sobota 31. října 2015

RC (Ami): SPIRIT ANIMALS - Pokrevní pouto

Název: SPIRIT ANIMALS - Pokrevní pouto

Autoři: Sean Williams, Nix Garth

Nakladatelství: Fragment

Série: Spitit animals

Díl: 3/7 (?)

Počet stran: 192

Rok vydání: 2015

Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan patří k hrstce vyvolených, kteří ho mají. S tímto výjimečným poutem získali nadlidské schopnosti, ale i velkou zodpovědnost.
Roky, kdy v Erdasu vládla rovnováha, jsou minulostí. Dobyvatelé se snaží Erdas zničit. Rozpoutali válku a obsazují celá města a země – a s nimi i Mej-linin domov. Dívka už nechce jen čekat a cvičit se v boji, a tak se společně se svým spirituálním zvířetem, pandou Dží, vydává na území sužované válkou. Přátelé jí budou na blízku – ale nejen oni. Nepřítel totiž číhá všude…

animal, art, and wolf imageMáte rádi pohádky? A máte rádi pohádky s fantasy prvky? Já celkem ano a proto jsem neváhala a začala jsem číst sérii Spirit animals, která u nás vychází dost bleskově. Nyní už mám za sebou třetí díl z úspěšné série, a i když se netajím tím, že je to průměrná fantasy série a já se do čtení někdy musím nutit, která připomíná film Zlatý kompas, který si už moc nepamatuji, ale těm, kterým se film líbil, doporučuji sérii přečíst!
 
,,Když zvedla hlavu, uviděla, že se k ní od vrcholků bambusů snášejí jemné bílé kvítky připomínající hřejivé sněhové vločky.
Květy bambusu."

Ano, ano - mám přečtený třetí díl, který má naprosto božskou obálku! Těžko říci, která z doposud vyšlých knih ze série má nejhezčí obálku, protože něco se mi na nich líbí a něco zase ne. Přesto jsem hrozně ráda, že zachovali původní obálku a zvlášť u tohoto dílu jsem za to vděčná, protože ta část s pandou je úplně boží, hlavně tam, kde má panda černou nohu a...další černou nohu a jak tam jsou ty oranžovo-červené jiskřičky a ty hory - to je vážně moc pěkně udělané. Co se týče zbytku...no, Mej-lin vypadá trochu divně :D

Untitled,,Do dlaně mu vklouzla něčí drobná ruka. Když sklonil hlavu, uviděl malé dítě."

Tento díl je více zaměřený na Mej-lin a hodně mi pomohl, abych ji pochopila, protože na začátku jsem ji vůbec neměla ráda. Přišla mi namyšlená a byla to taková ,jávímvšechnonejlíp' bohatá holčička, která je hrozně rozmazlená. To jsem se ale mýlila. I teď si o ní nemyslím nic moc valného, ale už ji mám celkem ráda! A Rolan? No...Já nevím, už mi taky neleze na nervy, ale nic moc, takže jsem zvědavá jak se na něj změní můj názor po přečetní Ledové pasti, která bude - podle obálky - nejspíš zaměřená více na Rolana. Další holčičí postavou je Abeke, kterou mám ráda od začátku, takže jsem s ní neměla žádný problém. Ona je prostě fajn a když je někdo v úzkých tak Abeke přijde na pomoc a snaží se tomu dotyčnému nějak pomoci. A mojí další oblíbenou postavou je Conor, který je můj roztomiloučký chlapeček, i když v tomhle díle to byl trochu chudáček, ale i když udělal trochu pitomost, chápu ho, proč to udělal a asi bych to udělala taky...
A mám i dalšího oblíbence, kterého vám asi nebudu říkat, protože si ho oblíbí asi každá holka, ale bohužel je to nepřítel... :)
clouds, beautiful, and eagle image
,, ,,Ehm, poznáš, kdy uteče hodina?"
,,Hvězdy mi to poví," odpověděla. "

Ze začátku byla série trochu nudná, hlavně první díl, který byl takový rozjíždějící a uvádějící do děje a druhý díl už se začal rozjíždět a tenhle byl akční a dobrodružný. Myslím, že už se to začíná rýsovat, i když pořád několik věcí nevíme, což je úplně v pořádku, protože podle toho co jsem vyčetla na internetu je napsaných sedm dílu a kdo ví, jestli nebudou další. Dobrou zprávou je, že sedmý díl je z pera Marie Lu a tím pádem se na něj hrozitánsky těším!

,,Spadl jako hvězda z nebe, kterou už nikdy nikdo neuvidí."

Styl psaní je každým dílem lepší a je vážně zajímavé, že každý díl píše jiný autor, protože je to něco nového a neokoukaného. Sem tam se to někde objeví, ale o těchto knihách se ví nejvíce. Docela by mě zajímalo, jak to ti autoři dělají. Domlouvají se a nebo improvizují a ať si s tím další člověk v řadě udělá podle svého? Rozhodně to zpestřuje čtení, protože každý díl má díky osobitým stylům každého autora něco do sebe.

,, ,,Šejne," hlesla Abeke.
,,Abeke." Blonďák smutně kývl, ale dál se nezdržoval."

Díly nečtu s velkými odstupy, ale díly mi už splývají dohromady, takže si z těch předešlých nic moc nepamatuji. Jen ty důležité věci a s hodnocením to je stejné - já nevím, který díl se mi líbil nejvíc! Zatím jsem ohodnotila nejvíc Skrytou hrozbu, která se mi vážně líbila, ale i tenhle díl má něco do sebe. Sice to není žádné veledílo (ano, tohle zmiňuju v každé recenzi na tuto série, ale je to tak), ale stejně je to příjemné čtení pro chladné dny, kdy si chcete odpočinout od složitých románů, detektivek a dalších knih na přemýšlení. Pokrevní pouto a celá série je nenáročná, ale pěkná fantasy pohádka, která je v zahraničí velmi oblíbená a zaslouží si, aby o ní věděli i naši čeští čtenáři, protože z vlastní zkušenosti vím, že tato série se líbí mladším sourozencům svojí nenáročností a věřte mi - dokonce se líbí i dětem, které ještě ani neumí číst, protože je hned zaujme barevná obálka se zvířátky.

,, ,,Čas rozkvetlých bambusů potká každého z nás." "

8/10
 
Za poskytnutí recenzní výtisku děkuji nakladatelství Fragment!

1 komentář:

  1. Miluju fantasy knihy, ale o této sérii jsem ještě nikdy neslyšela. Děkuji za skvělý typ do budoucna, přidávám si to na svůj "CHystám se číst" seznam. :D Skvěle napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat