středa 4. května 2016

RC (Ell): Nejsem namalovaná

Nejsem namalovaná!

Název: Nejsem namalovaná

Autor: Alice Kopřivová

Série: -

Díl v sérii: -

Počet stran: 237

Nakladatelství: Jota

Rok vydání: 2015

Anotace:
Jeden rok v životě ženy. Blonďaté, ale schopné! Lehce přecitlivělé a velmi chaotické.
Autorka nás provede dovolenou v Africe, abiturientským večírkem i každodenní realitou práce bankéřky. A protože je „tak trochu akční“, jsme svědky toho, jak i z celkem běžného dne jde mávnutím ruky vytvořit bláznivou komedii.
Kniha však není jen zábavnou fikcí pro pobavení čtenáře, ale skutečnou, místy jemně opepřenou neuvěřitelnou životní realitou! Při četbě zjistíte, že i když je i váš život místy sérií katastrof, jsou na tom lidé (minimálně jeden) i hůř. Protože kdo si běžně na dovolenou bere místo svého očkovacího průkazu průkaz svého psa, čí noblesní matka v kabelce od Valentina skrývá jednoho lahváče a dokáže se chovat naprosto nepředvídatelně a kamarádky… škoda mluvit.
Už jste si tak někdy při pátku ráno ve sprše vymkly kotník a dorazily na velmi formální pohřeb bez punčoch a s pořezanými lýtky? A vůbec – už se vám někdy podařilo vyvraždit kurník lvím lejnem?


makeup
Miluju české autory a autorky. Když si přečtete pěknou knihu právě od nich, tak jste hrdí, že pocházíte ze stejné země. Nebo alespoň já to tak mám. Že to není fikce mi už dokázalo mnoho autorek, namátkou třeba Kateřina Petrusová, Tereza Janišová nebo Alena Jakoubková. Už od začátku jsem byla zvědavá, jestli se k nim připojí i Alice Kopřivová, autorka téhle knihy, která o sobě říká, že není spisovatelka. Tak co myslíte? Líbila se mi Nejsem namalovaná?

"Já tam jít nemůžu!" volám. "Nejsem namalovaná!"

Tradičně bych měla začít postavami, ale tentokrát vám o nich nic moc neřeknu. Nebylo by to tím, že vás čekají překvapivá odhalení, ale stylem knihy. Nejspíš jste už pochopili, že kniha je tvořená povídkami!
friendsOvšem postavy se mnohokrát objevovaly víckrát, protože autorka vlastně psala o svém životě. Proto jsme se mohli setkat se zapomětlivou babičkou, flegmatickým manželem nebo obrovským množstvím bláznivých a rozmanitých kamarádek. Všechny byly moc sympatické, takže jestli jsou všechny popsány podle pravdy, tak má Alice Kopřivová kolem sebe úžasné lidi! Pozor - skoro bych zapomněla na podivínskou matku, která ve značkových kabelkách skrývá lahváče :) A v úplně každé povídce vystupuje blondýnka v nejlepším věku, která je magnet na trapné a vtipné situace a rozhodně vám vykouzlí pobavený úsměv ve tváři. Samozřejmě, že mám na mysli samotnou autoku knihy, bankéřku Alici Kopřivovou.
Takže k postavám nemám žádné výtky! Tím, že opravdu existují, působí skutečně a jsou všechny alespoň trochu odlišné.
Když chcete psát o svém vlastním životě, tak musíte být buď slavná osobnost, člověk pronásledovaný režimem nebo váš život musí být hrozně akční a plný zážitků. Samozřejmě všude existují výjimky, ale Alice Kopřivová se dá dobře zařadit do třetí skupiny. V Nejsem namalovaná sice jsou kapitoly/povídky, které mě vůbec nebavily, ale i tak je v ní za ten rok popsáno víc zážitků, vzpomínek a trapasů, než jsme měli možnost zažít my.
Nenapíšu vám tady žádné příklady, protože nejlepší je právě zjišťovat, jaké všechny i na hlavu postavené situace se Alici přihodily.
one year image
Myslím, že doteď jsem tuhle uzounkou knížečku brala docela objektivně. Než ale přejdete k mé osobní reakci na knihu, tak by bylo dobré říci, že já ani zdaleka nejsem cílová skupina. Nemyslím si, že by Nejsem namalovaná byla určena čtenářkám, kterým je stále -náct. Ale tuto koncovku obsahuje můj věk :)
Měla jsem očekávání roztomilé knihy, která mě hlasitě rozesměje a budu ji číst s nadšením několikrát ročně. Určitě se tím kniha stane pro ženy, které už žijí samostatný život a procházejí si mnohými situacemi, které Alice popisuje.
Takže pokud jste se našli v předchozím odstavci, tak se knihy nebojte. Já ale tyto situace nezažívám a témata, o kterých píše, mi až tak blízká nejsou. Kvůli tomu jsem se do knihy relativně nutila a dočkala jsem se bohužel zklamání.
 
Upřímně moc obdivuju Alici Kopřivovou, že ačkoli neměla s psaním knih moc zkušeností, tak vykouzlila knihu, která vůbec není špatná. Problém bude v tom, že nejsem čtenář, pro kterého by primárně psala. K tomu nejsem nijak velký fanda samostatných povídek. Vůbec se nebráním budoucímu čtení jejích pozdějších knih, ale teď se mou oblíbenou autorkou nestane. Ale i tak mám můj obdiv a je to žena s nadáním psát.
 
Myslím, že se blížíme ke konci. Pokud je vám -náct, nemáte rádi povídky a čtete úplně odlišné žánry, tak se knize asi vyhněte. Pokud jste na tom podobně jako já, tak Nejsem namalovaná nebude váš šálek kávy. Sice se mi moc líbí obálka a některé kapitolky, které popisovaly třeba autorčiny názory, se mi moc libíly. Ale jen to knihu netvoří.
Autorka knihy, Alice Kopřivová
Jestli jste se ale našli ve výše zmíněné cílové skupině, tak jo. Kniha se pro vás asi stane krásnou oddechovkou, kde se pobavíte nad životem jedné docela obyčejné blondýnky.
Takže... Nalákala jsem vás na knihu, nebo se vidíte v podobné skupině jako já?
4/10
Moc děkuji za poskytnutí recenzního výtisku e-shopu Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit ZDE!
Ell
www.knihcentrum.cz

4 komentáře:

  1. To je zajímavá četba, mám rada humor. Moc hezká anotace. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. To je dobře se občas nenamalovat. :D

    OdpovědětVymazat
  3. No.. Neřadím se ani mezi náctileté, ale i tak mě kniha příliš podle tvé recenze nezaujala..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro někoho by byla kniha určitě zajímavá, ale pro mě ne. Je to úplně mimo téma, které obvykle čtu.

    OdpovědětVymazat