sobota 15. srpna 2015

RC (Ell): TY | Když lásku vystřídá šílená posedlost

Ty
Název: TY

Autor: Caroline Kepnes

Počet stran: 443

Série: TY

Díl v sérii: 1.

Nakladatelství: Domino

Rok vydání: 2015

Anotace: Opravdová láska bolí. Já už jsem to pochopil. A ty to brzy pochopíš taky.

Když Guinevere Becková vkročila do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více sexuální přitažlivosti než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal.

Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. A Joe je odhodlán udělat vše pro to, aby i ona pochopila, že oni dva tvoří dokonalý pár. Když v následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, je Joe jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Ale to není zdaleka všechno, co je své vyvolené připraven poskytnout! Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší – dokonce i když o to ani nestojí. On přece ví nejlíp, co je pro ni dobré, a ve své velkodušnosti dokonce přehlíží i vady, které se skrývají za Guineveřinou dokonalou fasádou. Opravdová láska bolí, to už Joe pochopil, a Guinevera to brzy pochopí taky. Obsesivní vztah se začíná rozjíždět po spirále smrti...

Thriller Ty je až perverzně chytrým záznamem chorobné posedlosti, při jehož čtení vám bude nejspíše poněkud úzko. Vlastně dosti úzko. Přesně jak to autorka zamýšlela.




U knihy TY nakladatelství nepodcenilo nic. Poutavá anotace je teprve začátek - pokračuje to dávkou reklamy a pokud jste i vůči tomu imunní, tak je tady něco, čemu neodolá žádný knihomol. Miniaturní knížečka schovaná mezi záložkami a letáčkami zdarma, ve které najdete první kapitolu. Po téhle ochutnávce už jen odpočítáváte dny do koupi knihy.

Na mě zapůsobila ona zmiňovaná ochutnávka, protože databázi knih příliš nekraluji a reklamy vnímám v knihkupectví spíš okrajově. S Ami ale pultík se záložkami probíráme pravidelně (a nemáme ani výčitky, protože je tak hezky zastrčený mimo pohled prodavačů :D). Ukázka na mě zapůsobila hlavně proto, že píšu povídku jménem Basnířka, která je stejně jako TY  psaná v Du-formě a já byla zvědavá jak se s tím popere regulérní spisovatelka...

"Jde o to, že když něco kupujeme, je to snad jedna z posledních čestných věcí, které ještě děláme. Ten chlap sem nepřišel pro Dana Browna ani pro Salingera. On se sem vlastně přišel vyzpovídat."
"Vy jste kněz?"
"Ne, já jsem kostel."
"Amen."

Hlavním lákadlem knihy je netradiční způsob vyprávění. Schválně - zkuste si v hlavě vyjmenovat pět knih v Du-formě, které jste četli. (Nezvládli jste? Já taky ne :)) Dalším lákadlem je, že zamilovaný je tady kluk a nebojí se to sám sobě přiznat. Poslední důležitou věcí, která vás uchvátí, je to, že kniha je (jak bylo zmíněno v jedné recenzi na Kukátko.cz) pohled do duše stalkera.

Я люблюKnihou vás provází mladý muž jménem Joe Goldberg. Trochu úchyl, který často myslí hlavně na to jedno. Miluje tak silně, až to není zdravé. Věří, že ví mnoho věcí líp, než jeho milovaní. Neváhá zabíjet. Přesto mu budete  nejspíš celkem fandit. Ale zároveň vás z něj bude mrazit. Důležitým faktem o něm je to, že pracuje už léta v knihkupectví. Díky tomu má nejen přehled o literatuře a během knihy nám o ní i několikrát povypráví, ale hlavně díky tomu pozná ženu svého života - Guinevre Beckovou.
V celé knize je používána hlavně dívčina přezdívka Beck, protože ona jméno Guinevre nesnáší. Krásná dívka, která se vždy cítí milovaná. Miluje sociální sítě a je díky tomu snadno dohledatelná. Vyrostla na Nantucketu, kde má rodinu. Tedy kromě otce, který se uchlastal. Studuje na univerzitě a snaží se být spisovatelkou. Z téhle holky nebudete mít dobrý pocit a nebudete si jisti, že vám a Joemu nelže.

"Investuješ mnohem víc sil do toho, abys byla spisovatelkou - což mimo jiné obnáší přijímat komplimenty a pít whisky -, než do skutečného psaní."

Na knize je zajímavé to, že začíná i de facto končí v knihkupectví. O konci ale teď mluvit nebudeme... Joe Goldberg pracuje v Mooneyho knihách jako prodavač. Guinevre Becková je obyčejná zákaznice. Obyčejná pro všechny kromě Joeho. Pro něj je to anděl a rozhodne se jí získat.
Obyčejné prohození pár slov o knížkách u pokladny v něm probudí posedlost dívkou, která se mu představila jako Beck. Stačí pár minut a Joe o Beck ví díky sociálním sítím téměř všechno. To mu ovšem nestačí a k životu se probouzí jeho stalkerské pudy. Začne Beck pronásledovat, ale to není vše...
TY není kniha, kterou přečtete za odpoledne. Ne že byste to nezvládli, ale vy nechcete. Po pár kapitolách si vždy potřebujete dát oddech a popřemýšlet o ději. Za pár hodin, kdy jste si jisti, že Joeho máte prohlédnutého se ke knize vrátíte. A zjistíte, že jste se úplně zmýlili. Tak jsem to alespoň měla já.
Caroline Kepnes píše poutavě a vekou zásluhu na tom nejspíš má Du-forma. Máte při ní totiž pocit, jakoby Joe mluvil k vám. Zároveň to přispívá k mrazení, protože být jeho posedlostí je děsivé. Ovšem do knihy je míst i moc hezky zakomponovaná Ich-forma a dohromady to tvoří dobrý celek.
Clear SkyNeříkám, že TY je kniha přesně podle mého gusta. Ale člověk má občas chuť na něco temnějšího :)
Knihu bych doporučila těm, kteří mají rádi thrillery a romantiku. Ale taky všem, kteří se chtějí podívat do hlavy stalkerovi a užít si nějaké to lehké mrazení při čtení.
TY je dobrá kniha, chyba je tady spíš ve mně, protože thriller není můj oblíbený žánr. Takže moje hodnocení...
8/10
Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji e-shopu MegaKnihy.
Za skvělou cenu si knihu můžete pořídit zde!
(anotace a obálka: Databáze knih, první ilustrační obrázek focen mnou, zbytek vypůjčen z Weheartitu) 

4 komentáře:

  1. Už jen podle anotace vypadá knížka hodně slibně. Ale taky moc nemám ráda thrillery, ale chce to malou změnu, takže si knížku určitě pořídím:) Děkuji za skvělý tip. A moc pělná recenze♥

    OdpovědětVymazat
  2. Dobře napsané thrillery mám celkem ráda, i když poslední dobou přesedlávám víc na romantiku. Přesto, tento příběh vypadá slibně.

    OdpovědětVymazat
  3. Posedlost nemám rád ani v románech.

    OdpovědětVymazat
  4. To musí být perfektní knížka, chorobná posedlost mě děsí v reálu ale ráda si o tom přečtu knihu...

    OdpovědětVymazat