála, aby ty tři předměty, které leží před ní, vyprávěly jak pravdu, tak dobrý příběh - a podle ní byl dobrý příběh takový, kde byla Jane Austenová hrdinka, a ne mrcha darebná."

Na začátku se kniha tváří jako romantika, ale potom se to začne rozjíždět a z neškodné romantické knihy se vyklube dobrá detektivní romance. Neujíždím na detektivkách, ale tady to bylo příjemné zpestření.

Books are knowledge.Nejlepší na knize je, že v některých kapitolách se objevují ukázky z Prvních dojmů, takže i když jsem nějaké scény už znala, bylo kouzelné si je pročítat v rané formě.

,, ,,Promiň, že jsem se sem nestihl dostat dřív," zašeptal. ,,Jako bodyguard jsem se moc nevyznamenal." "

Knihu bych doporučila všem milovníkům knih a těm, kteří zbožňují Jane Austenovu.
Pro mně je kniha hezkým překvapením, které si rozhodně někdy přečtu znovu a rozhodně se s krásnou obálku bude v knihovničce kniha vyjímat.
I když je začátek trochu zdlouhavý, zbytek knihy je napínavý a konec neuvěřitelně romantický. Zajisté si oblíbíte kapitoly, které se pyšní procházkami po anglickém venkově a úryvky z první verze Pýchy a předsudku.

8/10
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Paseka a knihu si můžete pořídit zde!

1 komentář:

  1. Zajímavá recenze. O knize jsem v životě neslyšela, abych pravdu řekla :D PaP si přečíst chci, ale od Austenové jsem zatím nic nečetla.:)

    OdpovědětVymazat