čtvrtek 19. května 2016

RC (Ami): Bohové Olympu - Neptunův syn

Název: Bohové Olympu - Neptunův syn

Autor: Rick Riordan

Nakladatelství: Fragment

Série: Bohové Olympu

Díl: 2/5

Počet stran: 512

Rok vydání: 2012

Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří. Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?


percy jackson and the son of neptune imageŘíkájí vám něco jména Percy Jackson nebo Rick Riordan? Ne? Tak to jste asi literární zavrženci, protože pokud jste nečetli nic od tohoto skvělého autora, tak se nemůžete považovat za pravého knihomola! A pokud jste četli aspoň sérii o Percym, tak třeba vás tahle recenze navnadí na přečtení volného pokračování.

,, ,,Stojí tu: Jděte na Aljašku. Najděte Thanata a osvoboďte ho. Vraťte se do západu slunce čtyřiadvacátého června, nebo zemřete," "

Pokud si pamatujete na moji recenzi na první díl této serie, přesněji na Proroctví, tak si určitě vzpomínáte na to, jak jsem si skoro celou recenzi stěžovala, jak tam není můj naprosto nejoblíbenější hrdina Percy! Takže jsem vážně uvítala, že v tomto díle se konečně objevil, protože...ach bože, ho naprosto zbožňuju a ty knihy od Riordana bez Percy prostě nejsou ono.

percy jackson, jason grace, and jason image,, ,, Život je vzácný jenom proto, že končí." "
 

Jedním z hlavních hrdinů této knihy je náš starý známý Percy Jackson, kterého známe ze stejnojmenné série. V této knize sice ztratil pamět, takže byl trochu jiný než dřív. Ale i tak jsem ho měla moc a moc ráda! Další hlavní postavou je dívka Hazel, která je skvělá. Rozhodně jsem s ní neměla nejmenší problém. Troufám si i říct, že jsem si ji oblíbila i více než Piper z předchozího dílu. Posledním z hlavní trojky je Frank, což je fajn kluk, kterého jsem měla taky ráda. On je takový roztomilý ňouma, kterému prostě neodoláte.
Když se na to tak podívám, tak jsem si tuhle trojku oblíbila víc než Jasona, Piper a Lea, který je z těch tří asi nejlepší.
Samozřejmě se zde objeví i další nové postavy z Tábora Jupiter a plno další. Dokonce se nám tu objevil i Nico, který mě ale docela naštval. A jistěže tady nebyla Annabeth!!

,,Frank zachmuřeně přikývl. ,,No...bohyně, která hází dortíkem po obrovi, nemůže být špatná." "

percy jackson and hazel levesque imageI v této knize nás provází originální a senzační styl psaní. Kniha se dobře čte, nejsou v ní žádné zbytečné zdlouhavé popisy a všechny ty nudné věci, které občas v knihách vídáme.
Osobně si myslím, že autor si vymyslel opravdový oříšek, když do příběhu zapasoval řeckou a římskou mytologii, ale vážně bravurně to zvládl. Vážně se nenudíte a i přes to, že Percy, který ztratil paměť, není ten Percy, kterého známe. Tedy aspoň na mě to tak působilo. Rozhodně to ale nepočítám za autorovu chybu, protože to je nejspíš nějaký tajný záměr, protože přece jen - ztratil paměť. Ale i tak mi jeho humor a humor jeho starých kamarádů chyběl.

,, ,,Obři jsou pro smrtelníky neviditelní," vysvětlovala Hazel. ,,Nikdy mi nic neudělali, jenom jednou mě jeden málem omylem zašlápl." "

Pokud stále váháte, zda si volné pokračování přečíst, tak vám asi moc neporadím, protože každý to má u tohoto pokračování jinak. Někomu bude nové prvky vyhovovat. Někomu se bude stýskat po naší roztomilé dvojičce, která se v příštím díle konečně setká. Hrozně mi chybí Annabeth a celý spolek Tábora Polokrevných. Dokonce i Clarise :) Naštěstí z názvu třetího dílu usuzuji, že bude hlavně o Annabeth, čímž vyplývá, že i o Percym, takže...Těším se!

percy jackson and birthday image ,, ,,Až vyrostu, bude ze mě Percy Jackson." "

Je těžké říct, zda se mi víc líbil první díl (u kterého, bohužel, nechápu překlad názvu - The Lost Hero a oni z toho udělají Proroctví), nebo Neptunův syn. Každý díl má něco do sebe. Ale tady byl Percy, takže pokud tak hrozně moc milujete Percyho, tak se vám tato kniha bude líbit asi více. Ale pokud patříte do té druhé skupiny, které to nevadí, tak vás i trochu obdivuju a závidím vám, že máte tak objektivní názory o těchto knihách než lidé, kteří si věčně stěžují, že tam není jejich oblíbenec :)

8,5/10

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment, které mi toleruje takovéhle stěžujicí si recenze :)
Knihu si můžete pořídit ZDE!

4 komentáře:

  1. Romány s tématem ztráty paměti jsou velmi čtivé a zajímavé. Je to krásná recenze, nakladatelství Fragment má výbornou spolupracovnici. Právě, že hodnotíš knihu pravdivě a bez příkras. To je cenná recenze. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Percyho Jacksona, tu první sérii vůbec, ale do téhle už se mi nějak nechce, i když Percy byl super. Prostě mám pocit, že by mi Bohové Olympu zkazili kladný názor :)

    OdpovědětVymazat
  3. Řekla bych že série Percy Jackson je mnohem lepší, než Bohové z Olympu, ale i tak jsou obě dvě úžasné :) Když jsem tak četla tvou recenzi, dostala jsem chuť dát si re-reading jak Bohů z Olympu, tak Percyho.

    OdpovědětVymazat