čtvrtek 28. července 2016

RC (Ami): Bellagrand

BellagrandNázev: Bellagrand

Autorka: Paullina Simonsová

Nakladatelství: Ikar

Série: Volné ,,pokračování" MJ

Díl: -

Počet stran: 392

Rok vydání: 2016

Počátek dvacátého století, Massachusetts. Italská imigrantka Gina je nezávislá, vášnivá a silná osobnost, která zoufale touží po vlastní rodině. Harry pochází z vysokých vrstev bostonské aristokracie a má jiný sen – chce vytvořit lepší svět. Byli ochotní dát cokoliv za to, aby mohli být spolu – a ve vztahu plném emocí, vášní, zuřivosti a trýzně si ti dva navzájem zlomí srdce, aby nakonec společně došli na rozcestí, na němž jediné rozhodnutí určí jejich další osud. Román klenoucí se přes dva kontinenty a čtyři desítky let z pera autorky Měděného jezdce.

art, america, and world imageZnáte Měděného jezdce? Taťánu a Alexandra? Taťu a Šuru? Ne?! Tak to byste tedy rozhodně měli napravit, protože je tu volné pokračování příběhu. Tentokrát o Alexandrových rodičích!

 ,,Každá láska jednou skončí."

Na tuto knihu jsem se hrozně těšila, protože Měděný jezdec je moje srdcovka a hlavně je to kniha, která se Vám vryje do srdce a asi se z ní dozvíte mnohem víc než z učebnic dějepisu. V Měděném jezdci, ale i v Ballagrandu jsou popisovány příběhy obyčejných lidí - přistěhovalci, vojáci, chudina, bohatí? Je to jedno. Tyto knihy jsou o nich.

,, ,,Někdy se musíš na práci vykašlat, abys dosáhla, čeho chceš," prohlásil Arturo."

Mě, stejně jako všechny fanoušky Taťány a Alexandra určitě zajímalo, jak se vlastně Alexandr s rodinou dostal do Ruska. Hlavně, proč odjeli z Ameriky? Z té přenádherné Ameriky? Musím říct, že odpovědi se mi dostalo.

 ,, ,,Co když si člověk myslí, že lásku má, ale není to pravda?" "

loveHlavní hrdinkou tohoto románu je Alexandrova matka Gina, která je temperamentní a vášnivá, žena, která na začátku nechtěla rodinu. Toužila jen po Harryho lásce. Té se jí sice dostalo, ale...ALE! Ginu jsem měla ráda a bylo mi jí hrozně líto, protože před Harrym musela předstírat, že je taková a maková. Hrozně jsem jí přála nějaké to miminko a kdybych nevěděla, že jednou přijde Alexandr, asi bych se z toho čekání zbláznila. Ale zároveň jsem ji nesmírně obdivovala! Naopak Harry...Harry...To byl totální (nechci být sprostá) pitomec, sobec a necita. On něco chtěl, Gina to taky musela chtít. Tamto nechtěl, Gina se toho musela vzdát. Agrr, jak já jsem ho nesnášela. Všiváka jednoho. Dobře, dobře - na druhou stranu, tu chvíli, co byli v Rusku ještě jako rodina se o Alexandra celkem hezky staral. Ale zároveň to byla jeho chyba, že se Gina stala takovou jakou se stala.

,, ,,Jsi můj sen, moje duše, můj život." "

Kniha není nijak zvlášť tlustá. Když porovnáte Měděného jezdce a Bellagrand, máte jasného tlusťocha. Přesto jsem s knihou trochu zápolila. Knihy jsem si rozdělila na dvě půlky - první část: Nezáživná a Nudná, potom přijde druhá část: Alexandr Barrington na scéně! Už podle mého pojmenování těch částí vyvodíte, která se mi líbila víc.

,, ,,Vryla ses mi do srdce." "
beautiful, russia, and travel image
Takže...Nezáživná a Nudná část je vlastně o spoustě politických věcech. To mi na knize vadilo úplně nejvíc. Politika, politika a zase politika. Některé ty názvy, které s ní souvisely jsem si musela googlit, protože, kdo to má proboha vědět? V téhle části byl Harry věčně zavřený ve vězení a když už ho pustili, tak byl ošklivý na Ginu a na celý svět byl naštvaný.

 ,,Uchvátila jsi mé srdce jako nejprudší bouře a z dřívějšího života jsi mi vůbec nic nenechala."

Druhá část, kterou jsem pojmenovala Alexandr Barrington na scéně! je mnohem hezčí a taková klidnější. Harry se zklidní a Gina bude konečně šťastná, protože dle podmínek propuštění Harryho z vězení musejí žít v Bellagrandu, což je dům Harryho matky (který darovala čirou náhodou Harrymu), který je daleko od všech komunistických řečiček. A konečně se narodí Alexandr!

,,Protože když sním, moje milovaná sicilská princezno, zdá se mi o tobě."

babyNejlepší na této knize je, že vidíte Alexandra vyrůstat. Vidíte, jak byl zbožňované a šťastné dítě. Byl kouzelný.

,, ,,Čím chceš být, až vyrosteš?" zeptal se ho.
,,Stavitel," odpověděl Alexandr. ,,Jako děda."
Gina kopla do zpěněných vlnek a mlčela.
,,Něčím jiným? Nemáš ještě záložní plán?"
,,Možná voják." "

V knize se taky často hovořilo italsky, neboť Gina je Italka, přesněji ze Sicílie. Ze začátku jsem se to snažila překládat na překladači, ale později jsem na to už neměla, takže jsem to přeskakovala - naštěstí to nebylo nic důležitého. A něco jsem pochytila.

,, ,,Tak tady ta pohádka končí? V Bellagrandu?"
,,Přesně tak. V Bellagrandu." "

Co se týče odchodu do Ruska - myslela jsem, že to proběhlo úplně jinak, takže jsem pak byla velmi překvapená, jak to všechno nakonec bylo.

love, couple, and gif image,, ,,Lituju, že mám jen jeden krátký život, v kterém tě můžu milovat." "

No, od této knihy jsem měla velká očekávání, protože přece jenom je to příbuzné z Měděným jezdce! Ale byla jsem zklamaná. Jedna půlka mi přišla naprosto o ničem a druhá zase byla skvělá, takže je to takové rozporuplné. Co ale můžu říct jistě je, že obálka se zase vyvedla. Jsem hlavně ráda, že ji ponechali ve stejném duchu jako Měděného jezdce, takže to vedle sebe v knihovně vypadá rozkošně.

,, ,,Nežije-li člověk v pravdě, žije v pekle." "

Pokud jste fanoušky Měděného jezdce, tak pro Vás kniha úplně jiná než Měděný jezdec, protože tohle je něco úplně jiného. Zase si ale myslím, že pro někoho to bude příjemné čtení. Podle mě, by se kniha dala číst i před Měděným jezdcem, protože Ballagrand je čistě o Alexandrových rodičích, ale zase vědět ono tajemství o odjezdu do Ruska, které je v MJ tak často nadhazované - nechtěla bych o něj přijít :)

,,Budoucnost nikdo znát nemůže. Jen láska ví všechno."

7/10

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji internetovému obchodu MegaKnihy!
Knihu si můžete pořídit ZDE!

2 komentáře:

  1. O Měděném jezdci jsem toho slyšela plno, ale zatím jsem se k sérii ještě nedostala, i když jí mám v plánu. Až si ji konečně přečtu, uvidím, jestli se vrhnu i na Bellagrand... i když jestli je to jiné, než Měděný jezdec, tak možná nebude záležet na tom, co na sérii řeknu.

    OdpovědětVymazat
  2. Před pár dny jsem ji držela v rukou v Knihkupectví a uvažovala jsem nad ní. S Měděným jezdcem to šlo kvalitově postupně dolů, což byla škoda. Nakonec jsem si ale knihu nepořídila :)

    OdpovědětVymazat