neděle 15. května 2016

RC (Ell): Projekt Alfa - V pasti


Název: V pasti

Autorka: Lenka Dostálová

Počet stran: 231

Série: Projekt Alfa

Díl v sérii: 1.

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání: 2016

Anotace: Strhující příběh dospívající hrdinky plný zvratů, akce a nových odhalení.
Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo. Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci.
Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život.
Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život?

Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila…


 
heartKdybych měla sestavovat seznam nejlepších knih z nakladatelství Fragment, tak vím, že začínající série Projekt Alfa by tam byla. Proč? Asi vám neřeknu, že se tady setkáte s geniálním nápadem, který jsme ještě nikdy neviděli, ale okouzlilo mě spíš zpracování. O tom, jak jsem si zamilovala hlavní hrdinku a jásala nad nepřítomností milostného trojúhelníku, si ale musíme přečíst v celé recenzi. A jen tak mimochodem - kdybych sestavovala seznam nejlepších českých autorek, tak Lenka Dostálová by tam určitě byla!

"Znáte ten pocit, když se ráno probudíte a máte chuť vzít kladívko nebo desetikilovou palici a rozmlátit ten drobný předmět, co bez ustání zvoní na stolku vedle postele?"

Vrhneme se na hlavní hrdiny! Nejvíc pozornosti kniha věnuje Layle Morgensternové, dívce, která musela tvrdě dřít a rozhodně neměla nikdy umetenou cestičkou. Je skvělá tanečnice, kterou se ale stala proto, že je dříč a nic nevzdává. Sama říká, že není pomstychtivá, ale věřte mi, naštvat byste ji nechtěli. Je to úžasná kamarádka, štvou ji nespravedlnosti a je cynická. To poslední musím vážně zdůraznit, protože Layla je jedna z nejcyničtějších hrdinek vůbec. Její vtipkování a to, že naoko vše bere na lehkou váhu, je to, co na ní miluju. A navíc má pár nadpřirozených schopností :) Možná si teď myslíte, že takových hrdinek jsme tu už měli mraky, ale ona vůbec není okopírovaná Katniss. Na rozdíl od ní Laylu totiž autorka vykreslila jako realistickou holku, se kterou byste zašli rádi i na kávu. Za poslední dobu jedna z nejlepších knižních hrdinek!
 
coffee
"Nejsem pomstychtivá, ale když mě někdo štve opravdu dlouho, ukážu mu, že i já mám drápky."

V knize nesmíme zapomenout třeba na obětavou kamarádku Georgii, která je výtvarnice a je stejně ztřeštěná jako Layla. Nebo Laylina mamka, která je docela tajnůstkářská a přísná, ale i tak se mají rády. Nebo Serov, děsivý pronásledovatel, kterého byste potkat asi nechtěli. A Luke Cameron, který je především trochu divný detektiv, který chce svojí pomstu a zároveň nemá problém držet krok s divokou puberťačkou.
Kromě Serova a další kupy záporáků, které zatím nepotřebujete znát, jsem měla hrdiny ráda a skvělé bylo, že každý byl jiný :)
 
""Udivuje mě, že jsi stále naživu."
"Vaše zásluha to není.""
 
tree, DNA, and nature imageO ději vám jen naznačím, že hlavní hrdinka má nadpřirozené schopnosti (vylepšené geny), které ji často dostávají do nebezpečí. Víc vám poví anotace a pak samotná kniha. Prozradím vám ale, že knihu prostě nedokážete odložit a příběh vás bude bavit. Možná si sice sem tam řeknete, že se některé scény podobají jiným knihám, ale jinak si čtení budete užívat. Nebo si to alespoň myslím, protože já to tak měla. A jestli vás už omrzely milostné trojúhelníky, tak jásejte. Tady se dočkáme sotva krátké milostné zápletky na konci - Lenka Dostálová nám tady dokázala, že kniha bez přítomnosti velké a osudové lásky je taky pěkná.
 
""Fakt bych se nechtěla utopit ve vlastní krvi.""
 
Co na knize ale vážně miluju, tak to je styl psaní. Nevím, zda by mě kniha uchvátila, kdyby ji psal někdo jiný. Lenka Dostálová píše čtivě, což způsobuje hlavně to, že Layla knihu vypráví jakoby vám. Máte pocit, jakoby seděla vedle vás a vyprávěla vám svůj příběh. To je úžasné. A navíc je kniha psaná v první osobě, což je pro mě naprosto dokonalé. Autorka píše trochu jako puberťačka, což se ke knize taky hodí. A tímhle vším se nyní řadí mezi mé oblíbené nejen české autorky. (Její styl psaní jsem se snažila trochu naznačit v několika málo kratičkých ukázkách mezi odstavci, ale i tak doporučuji si v knihkupectví kousek přečíst a uvidíte, jestli vám to sedne :))
 
""Mami, je neděle," připomněla jsem jí a v duchu zvažovala možnosti. Že by v noci navštívili náš dům mimozemšťani? Nebo ji mohla uhranout naše sousedka. Vždycky se na mě dívá, jako by přemýšlela, jak nejlépe mě proměnit v ropuchu. O bradavici na nose ani nemluvím."
 
transparentA dostáváme se k hodnocení! Tahle kniha za to rozhodně stojí, což jsem vám naznačila už v úvodu. Máte rádi sci-fi a fantasy? Tahle kniha je přesně pro vás! Máte rádi neokopčené hrdinky a neokoukané styly psaní? Zase bude Projekt Alfa trefou do černého! Pokud jdete primárně po romantice, tak asi knihu nutně nepotřebujete, stejně jako hororový maniaci. Ale pro mě, milovnici novodobé české literatury, sci-fi a sympatických hrdinek byla kniha jako dělaná. Ale i tak jsou knihy, které miluju víc než V pasti. Ale rozhodně doporučuji!

9/10
Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Fragment.
Knihu můžete zakoupit zde!
Ell

7 komentářů:

  1. Ke knize se stavím trochu skepticky, ale očividně nemám nejmenší důvod! :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá na zajímavou četbu s prvky sci fi. Vytvořila jsi bezvadnou recenzi, takže vím, co mohu očekávat a to já preferuji.☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji ti za hezké komentáře a zájem o animaci obracení listů v zápisníku. V knize to byl jiný efekt samostatných listů. V zápisníku jsou listy tvořeny jako jeden celek, tak to, bohužel, nejde. Ale dostala jsem námět na animovanou tužku, která by do zápisníku sama psala. To se mi podařilo, i když to bylo téměř nemožné. Tak až budeš mít chvilku, tak se mrkni. Díky. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  4. Ale s tím čtením moc nepřeháněj a šetři si i oči. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zní to poměrně zajímavé (sci-fi můžu), ale bojím se, že by to bylo pro mě moc... "puberťácké" (když zmiňuješ, že autorka píše takovým stylem).. Na druhou stranu je super, že vznikla konečně kniha bez milostné zápletky:D

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem znovu zde, abych ti moc poděkovala za inspiraci, aby se listy v mém zápisníku otáčely. Zpočátku to bylo pro mne nesplnitelné, ale bojovala jsem a vymyslela způsob, aby se listy otáčely. Zvu tě na revizi a zápisníček ti věnuji jako dáreček

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu si chci přečíst od doby, co vyšla. Hádám, že se k ní dostanu někdy příští měsíc. Po tvé recenzi jsem ale ještě o kapku zvědavější než před chvílí :)

    OdpovědětVymazat