neděle 17. dubna 2016

RC (Ami): Bohové Olympu - Proroctví

 Název: Bohové Olympu - Proroctví

Autor: Rick Riordan

Nakladatelství: Fragment

Série: Bohové Olympu

Díl: 1/5

Počet stran: 512

Rok vydání: 2012

Vítejte zpátky v Táboře polokrevných! Volné pokračování napínavé dobrodružné série Percy Jackson právě začíná! Do Tábora polokrevných přicházejí noví hrdinové Jason, Piper a Leo. Ale než se stačí pořádně rozkoukat, čeká je nebezpečná výprava, vedená záhadným proroctvím. A podaří se při tom všem vypátrat i Percyho Jacksona, ztraceného hrdinu? Není tak zlé probudit se v autobuse cestou na školní exkurzi mezi svou dívkou a nejlepším kamarádem.

percy jackson, leo valdez, and festus image Určitě každý zná sérii o chlapci, polobohovi, který nesčetněkrát zachránil své božské příbuzenstvo a stal se z něj hrdina. Ano, mluvím o sérii jménem Percy Jackson. Mě, jakožto velkou fanynku knih Ricka Riordana, Percy naprosto uchvátil, protože, co si budeme říkat, je to úžasná série. Proto jsem se po krátké pauze, při které jsem si vychutnávala to sladké potěšení, že moji dva oblíbenci skončili spolu (ti, kdo četli, ví o kom mluvím). Ale i tak jsem byla zvědavá na volné pokračování série, kde se nám do řecké mytologie (se kterou mívám ještě pořád trochu problémy, ale rozhodně menší než před čtením Percyho!) přimíchá i římská mytologie, což jsou řečtí bohové, kteří se jen chovají a jmenují jinak. Nic složitého v tom nehledejte, haha :) Ale...


,, ,,...Co na mě tak zíráš? Zase mi někdo něco načmáral na ksicht?"
,,Já tě neznám," přiznal Jason.
Leo se na něj zazubil jako krokodýl. ,,Jasně. Nejsem tvůj nejlepší kámoš. Jsem ďábelský klon." "

Collage, leo valdez, and percy jackson imageMoje počáteční nadšení z toho, že mám knihu konečně doma a že jí držím v rukou, mě za chvíli opustilo, protože jsem došla k tomu názoru, že v celé této knize by neměl být Percy. To mě naštvalo. Upřímně. A měla jsem pravdu. Nebyl tam. Chápu, že tohle je volné pokračování, a že bych měla být ráda, že se tam vůbec Percy časem objeví, ale mně to prostě vadilo. Chyběl mi jeho osobitý styl pro humor, jeho hlášky a prostě samotný Percy. Sice jsme dostali za staré hrdiny novou náhražku, ale Percy je Percy.

,,A zase to jméno - Percy Jackson, ztracený kluk Annabeth. Ten tady musel mít prsty ve všem, pomyslel si Leo."

Ale abych jen nekritizovala jak mi vadilo, že tam nebyl můj oblíbený hrdina - když to tak shrnu, všechny moje negativní ohlasy vycházejí z Percyho nepřítomnosti - tak je to dobrá kniha. Rick zase vymyslel něco trochu nového, protože se nám do příběhu zamíchá další ,Tábor polokrevných'. Háčkem je, že se řečtí a římští polobohové nemají moc v lásce, takže se od sebe drží co nejdál. Ale abych toho moc neprozradila :)

the lost hero, leo valdez, and jason grace image
,,Jason zamrkal. Uvědomil si, že pod ním začala poklesávat kolena. ,,Tohle dělá patnáctka s každým," varovala ho Annabeth. ,,Já si myslím, že je ještě nebezpečnější než Arésův srub. Tam se aspoň dá zjistit, kde jsou nášlapné miny." "  

Hlavním hrdinou je v této knize také chlapec, Jason, který byl ,,nastrčen" místo Percyho. Abych pravdu řekla, nebyl mi moc sympatický, ale rozhodně to nebylo nejhorší. Jen mi prostě nesedl, ale třeba se to v dalších dílech spraví. Další novou postavou je Piper, kterou jsem měla celkem ráda, někdy mi krapet vadilo její uvažování, ale to se přehlédne. Rozhodně nejvíc jsem si z nové trojky zamilovala, no spíše oblíbila Lea, který mi byl nejsympatičtější. Zastupoval místo vtipálka, takže se kniha vtipy jen hemžila, protože Leo nikdy nešel pro vtipnou poznámku daleko.
Samozřejmě se zde objeví i naši staří známí hrdinové. Můžete se těšit třeba na chudinku Annabeth, Thalii, Cheiróna a spoustu dalších.

leo valdez, percy jackson, and heroes of olympus image,, ,,Matko boží!" vyjekl. Tvář couvala a zaostřila se. Hleděl na něj vousatý muž v umazané modré kombinéze. Obličej měl hrbolatý a plný podlitin, jako by ho poštípal milion včel nebo ho někdo vláčel po štěrku. Možná obojí. ,,Pff," odfrkl si ten muž. ,,Když už, tak otče boží. Já myslel, že ten rozdíl dávno poznáš, chlapče." "

Tato kniha se oproti Percymu trochu liší. Zatímco Percy byl vyprávěn z pohledu Percyho a v ich-formě, Bohové Olympu mají víc pohledů - Jason, Piper a Leo. A je to v er-formě, což je logický krok, když vám knihu vypráví tolik hrdinů. Jinak je to ale vše při starém. Nová zápletka, která se bude řešit celou sérii, výprava, akce, napětí, humor a Tábor polokrevných. A samozřejmě nějaké ty průšvihy, které v Rickových knihách nemůžou chybět.

,,Leo hvízdl. ,,Kapesné? Teda Piper, tvoje mamča boduje!"
,,Slečno!" Zavolal Hadge na servírku. ,,Šestkrát dvojité espreso, a tihle budou taky něco chtít. Platí tady holka." " 
book, the lost hero, and rick riordan image
Když se na to zpětně podívám, vypadá to, že jsem si skoro celou recenzi stěžovala, že tam není Percy a asi je to tak, ale tohle mi prostě vadilo. Jinak je tato kniha zase skvělý dílkem, kterým se může autor pyšnit. Sice jsem se této série bála (a po přečtení jsem si okamžitě stěžovala Ell, jak je to hrozné), že to bude kravina, tak i přes počáteční rozpaky, jsem byla příjemně překvapená. Knihu bych asi doporučila všem, kteří mají rádi fantasy, řeckou či římskou nebo vlastně jakoukoli mytologii. A samozřejmě fanouškům Ricka Riordana. Hlavně ale pozor! Vy, kteří jste tak hrozně závislí na Percym jako já, budete chviličku pofňukávat, ale časem se to zlepší.

,, ,,Chci ti vysvětlit, že láska je nejmocnější stimul na světě. Pohání smrtelníky, aby se stali velkými. Ty nejšlechetnější, nejstatečnější činy se staly z lásky." "

8/10

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete pořídit ZDE!




3 komentáře:

  1. Zní to zajímavě. :) Ale ještě jsem nečetla ani Percyho, tak možná potom. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fantastic post!!! :))

    http://kasztanowydomek.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat