pátek 8. dubna 2016

RC (Ell): Arkádie - Pád

Název: Pád

Autor: Kai Meyer

Série: Arkádie

Díl v sérii: 3.

Počet stran: 344

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2016

Anotace: Alcantarové a Carnevarové – dvě znepřátelené rodiny, dva mafiánské klany. Tajemno, napětí, zločin i láska.
Rosa s Alessandrem již nechtějí své city skrývat. Poštvou tím proti sobě celé klany arkádských dynastií a hrozí jim smrt. Prchají přes celou Sicílii a postupně poznávají, kdo za tímto spiknutím stojí: Hladový muž, který se vrátil po mnohaletém uvěznění na svobodu a chystá se opět nastolit prastarý, krutý řád. Vychází najevo pravda o TABULE, o Rosině otci a mnoha dalších záhadách. Podaří se jim zastavit nevyhnutelný pád a přežít?

 
Arkadien-Reihe: Arkadien - Die Trilogie (Gesamtausgabe, Band 1 - 3)Už je to nějaká doba, co jsem měla šanci si přečíst první díl Arkádie. Po pomalém startu mě tehdy čekal příběh se slušným spádem a slušnou kvalitou. Myslím, že to tak nějak platí i pro další dva díly. Hned na začátek podotknu, že série není nic extra, ale zabaví a navíc má rozkošné obálky. Mně se líbila a doufám že i vám. Teď si posvítíme na závěrečný díl :)
 
"Ne všechny Lamie jsou Alcantary. Nejsi tak jedinečná, jak si myslíš."

Hlavní postavy se nám od minule nijak nezměnily. Hlavní hrdinka Rosa Alcantara mi za celou sérii nepřirostla k srdci. Co si budeme povídat, má hrozně málo kladných vlastností. Je to vlastně jen blonďatá, sadistická a nevděčná zbohatlice, která užívá sarkasmus a ironii v každé větě a je spíš zlá. Kdykoli ji někdo zachrání, tak se projeví její nevděčnost. Jasně, není jen špatná, má to být přeci klaďas, ale ty nesympatické vlastnosti převažují. Takže rozhodně nesympatická hlavní hrdinka. A nesmíme zapomenout na to, že se proměňuje v hada, takže patří do linie Lamií.
Druhá hlavní postava, Rosiin přítel Alessandro, je rozhodně sympatičtější. Na rozdíl od hlavní hrdinky umí projevit vděčnost a proměňuje se v pantera. Je starostlivý a má jednoduše lepší vlastnosti než Rosa. I tak je to pro mě, ale neutrální postava. Takže hlavní dvojice mi prostě nesedla.

animal, art, and human imagePřestože mi nesedli hlavní postavy, tak se mi kniha četla dobře. Asi to bude tím, že se mi vážně líbí nápad autora se zvířecími proměnami a určitě za to může i děj s rychlým spádem
Teď se dostaneme okrajově k ději. Pouze naťuknu obsah, protože tole je ten typ knihy, kde se bojíte, co smíte prozradit. Ale zpátky... Autorovi se podařilo poštvat prakticky celý svĕt proti hlavním hrdinům a tím vlastnĕ vytvořila dĕj knihy. Kámenem úrazu ale byla neuskutečnitelnost a absurdnost nekonečného unikání hlavních hrdinů. Mĕla jsem chuť mlátit hlavou do zdi vždycky, když zase utekli všem svým nepřátelům a stíhali se u toho líbat. Ale to je prostĕ riziko všech rádoby akčních fantasy romancí. Myslím si, že navzdory mé averzi k dĕji, se právĕ on postaral o spád dĕje. 
 
"Měli bychom to zkusit ještě jednou," řekl po chvíli.
"Políbit se, aniž by se z nás stala monstra?"
"Mám tě rád i jako monstrum." - úryvek z předchozího dílu Arkádie: Vzpoura

Bez mučení přiznám, že nejkrásnější část knihy je obálka. To vlastně platilo asi u celé série. Je to vážně úchvatný knižní kabátek, který perfektně vystihuje děj. A navíc - fialová! Kombinace zvířecích siluet a tajemné fialové oblohy tady vážnĕ funguje.

Když jsem sérii začínala číst, tak to bylo kvůli mafii. Autorovi se ale zřejmĕ trochu omrzela a tak ji odsunul na vedlejší kolej. Od finálního dílu tedy můžete očekávat trochu detektivky, trochu romantiky, hodnĕ zvířecích promĕn a neustálé utíkání. A bude se vám to dobře číst :)

escapeNež se vrhnu na finální výsledek, tak se vyjádřím ještĕ ke stylu psaní. Kai Meyer píše čtivĕ, ale (bohužel pro mĕ) v er-formĕ. Kdo mě sleduje už delší dobu, tak ví, že preferuju ich-formu a er-forma mĕ trochu štve. Pokud vám ale tato forma nevadí, tak se vám bude Kai Meyer zamlouvat.

"Americká pizza? V Itálii?"
"Proč ne? Mám revolver z Německa, džíny z Turecka a matku z Maroka. A co má být?"

Asi už vám došlo, že je hrozně moc věcí, co bych knize vytkla. I přes to se mi ale kniha líbila. Tak nějak si udržela standart předchozích dílů, což bylo dobře. Možná jsem od vyvrcholení čekala trochu víc, ale propadák to není. Jestli si říkáte, že dneska je to docela krátké, tak je to proto, že poslední díl Arkádie staví na neočekávaných situacích a překvapeních stejně jako minulý díl. Takže je těžké nic neprozradit :)
 
loveMoc se mi líbil nápad autora, rychlý spád a zamilovala jsem se do obálky. Štvala mě tuna neuskutečnitelných útěků a hlavní hrdinka. Ale myslím si, že jestli máte rádi fantasy, intriky, dobrodružství a romantiku, tak se vám bude série líbit. Takže vzhůru do ní!
 
7/10
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. 
Ell

3 komentáře:

  1. Ten toho asi hodně napíše... možná má to i lidi. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Napsala jsi moc hezkou a inteligentní recenzi. Nakladatelství Fragment má velmi schopnou a kritickou spolupracovnici.
    Tu knihu neznám a začátek mi poněkud připomínal dva nesvářené italské rody - Kapuleti a Montekové.
    Já také preferuji ich formu, zdá se mi přitažlivější. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi jsem četl první díl, ale k dalším jsem se zatím nedostala. :/ Asi zaběhnu do knihovny :)

    OdpovědětVymazat