středa 28. října 2015

RC (Ell): Talon - Společenstvo draků: Zkouška věrnosti

Název: Talon - Společenstvo draků: Zkouška věrnosti

Autor: Julie Kagawa

Série: Talon - Společenstvo draků

Díl v sérii: 1.

Počet stránek: 338

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2015

Anotace: Nejsou to jen legendy, žijí mezi námi. Draci... Strhující příběh, který přečtete jedním dechem!
Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl, a moc sílila. Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa…
Sledovat, začlenit se, splynout. Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy. To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.
Jenže Ember se to vůbec nelíbí. Pomalu se rozkoukává a zjišťuje, že svět není tak černobílý, jak ji učili. Poznává jednoho z přeběhlíků, který se proti demagogii Talonu vzbouřil. Je pravda to, co říká? Vždycky přece platilo, že Talon je ztělesněním dobra, kdežto lidé znamenají čiré zlo.
Čím déle Ember mezi lidmi žije, a jednoho z nich i blíže poznává, uvědomuje si, že pravda, ve kterou věřila, má velké trhliny. Zůstane věrná Talonu a jeho cílům, nebo se přidá k přeběhlíkům?


add me on Goodreads :) https://www.goodreads.com/user/show/41027304-millie
Když jsem se čtením začínala, tak mým úplně nejoblíbenějším žánrem bylo fantasy a v podstatě jsem nečetla nic jiného. Časem to vyšumělo, ale teď jsem se rozhodla zkusit po dlouhé době další knihu tohoto žánru. Zkouška věrnosti nebyla nic zvláštního, ale po několika fantasy zklamáních byl 1. díl Talonu příjemné překvapení!

Jako vždy začnu postavami, které mě nijak nenadchly. Hlavní hrdinka Ember je dračí dívka, tedy dračice, která se dokáže převtělit do ženy. To je asi to jediné, co jí výrazně odlišuje od zástupu dívčích hrdinek typu Katniss. Ember je odvážná, tvrdohlavá, vrhá se vstříc nebezpečí, věčně rozohněná, bezmezně miluje a má zvláštní schpnosti. Vyniká krásou i mrštností. No řekněte, připadá vám Ember jako neokoukaná hrdinka?
Něco trochu jiného je její mužský protějšek Garret. Není to drak, naopak proti nim bojuje. Je členem Řádu sv. Jiří, který již řadu let stopuje a zabíjí draky. Garret je milý, přemýšlivý, hezký, obratný... Opět je to postava, kterých jsme viděli už mnoho, ale je to ten druh, nad kterým se usmíváte a při čtení je vám to celkem jedno. Štval mě rozhodně míň než Ember, ale ani s tou to nebylo tak hrozný.

dragon and game of thrones imageTeď, nad psaním této recenze mě napadá, že kniha je vážně dost podobná trilogii Drakie. Jsou sice jiné důvody, proč se dračice ocitne v lidském světě, ale další postup je jasný. Přežít a neprozradit se.
U Talonu je to pro Ember a její dvojče Danta zkouška. Mají dokázat, že se zvládnou neprozradit a navíc k tomu dostávají speciální výcvik. Organizace Talon jim poté dá funkci ve splečenství. Můžete se stát Chameleonem, Zmijí, Baziliškem... Údělů je mnoho a každý je podle Talonu důležitý.

Ember a Dante se tedy ocitají u dvou pěstunů v jednom zapadlém městečku. Ember si místo zamiluje - hlavně si oblíbí surfování ve vlnách, které jí připomíná milované létání. Co naopak nesnáší jsou dopoledne, které tráví se svou trenérkou. Ta ji cvičí k tomu, aby jednu převzala svou funkci v Talonu. Její stereotyp narušuje jen Garret, tajemný nový mladík.
Garret byl do města nasazen jako špeh, který má objevit dračí dívku a zneškodnit ji. Aniž by si byl stoprocentně jistý, kdo je hledaná, tak k Ember možná začne něco trochu cítit. Ale pak se to všechno zvrtne...

Kniha se mi líbila. Nebylo to nic, co byste chtěli číst pořád dokola, ale jako jednorázová oddechovka je to dobrý. Talon utíkal rychle, Garret byl roztomilý, zápletka měla spád a jediné, co vám kazilo čtení, byla pitomost hlavní hrdinky.

moonlit - Google SearchKnihu bych doporučila čtenářům do 15 let, pak už vám to připadá pitomý až moc. Užijí si to hlavně milovníci fantasy a romancí. Zkouška věrnosti je jedna z těch knih, které jsou skvělými dárky pro kamarádky. Možná i pro kamarády, kteří mají rádi fantasy :) Série Talon asi nebude nic extra, ale špatná taky není. Tahle kniha rozhodně za pokus stojí.

7/10
Za zaslání recenzního výtisku moc děkuju nakladatelství Fragment!
Ell

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Talon se taky právě chystám číst a slibuji si od něj hodně :) Na draky jsem vysazená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze. :) Já jsem se k Talonu ještě pořád nedostala, ale hned, jak dočtu Lagunu plameňáků, tak na něj snad dojde. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, musím říci, že mě to i celkem láká! :)

    OdpovědětVymazat