středa 4. listopadu 2015

RC (Ell): Dobrý manžel, který nemlsá

http://www.knihcentrum.cz/content/images/46906881_0.jpgNázev: Dobrý manžel, který nemlsá

Autor: Alena Jakoubková

Počet stran: 208

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: MOBA

Rok vydání: 2015/ 2010

Anotace: Měla se stát lékařkou – ale vzepřela se rodinné tradici, a přestože ji vykázali z domu, stala se herečkou. Luboš jí vstoupil do života náhodou, a kdyby nebylo matičky přírody, rychle by ho z něj zase vyšachovala. Jenže dítě na cestě... Adriena kývla na sňatek, i když tušila, že ji nic dobrého nečeká. Tušení bylo prorocké. Přesto se pár let po Adamovi narodila Louisa a trvalo léta, než Adriena našla sílu vyvzdorovat si návrat do práce. Pak už to šlo ráz naráz...


couple, love, and man imagePřed nějakou dobou jsem dostala jako recenzní výtisk od Knihcentra knihu Prodám manžela zn. Spěchá od Aleny Jakoubkové. Z mojí recenze jste určitě poznali, že knihu jsem si zamilovala a dalším knihám autorky se bránit nebudu. A proto, když jsem měla možnost zrecenzovat i její další knížku Dobrý manžel, který nemlsá, tak jsem byla nadšená. A která čtenářka by nebyla nadšená z úžasně vtipné knihy o lásce v Čechách?

Jelikož kniha není žánru sci-fi, fantasy a ani to není dobrodružný román o nebezpečí, tak hlavní hrdinka nemusí mít rysy Katniss ani dalších novodobých hrdinek. Její jméno je Adriena, které mi přijde na českou romanci moc cizokrajné, ale není to nic hrozného. Je to milá holka, která byla vychovaná podle starých zásad své babičky Gréty. Je tvrdohlavá a má hodně silnou vůli. Skvěle vaří polévky, které tvoří základ její stravy. Je to žena, se kterou bych se klidně ráda poznala. Jejím druhým domovem je divadlo, které si zamilovala. Adriana nezachraňuje svět, takže může být reálná postava, kterou si neskutečně zamilujete! Jediné co plavovlasá herečka zachraňuje je její manželství s panovačným pitomcem Lubošem. Je to pedant, který trvá na hnusech, které mu vařila maminka; přísném dodržování různých tradicí a činností; pečlivě kontroluje každou korunu a co se za ní pořídí. Pro urážku nejde daleko a jeho nejhorší vlastností je chameleonství. Je neústupný a vytrvalý, jak se ukázalo i na dobývání srdce Adrieny. Rozhodně jsem ho neměla ráda!

opera and theater imageAdriena je žena v domácnosti. Nemusela by, je vynikající herečka. Ráda by se vrátila do divadla, které miluje. Děti už má ve věku, kdy jim nemusí stát za zadkem. Jediná překážka je její manžel Luboš, který zvládá vydělávat za oba a Adrienu chce mít doma, by zajišťovala dokonalý chod domácnosti a vařila každý den teplé večeře. Nebo spíš blafy, které mu vařila maminka. Luboš ale není překážkou jen k divadlu. Stojí v cestě i Adrieninu spokojenému životu, jelikož ji psychicky deptá. Jejich děti Adam a Luisa jsou mu ukradený. A proto se Adriena rozhodne po jedné nepodařené večeři u tchýně zakročit. Rozvést se. Jenže to není tak lehké. Nejdříve pořádně začít spořit na byt a zjišťovat, kde by mohla hrát, aby zabezpečila sebe a děti. Sehnat právníka a potom už se jen rozvést... Věřte mi, že ale komplikace jsou všude, třeba i za soudcovskou lavicí!

Kniha nemá přehledně rozdělené kapitoly nebo části. Přesto vám knihu rozdělím na tři pomyslné části. První se zabývá Adrieniným mládím. Ta mě moc nebavila, takže jsem některé úseky i přeskakovala. I když to bylo hlavně proto, že jsem se nemohla dočkat následující části. Část 2 se zabývá jejím setkáním s Lubošem a jejich prvním soužití. Ve třetí části se už část přesouvá do současnosti a Adriena nás nechá  nahlédnout do rozpadajícího manželství a jejích příprav na rozvod. Za mě rozhodně nejlepší a nejdelší část knížky!

Kniha nemá nijak složitý děj a konec není těžké si domyslet. To všechno nasvědčovala už na začátku tomu, že to bude bezvadná oddechovka, kterou moc užiju. A vážně byla. Myslím, že ke knize se ještě vrátím. Až budou ty studené a temné listopadové večery, tak si to s ní užiju :)

Alena Jakoubková píše čtivě, svižně a dokáže vás vtáhnout do děje. Už druhou knihou mi dokázala, že její knihy opravdu stojí za to a já jsem ráda, že jsem objevila další skvělou českou autorku!

fashionKnihu bych doporučila hlavně něžnému pohlaví, nemyslím si, že je to zrovna šálek mužské kávy. Pokud jste romantička a máte ráda vtipné knížky, tak je tohle přesně pro vás! Je to další skvělý dárek pro kamarádku, mamku, babičku... A to se přeci před Vánoci hodí vždycky, ne? Pro mě to byla hezká oddechovka od skvělé české autorky, takže vám ji vřele doporučuju!

8/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju e-shopu Knihcentrum!
Knihu si můžete pořídit zde!
www.knihcentrum.cz
Ell

5 komentářů:

  1. Aspoň budeš jednou vědět jak na to. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pro babičku, kamarádku, mamku by to nemusel být špatný dárek! Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze a super kniha - vůbec jsem o ní neslyšela. :) Ale zní to skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přiznám se, že o knize slyším poprvé, nicméně jako oddychové čtení by to nemuselo být vůbec špatné! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem četla, ale moc nenadchla. Průměrná oddechovka.

    OdpovědětVymazat