neděle 28. června 2015

RC (Ami): Girl Online

Girl OnlineNázev: Girl Online

Autorka: Zoe Sugg alias Zoella

Nakladatelství: Jota

Série: -

Díl: -

Počet stran: 360

Rok vydáníí: 2015

Penny má tajemství. Pod přezdívkou Girl Online si začne psát blog o svém každodenním životě – o klucích a kamarádkách, o trablech ve škole i doma, ale také o záchvatech paniky a úzkosti, kterými v poslední době trpí.

Když ji ovšem na školním představení potká ten „největší trapas na světě“ a situace začne být na všech frontách na pováženou, rodiče ji vezmou s sebou na pár dnů do New Yorku. A tam Penny potká Noaha: úžasného charismatického muzikanta, kterému se prostě nedá odolat. A vůbec poprvé v životě se doopravdy zamiluje. A jak jinak (je přece blogerka!), o své pocity se upřímně podělí se všemi čtenářkami svého anonymního blogu.

Jenomže Noah má taky svoje tajemství. A kvůli němu její anonymita na webu jednoho dne praskne jako mýdlová bublina – a v ohrožení se neocitne jenom ona, ale i její vztahy k nejbližším přátelům.

Girl Online promlouvá vtipným, neotřelým hlasem nové generace teenagerů.
Jde o svěží román plný romantiky a humoru, který se však zároveň zabývá aktuálními problémy, které mladá generace řeší, tedy zneužíváním internetu, kyberšikanou, falešným světem bulváru a pomíjivostí módních celebrit.


Kniha se stala velmi populární a na celém světě obsadila místa vysokých příček. I u nás je hodně prodávaná a žádaná. Na Světě knih byla vyprodaná, ale to nebylo nic neobvyklého, jelikož autorkou této roztomilé knihy není nikdo jiný než anglická youtuberka a blogerka Zoella, jejíž videa jsou skvělá i když většině věcí nerozumím.

,, ,,OMG, ten tvůj včerejší post je super! Vidělas už všechny ty komentáře?"
S úsměvem přikývnu a cítím se u toho hloupě pyšně. ,,A ty ses bála, že to potopí," dodává Elliot ještě dost blazeovaně.
,,Co potopí?" zajímá se máma vracející se ke stolu.
,,Nic," odseknu.
,,Titanic," hlesne Elliot."

Obálka knihy je naprosto skvělá. Je zvláštní a docela jednoduchá. V jednoduchosti je krása. Kniha vypadá ve skutečnosti ještě lépe než na obrázku. Strašně se mi líbí to provedení, které je bombastické a jsem ráda, že ponechali původní obálku, i když pár věcí jinak se taky najde :)

Na knihu jsem se těšila, ale velké očekávání jsem od ní neměla. Přesto mě tato knížečka mile překvapila. Rozhodně se hodí na letní dny, protože je romantická, nádherné prostředí a s ještě nádhernějším klukem. Tyto knihy jsou jako stvořená na léto, i když se příběh odehrává v zimě.
 
 
Winter is coming,, ,,Cože to chceš spálit?" Do kuchyně se vpotácí rozespalý Tom s vlasy po noci rozcuchanými jako vrabčák.
,,Ty její gaťky s jednorožcama," vysvětluje mu Elliot.
,,Aha. Jasně. Já zřejmě ještě spím a tohle se mně zdá," zamumlá Tom a zhroutí se na židli.
,,Takže na tom videu tedy nejsi nahá. Rozumím tomu dobře?" obrací se na mě táta.
,,Jo, rozhodně se mi to všechno jen zdá." "

Hlavní hrdinkou je Penny, která pod přezdívkou Girl Online píše anonymní blog. Od začátku mi byla hrozně sympatická a také se stala jednou z mých nejoblíbenějších postav. Inu, co si budeme povídat - v mnoha věcech jsem v ní viděla samu sebe. Ona je strašně milá a jednoduše úžasná!
Další, kterého jsem si zamilovala je Noah, který je muzikant a má tajemství. A je to jeden z těch DOKONALÝCH či skoro dokonalých mužských hrdinů. A já si ho zamilovala. Noah je nenapravitelný romantik, ale také velmi citlivý a milující člověk. (Ale jeho tajemství je víceméně hned jasné...)
V neposlední řadě chci zmínit velmi dobrého kamaráda Penny a to Elliota. Tuhle postavu jsem měla taky ráda a na začátku jsem si myslela, že by s ním Penny někdy mohla něco mít, ale...víte jakou jsem měla radost, když jsem zjistila, že je gay? :D Přála bych si mít takového kamaráda.

,, ,,Tak pojďte, drahá dámo," pronese s naprosto příšerným britským přízvukem. ,,Váš kočár již čeká." "

Autorka se v knize silně otiskla. Je vidět, že do ní dala sebe. Což už mnoho spisovatelů nedělá a tím má u mě velké plus. V této knize se sama Zoe snažila vypořádat s panickými záchvaty, kterými trpí, a dalšími problémy, se kterými se musí teenagerové v dnešní době vypořádat.

Na knize se dá poznat, že je to prvotina. Ovšem velmi podařená prvotina. Pravdou je i fakt, že toto dílo je reálné! Dokážu si představit, že by se tohle mohlo stát. Ale i pár chybiček se rozhodně najde. Na začátku jsem měla menší problém se začíst, ale po pár desítek stránkách jsem si zvykla na autorčin osobitý a originální styl a do knihy jsem se ponořila opravdu do hloubky.

,,Vidíš, já ti říkal, že jsi má iniciační zápletka," zašeptá něžně.

Tea Basaric | via TumblrRozhodně Girl Online doporučuju dalším blogerkám, ale i těm, kteří neradi čtou, protože tento román je rozhodně povedený. Zoe do něj dala sebe samu, zaměřila se na problémy dnešní generace a kniha je vlastně i taková poučka, jak se vypořádat s nepříjemnostmi, které souvisí s internetem.
Přesto má kniha pár mušek. Na začátku mají čtenáři (nejen já sama) problém se začíst a je vidět, že to autorčina prvotina. Ale...nad touto knihou budete vzdychat jak má úžasné některé hrdiny. Blogerky, fotografky a knihomolky se budou vidět v hlavní hrdince, která výjimečně není protivka a kdo by odolal krásnému a romantickému muzikantovi? Žádná holka...


8,75/10
Já se hrozně omlouvám za závěrečné hodnocení, ale dlouhou dobu jsem řešila, jak knihu ohodnotit. Nechtělo se mi dávat 8,5 ,ale ani 9 bodů.

Za poskytnutí recenzního výtisku strašně moc děkuji internetovému obchodu Megaknihy!
Knihu si můžete pořídit ZDE.


5 komentářů:

  1. Já se té knihy najednou hrozně bojím... NEchtěla bych být zklamaná...
    Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to moc zajímavě... další kniha na můj wishlist!

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá opravdu dobře!

    OdpovědětVymazat
  4. 8,75? To je hodně hustý hodnocení :D
    Kniha mě hodně láká, pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat