pondělí 1. srpna 2016

RC (Ell): Sedmilhářky

zavřítNázev: Sedmilhářky

Autor: Berenika Kohoutová a Marika Šopovská

Počet stran: 216

Série: -

Díl v sérii: -

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: Grada


Anotace:  Sedmilhářky jsou dvě a mají jasná pravidla!
Marika je systematická, zodpovědná, pracovitá, dochvilná a její život se ubírá správným směrem. Berenika je chaotická, roztěkaná, nedochvilná, líná a její život se každý den změní tak o sto osmdesát stupňů. Přičemž si tyto své vlastnosti mohou kdykoliv vyměnit. Velmi často a rády to také dělají.
Sedmilhářky mluví nahlas, zlobí, hodně milují, pijí spoustu kafe a taky docela dost vína.
Mají stejné oči, stejné kluky (a to doslova!), stejné krémy, stejnou školu, stejné sny, stejnou tchyni a stejnou chalupu. Vychovávají celkem tři nevlastní a jedno vlastní dítě. Zatím…
Deník je plný (ne)skutečných zážitků o tom, jak žijí, co dělají, čím se baví dvě Sedmilhářky, které nedodržují žádná pravidla, rychlost, předpisy, předbíhají ve frontách, zvoní na cizí zvonky a zapomínají dětem vyměňovat pleny…
Věříte tomu? Přečtěte si 7lhářčí deník a uvidíte, jak to s nimi prostě je. Nudit se rozhodně nebudete!

Ministryně sedmilhářství varují: „Tato kniha způsobuje neposednost, záchvaty smíchu, tvrdošíjnost a bezvýhradní lásku k dobru!"

Na rovinu řeknu, že tahle kniha mě moc bavila. Je pravda, že kdyby mi bylo o pár let víc, tak bych si Sedmilhářky užívala víc, ale i tak. Zároveň musím dodat že se jedná o společný blog autorek v knižní podobě.
Na tuto knihu je docela těžké napsat recenzi, takže ji dnes očekávejte spíše kratší :) 

Postavami knihy jsou autorky sami. O tom, jaké jsou, si můžete přečíst v anotaci, takže je zbytečné to vypisovat znovu. Obě jsem si stihla za tuhle krátkou knihu oblíbit a až mi bude někdy smutno, tak s půjdu přečíst jejich blog. Obě jsou vtipné a nebojí se zasmát sami sobě.
Berenika je stejně nedochvilná jako já, nebojí se zkoušet nové věci a do všeho jde po hlavě. Marika je zodpovědnější a je to ta přemýšlivější část Sedmilhářek. (Nebo mi tak alespoň připadala :))

Jejich blogy se jeden po druhém střídaly a tak jsme měli možnost nakouknout do dvou životů současně. Jsou o obvyklých strastech života, ale i o kuriózních trapasech dvou hereček. Marice se v průběhu knihy narodí potomek, takže následuje mnoho vtipných kapitol o tom, jaké je mateřství. Už na začátku jsem psala, že knihu si užijí spíše starší holky a ženy, protože dívka, která ještě nevyšla ze základky nemá podobné zážitky jako Sedmilhářky a tudíž ji jejich vyprávění tolik nevtáhne.

Styl psaní? Ten by se hodnotil hodně těžko, protože tady nemůžu porovnávat jak napínavý byl děj nebo vykreslení postav. Každopádně zvládly trefně, zároveň vtipně a s nadhledem vykreslit svůj život. Můj obdiv jim patří i za to, že se dokázaly svěřit s trapasy, na které já bych se spíše snažila zapomenout. Taky jsem psala výše, že vás jejich kniha bude prostě bavit. To myslím mluví za vše :)

Největší kouzlo knihy ale podle mě spočívá v dokonalých ilustracích Kristýny Nezvedové. Vážně, miluje její ilustrace, jsou úžasné na pohled a vždycky bezvadně doplňovaly kapitolu. Pokud si ještě nejste jisti, zda si knihu koupit, tak si prohlédněte knihu v knihkupectví a zamilujete se do ilustrací tak, že už tam knihu nenecháte!

Takže jak nakonec dopadne kniha v mém hodnocení? Knihu bych doporučila dívkám a ženám, které už mají za sebou základku (píšu to takhle proto, že jsem v devítce a měla jsem občas pocit, že bych si knihu užívala víc za pár let) a rády se zasmějí. Pozor si asi musíte dát jen na to, zda to nejsou tvrdošíjné milovnice fantasy, tam byste asi nezabodovali. Ale jinak si myslím, že nakladatelství Grada vydalo ideální dárek pro kamarádky  maminky!
A mé hodnocení? Určitě pozitivní, knihu jsem si užila a nedá se o ní říct nic negativního. Ale na druhou stranu to nebyl žádný poklad. Považuju to za lehký nadprůměr, ale nic božského. Navíc si myslím, že jsem o trochu mladší než cílová skupina. Takže za mě Sedmilhářky ano, ale bez přehnaných nároků :)

7/10
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju e-shopu Knihcentrum.
Knihu si můžete pořídit ZDE!


www.knihcentrum.cz

Ell
(anotace: Knihcentrum, obálka: Grada, ilustrační obrázky: Sedmilharky.cz)

3 komentáře:

  1. Fredy Kruger


    " Zdali pak víš hochu, malý ty smrade,
    že člověk jenž lže, že také i krade ??
    Chceš-li se zlodějem vyučit,
    musíš se rovněž lhát naučit !

    ...až pak, budeš dobrým zlodějem !!"

    ... Nad malým Patrickem Kudějem
    sklání se děd Kuděj ,, nejstarší,
    sic starý je, ještě mu ,,nestraší,, !

    Když prchá s pytlem ? jak si to mastí !!

    " Tvého otce, já učil jsem krásti !
    Učený z nebe přec nespadnul !
    ... bys poprvé též něco ukradnul,
    jdeš s námi krásti dnes o půlnoci !!"

    Hoch se chce podobat dědkovi, otci !

    šept´ otec : " A nebuď překvapený,
    dnes plánujem loupežné přepadění !
    ... uvidíme hned, jaký jsi !!"

    Hoch s dědkem a otce, plácli si !

    " Tu kudla ! a řež chlapče pořádně !"
    ( dědek, tem pěkným je neřádem )

    ... je šero už ! sedlák Šukk vede kozu.....

    ... tři lumpové číhají ve úvozu !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu to Anonymku.Mohl/a bys to vysvětlit?

      Vymazat
  2. Přesto, že zní kniha docela dobře, není to zrovna můj styl. Pravděpodobně si ji nepřečtu, ale člověk nikdy neví.

    OdpovědětVymazat