sobota 19. listopadu 2016

RC (Ell): Dodělej tuhle knihu

Název: Dodělej tuhle knihu

Autor: Keri Smithová

Počet stran: 208

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016

Anotace: Zbrusu nová knížka od autorky Destrukčního deníku, kterou si můžete sami dodělat a dotáhnout do konce!
Milí čtenáři, jedné temné a bouřlivé noci našla Keri Smithová v parku několik podivně rozházených papírů. Posbírala je a seřadila a pokusila se vyřešit záhadu, která na ni nečekaně vyskočila. A teď ten úkol předává vám, svým čtenářům.
Vaší úlohou bude stát se novým autorem tohoto díla. Budete pokračovat ve výzkumu a doplníte obsah. Kvůli tomu budete muset podstoupit určitý výcvik tajných služeb, který najdete v tomto svazku. A protože nikdo netuší, co vás čeká, postupujte prosím obezřetně, ale víte jak… bez vás tahle kniha neexistuje.



Knížky Keri Smith jsou fenomén. Jestli nevíte o čem píšu, tak vám autorku připomenu dvěma slovy. Destrukční deník. Teď už určitě víte.
Dodělej tuhle knihu se nese v podobném duchu. Zase a možná víc než dřív je to o tom, jak z obyčejné knihy vydané ve spoustě výtisku vytvořit knihu, která vás bude bavit a hlavně bude originál. A vůbec - už z názvu je jasné, že kniha prostě nabádá k tomu, abyste ji dodělali. Přijmete výzvu od samotné Keri?

Ačkoli se všude v knize píše, že to není nutné, tak doporučuju si spolu s knihou sehnat i kamaráda, který vám bude dělat spolupachatele. Čím víc vás bude, tím větší to bude sranda. Můžete založit vlastní řád a podnikat úkoly z knihy společně. Nezní to špatně, že?

Prvním úkolem knihy je sehnat oblíbenou propisku a napsat ceduli Nerušit, dokončuji knihu. A právě s touto výbavou musíte začít. A tak jsme s mou spolupachatelkou Ami začaly!

Úvod knihy není pro čtenáře nijak náročný. Vyslechnete si, jak se Keri dostala k této knize, nakreslíte si lavičku a pak se budete muset slavnostně rozhodnout, jestli se do knihy opravdu pustíte. Pořád je tu místo a čas na to knihu podarovat někomu, kdo bude mít větší chuť se na knihu vrhnout. 
Pokud byste skončili už v tomto okamžiku, tak zmíním informace komu knížka udělá radost, ačkoli to normálně řadím až na konec. Je to prostě skvělá kniha pro děti a teenagery. V době, kdy je doma drží mobily a počítačové hry, je tato kniha nutí vyrazit do terénu a hrát si na soukromé očko. A čeká na ně i důležitý venkovní úkol zjistit co je to Návod k použití a v praxi ho použít. 

No, my ale neskončily a pokračovaly dále. Tam na nás čekala první stránka příručky pro soukromá očka. Velká část je pak věnovaná právě těmto "přísně tajným" stránkám. I ty jsou ale rozdělené na tři části: Cvičení pro pracovníky tajných služeb, Dokumentace a pozorování a Zkoumáme artefakty. Na fotce určitě vidíte i čtvrtou kolonku, ale o ní bych se ráda rozepsala až trochu dále.Je jí totiž zmíněný Návod k použití!

Cvičení pro pracovníky v tajných službách - tato část nám nabídla 8 tzv. operací na 16 stranách, které nás měly připravit na další kapitoly. Najdeme tu primitivní operaci Rozcvička, ve které zdobíte vedlejší stránku, Maskování, dvě operace Luštění šifer nebo třeba operaci Neurobik. Že poslednímu slovu nerozumíte? My jsme ho také neznaly, ale s tím Keri jaksi počítá. Občas jsou u operací drobná upozornění, abychom si o důležitých slovních spojeních něco vyhledali. To je případ i tohohle slova. A v čem spočívala třeba tato operace?

"- Provádějte běžné denní činnosti se zavřenýma očima. Například si se zavřenýma očima umyjte vlasy, vyčistěte si zuby a oblečte se.
- Poobědvejte/povečeřte s přáteli. Komunikujte pouze vizuálně (například jen gestikulujte rukama). Nemluvte.
- Provádějte běžné denní činnosti druhou rukou.
- Narušte svůj každodenní program. Jděte na obvyklé místo jinudy. Vyzkoušejte jídlo, které jste ještě nikdy nejedli. Přestavte nábytek v pokoji."

Než se dostaneme k další části, tak nás Keri nabádá k chvíli odpočinku a nabízí nám k tomu následující volnou dvoustranu. Na té si vyhrála hlavně Ami, tak se můžete pro ukázku mrknout.

Dokumentace a pozorování - v tomhle kroku vám občas nezbude než se vydat ven. Sbírat artefakty, mapovat okolí nebo v knihovně hledat příklady knižních soukromých oček. Zároveň si ale oficiálně vyberete a zmapujete základnu, např. váš pokoj, kde budete moci vyplnit další úkoly. Mě osobně bavila například operace Proud vědomí, kde jsme musely několik minut v kuse zapisovat své myšlenky. Možná vás zujme i operace Hledáme souvislosti/věštíme, kde si vypíšete jeden náhodně vybraný odstavec z jakékoli knihy a hledáte spojitosti s vámi samými. Co myslíte, že jsem odhalila díky knížce Solitaire?

Zkoumáme artefakty - v této části jsme si zkusily abstraktní myšlení nebo vysvětlovaly významy symbolů. Schválně - jak byste vysvětlily symbol stromu? Co mě zaujalo bylo vymýšlení teorií co se stalo s dvěma stránkami, které se ztratily a v knize je nenajdeme. Nebo najdeme? A pak, v půlce knihy se po nejrůznějších cvičeních konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. K Návodu k použití.

Návod k použití - zkuste si představit, že jste si tuhle knihu nekoupili. Vlastně, představte si, že doma tuhle knihu vůbec nemáte. Naopak si zkuste představit, že jdete parkem a najednou na zemi objevíte sešítek s 94 stranami a nápisem Návod k použití. Co byste dělali? Byli byste vzrušení z toho neznáma?
A abych vás o tohle nepřipravila, tak vám o Návodu už dál nic neprozradím. Jen slíbím, že vás to vytáhne třeba i do lesa a se svými spolupachateli si konečně vytvoříte ten tajný řád :)

O knize teď už víte téměř vše potřebné. Jediné co co chybí je můj názor na knížku. Dodělej tuhle knihu rozhodně není špatná oddechovka, se kterou zabijete několik hodin času a rozhodně se s ní nebudete nudit. Ale pokud přemýšlíte o něčem od Keri a chcete vážně to nejlepší od ní, tak bych stoprocentně vybrala Destrukční deník. V něm nebo taky v Tohle není kniha jsou podněty různorodé, což u Dodělej tuhle knihu lehce postrádám. Ale někomu určitě bude zase více vyhovovat zaměření na třeba tři témata, jako tomu bylo tady.

Dneska jsem se rozhodla nehodnotit čísly, protože bych tuhle knihu nemohla porovnávat s klasickou beletrií a to znamená, že jsme na konci. Totiž já a Ami jsme na konci. Vy jste teprve na začátku! Povede vaše příští cesta do knihkupectví? Zaujala vás nejnovější knížka Keri Smithové? Budeme se těšit na vaše komentáře!

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuju e-shopu Knihcentrum.
Knihu za příjemnou cenu seženete zde.

Ell 

2 komentáře:

  1. Já nejsem fanouškem tohoto typu "knih", ale věřím, že mladší "čtenáře" mohou zaujmout a užijí si u toho spoustu zábavy. Líbí se mi, že rozvíjí kreativitu :)
    Skvělá článkorecenze, mějte se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. bezte na tu stranku lololol a ta kniiha je dobra bezte taam www.meatspin.com

    OdpovědětVymazat