pondělí 24. srpna 2015

RC (Ell): Manolito Brejloun

ManolitoNázev: Manolito Brejloun

Autor: Elvira Lindo

Série: Manolito

Díl v sérii: 1.

Počet stran: 208

Nakladatelství: Omega

Rok vydání: 2014

Anotace: Hlavním hrdinou knihy je desetiletý chlapec Manolito Brejloun, který žije s rodiči, mladším bratrem a dědečkem v madridské čtvrti Carabanchel Alto. Díky svým svérázným komentářům a naivnímu pohledu na svět prožívá s kamarády nejedno vzrušující dobrodružství, byť část z nich se odehrává jen v jeho představách. Zábavné příběhy, pamětníkům připomínající nesmrtelné Mikulášovy patálie, si okamžitě podmanily celou Evropu. Zálibu v nich našli nejen malí čtenáři, ale i jejich rodiče. Také se staly inspirací pro několik televizních seriálů a jednu velmi zdařilou rodinnou komedii. Díky edici Omega se s rošťákem Manolitem může konečně seznámit i český čtenář.
Španělský hrdina dětské klasiky konečně v ČR - Španělské Mikulášovy patálie u nás - Zjistěte proč je Manolito Brejloun novým evropským fenoménem - Harry Potter? Narnie? Pan prstenů? Ne, Manolito Brejloun.

Vzpomínáte si ještě, co jste četli před lety? Mikulášovi patálie? Pipi dlouhou punčochu? Ty neuvěřitelné příběhy se mi coby malé vryly pod kůži. A Manolito Brejloun se pod kůži vryje dnešním malým dětem. A nám, co už ujíždíme na romancích, thrillerech, detektivkách a sci-fi dovolí uvolnit se a zasmát nad Manolitovými příhodami!

Manolito Brejloun je hrozně vtipný vypravĕč s důvtipem, který se i u starších vypravěčů hledá špatnĕ. Já si tohohle malého španějského kluka zamilovala a vy si ho určitě oblíbíte taky. Je to cynik, který je pořád ještě lehce naivní (ale to mu kvůli nízkému věku odpustíme). Brýlatý kluk, který má na všechno odpověď a hrozně moc povídá. 

 Manolito má úžasnýho dědu Nicolase, který je duší pořád malý kluk, je pro každou legraci a nejde ho - stejně jako Manolita - nemít rád. A navíc je na prostatu :)
UntitledV příběhu vystupují Manolitovi kamarádi - strašpytel a zbabělec Ušatec Lopéz, drsňák Džihád, přelétavá Susana. Taky se seznámíme s Manolitovou mamkou, která umí dát vořecha a tajně jí děda s vnukem přezdívají plukovnice. Nebo s Manolitovým mladším bráškou, jehož jméno se nedozvíme, jelikož Manolito mu říká Blbeček. Manolito má samozřejmě i tátu, ale ten jezdí s kamiónem a proto v knize tolik není. 

"Než se Blbeček narodil, tak jsem takovej sprosťák nebyl, to ti přísahám, ale když jednoho krásnýho dne přijdeš na to, že se tvůj brácha směje úplně nejvíc, když mu řekneš nějakou sprosťárnu, nadchne tě to, jelikož je pak určitá naděje, že umře smíchy."

Kniha je psaná na kapitola a každá z nich obsahuje jednu z Manolitových příhod. Všechny vás donutí minimálně k úsměvu, ale mě většina přiměla se hlasitě smát a někteří členové naší rodinky se na mě koukali jako na exota. 
Jak jste nejspíš již pochopili, tak kniha nemá dějovou linku, ale mnoho různých vtipných příběhů. Je to úplně dokonalé pro takovéto večerní čtení malým dětem - když jim slíbíte jednu kapitolu, tak nebudou usínat napnuté z toho, co bude dál.

Jak jsem psala už výše, tak autorka stvořila skvělého vypravěče! Elvira Lindo má skvělý a čtivý styl psaní, takže i díky tomu si Manolito Brejlouna zamilujete.
Kniha je doplněná úžasnýma ilustracemi, prostě krása!

http://www.knihyomega.cz/files/manolito/manolito-brejloun-1.jpg"Já nemohl odejít, dokud nevstane, protože ve škole se povídá, že hodně televizních hlasatelů nemá nohy, a proto dělají tuhle práci, na kterou nohy nejsou potřeba. Moji kamarádi by mi nikdy neodpustili, kdybych odešel, aniž bych to ověřil."

Knihu bych doporučila dětem a těm, kteří si chtějí odpočinout od složitých knih. Bude to úžasný dárek pro menší děti a myslím, že díky malému počtu stránek zaujme i nečtenáře. Mně se kniha líbila, ale na mě byla už přeci jenom jednodušší, naivnější a dětštější, než mé oblíbené knihy.

7,5/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju nakladatelství Omega.
Knihu si můžete pořídit zde.
(anotace, obálka, poslední ilustrační obrázek - Omega, první dva ilustrační obrázky - Weheartit, třetí ilustrační obrázek Google)

3 komentáře:

  1. Poslední dobou mám rád knihy prom děti. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu si asi nekoupím, nebaví mě dětské knihy.
    Ale je to hezká recenze:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak toto padlo presne do môjho gusta :) Nejak sa v poslednej dobe uchylujem presviedčam k rozprávkam a táto vyzerá perfektne.

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat