čtvrtek 27. srpna 2015

RC (Ell): Chudák Manolito

http://www.knihyomega.cz/files/mod_eshop/produkty/full/780.pngNázev: Chudák Manolito

Autor: Elvira Lindo

Počet stran: 164

Série: Manolito

Díl v sérii: 2.

Nakladatelství: Omega

Rok vydání: 2015

Anotace: Opět se setkáváme s celou svéráznou Manolitovou rodinkou a tím nejlepším dědečkem na světě. Ve vedlejších rolích nás také čeká pančelka Asunción, sousedka Luisa s fenkou Boni a nedobrovolnou chvilku slávy si zažije kmotr Bernabé. K tomu odhalíme životní pravdu a navíc zjistíme, kde je poslední útočiště Želv Ninja. O nekonečný koloběh zábavy je zase postaráno. Chudák Manolito je druhou knihou z osmidílné bestsellerové série, ale číst ho můžeme úplně samostatně. Příběhy madridského chlapce s neopakovatelným smyslem pro humor skvěle pobaví malé i velké čtenáře.
Jak říká sám Manolito: „Tady máš druhej díl encyklopedie o mým životě. Připrav si v poličce místo, protože tohle je jen začátek.“


Výsledek obrázku pro chudák manolito
Minulou recenzi jsem věnovala prvnímu dílu této roztomilé a trhlé série. Teď jste nejspíš odhalili, že vám představím druhou encyklopedii života Manolito Brejlouna. Kniha rozhodně nepřišla o žádné kvality předchozího dílu a platí u ní, že se smějete už na první stránce. Tam vám totiž Manolito popisuje úspěch své první knížky a jak v ní všichni (ne)chtěli být. Manolito i tohle popisuje neskutečně vtipně a vy se řehtáte jak pominutí. Ale to už je u Manolitových knih asi tradice.

""Umřít v osmdesáti nemá žádný grády, dědo. Když umřeš ve stovce, vyjdeš z th jak král a rovnou s dvěma nulama velkýma jak nějaká katedrála.""

Výsledek obrázku pro chudák manolitoKnihou nás opět provází Manolito Brejloun, který si vás jako vypravěč naprosto získá. Vždycky, když bude víc možností na čí straně být, tak mi věřte, že vždycky budete fandit jemu. Manolito je brýlatý španělský kluk, který je pro každou kravinu.
V knize se setkáme s jeho bráškou Blbečkem, který se rád dělí s psama o dudlíky. Je to maminčin miláček a Džihádův chráněnec.
Dalšími postavami jsou členové party Špinavých nohu, která ale velmi brzy zanikla - Ušatec, Arturo Román, Paquita Medina a Džihád. Členmy jsou i Blbeček a Manolito, samozřejmě. Opět nechybí mamka a její pohlavky nazývané ořechy, děda Nicolás, který je na prostatu, tvrdá třídní učitelka Asunción, která v jedné povídce přišla o hlas nebo sousedka Luisa s fenkou Boni.

"Jsem si jistej, že Paquito Medina nikomu neprozradí, že mi musel opravit 325 chyb."

Výsledek obrázku pro chudák manolitoPokud se vám první kniha líbila, tak druhá se vám bude líbit taky. Je totiž pořád psaná stejným stylem, opět chybí příběh, který Elvira Lindo nahradila krátkými vtipnými příhodami. Klasické situace, které jsme zažívali byli mnohokrát zahnány do extrému - třída byla snad ta nejzlobivější vůbec; žáci prvního stupně propadali ze čtyř předmětů (ze sedmi celkových); když si Manolito spletl hráče fotbalu, tak to vyvolalo obrovskou ostudu. Právě tohle přehánění je jedna z věcí, které na knize miluju.

Chudák Manolito je roztomilá kniha pro děti, kde jsou hlavní hrdinové často zobrazovaní jako průšviháři a tvůrci vtipných situací. Jak skončí dětská krádež bonbónů, co dělat, když vás bolí v krku nebo když jste doma sami a venku řádí bouřka - to všechno zjistíte v téhle knize. Děti si Manolita určitě zamilují. 

""Dědo, je to pravda, že máma propadla z matematiky třikrát za sebou?"
"Ne, není, propadla čtyřikrát.""

Výsledek obrázku pro chudák manolitoKnihu opět doporučuju malým (ne)čtenářům na prvním stupni, kteří se do příběhu malého Manolita vžijou nejvíc. Chudák Manolito je dokonalý dárek, přestože obdarovaný nezná předchozí díl. A vlastně se u knihy uvolní asi každý - i starší knihoml se rád zasměje, no ne?

7,5/10
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Omega.
Knihu si můžete pořídit zde
(Obálka, anotace: Omega, první ilustrační obrázek: videoupoutávka Knihy Dobrovský, druhý ilustrační obr.: Knihy Omega, zbytek Google - zapomněla jsem si zaznamenat přesné odkazy)

1 komentář: