pátek 27. května 2016

RC (Ami): Pod vlivem Jupiteru

http://www.databazeknih.cz/images_books/28_/288287/big_pod-vlivem-jupiteru-Mmt-288287.jpgNázev: Pod vlivem Jupiteru

Autor: Gary D. Schmidt

Nakladatelství: Fragment

Série: -

Díl: -

Počet stran: 144

Rok vydání: 2016

Je mu čtrnáct let a hledá svou dceru… Joseph toho má na svůj věk poměrně dost za sebou. Říká se o něm, že byl ve vězení pro mladistvé za pokus o zabití učitele. Má násilnického otce, a také má dceru. Jmenuje se Jupiter a narodila se, když mu bylo třináct. Nikdy ji neviděl a i přesto ji miluje a touží se s ní setkat. A udělá proto cokoliv. Klidně znovu poruší všechna pravidla... Když přijde do pěstounské rodiny, jeho do té doby pochmurný život začne měnit své temné kontury. Nová rodina poznává Josephovu kladnou stránku, vnímá to, co ostatní nikdy neviděli. Ale bude stát za ním i ve chvíli, kdy plánuje udělat něco, co zákony nedovolují? Mistrně, citlivě a čtivě napsaný příběh o kontroverzních tématech. O tom, že každá mince má dvě strany a svět není černobílý.


Říkali jste si někdy, že tenounká knížka, kterou slupnete za odpoledne, vás rozhodně zanechá chladnými nebo, že se příběh nemůže vůbec rozjet? Já ano. A zrovna u této knihy jsem si tohle myslela. A nejspíš díky mým malým očekáváním jsem z téhle knihy byla nadšená a rozpolcená zároveň, protože...

love,, ,,Rosie ho má ráda," odpověděl jsem.
A nemusel jsem dodávat nic jiného. Všechno, co o někom potřebujete vědět, můžete poznat podle toho, jak se k němu chovají krávy."


Zajímavostí je, že tahle kniha je hlavně uznávaná a oceňovaná v zahraničí. U nás je vydaná sice chviličku, ale podle různých hodnocení se u českých čtenářů moc neuchytila. Proč? Odpovědí může být určitě několik - tenká kniha, divný styl vypravování (k tomu se dostanu za okamžik), předsudky, téma a spoustu dalších věcí. Každopádně se mezi námi najdou i tací, kterým se kniha líbila. Třeba mě!

V knize se setkáváme s milou rodinkou, kteří dostanou do opatrovnictví Josepha, což je kluk, kterému je čtrnáct a má dítě - holčičku Jupiter, kterou bezmezně miluje, i když se s ní nikdy nesetkal. Tento příběh je vlastně o něm, ale kniha je vyprávěna z pohledu jeho nevlastního bratra Jacka, který vše popisuje tak, jak to vidí on. Oba dva a vlastně celou rodinku a dalších pár postav jsem si hrozně oblíbila.

alone, anime, and friends image,, ,,Já vždycky vím, kde je Jupiter," odpověděl."

Ačkoli se to na první pohled nezdá, tak je Pod vlivem Jupiteru celkem závažná knížka plná témat, o kterých se moc nemluví. Například o tom, že všichni lidé, které v životě něco provedli se dokáží změnit na milující osoby. Nebo také jaké to je, když vás někdo odsoudí na základě domněnek nebo předsudků. A že to bolí! Ale zase jsou v knize i ty krásné slunečné momenty, kdy fandíte, aby to dobře dopadlo.

Když se blížíte ke konci jakékoli knihy, kde vše graduje, tak už někde padesát stránek před koncem je to napínavé a možná mlhavě tušíte, jak by to mohlo dopadnout. No - a já jsem se spletla. Totálně. U této knihy netušíte, jak to vlastně celé skončí, protože úplný konec, to gradování, bude až úúúúplně na konci knihy. A vy budete při konečném rozsudku tupě zírat do knihy a budete přemýšlet, jak jste si, sakra, mohli bláhově myslet, že to skončí dobře.

quote,, ,,Možná, že andělé tu nejsou vždycky proto, aby zastavili zlé věci."
,,Tak k čemu jsou dobří?"
,,Aby byli s námi, když se zlé věci stanou."
Joseph se na něho podíval.
,,Tak kde sakra byli?" "

Co říct nakonec? Vážně mi došla slova, protože tahle kniha je něco úžasného, co se vám jisto jistě vryje do paměti. Nemůžu určitě říct, jestli se vám zrovna tahle kniha bude líbit, nebo ne. Každému ten styl a celá ta kniha nesedne a já to chápu, ale já patřím mezi ty, kterým se tahle kniha moc líbila a rozhodně si ji přečtu někdy znovu. A s radostí.

9/10

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment!
Knihu si můžete pořídit ZDE!

4 komentáře:

  1. To je opravdu závažné téma...otcem ve třinácti letech...řešení bude jistě zajímavé. ☼☼☼
    Děkuji ti za krásný komentář, který mě moc pomohl a posílil mě. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. Kolem knihy jsem zatím jen chodila, ale teď už vím, že po ní musím i sáhnout :)

    OdpovědětVymazat
  3. Až do přečtení této recenze, jsem vůbec netušila, o čem kniha vlastně je. Líbila se mi pouze obálka. Teď už ale vím, že si kniha získala mou pozornost, tak doufám, že se k ní někdy dostanu :)
    Povedené!
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. I přes nadšenou recenzi ji pravděpodobné vynechám. Mě už se zdá samotná ta anotace dost divná a nemyslím si, že by mě kniha bavila.

    OdpovědětVymazat